用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 P2-P5 叩門一問 2014/2015
go

P2-P5 叩門一問 2014/2015   [複製鏈接]

貢獻勳章

你意思係唔係 "插班" ?

貢獻勳章

年年不同, 試過7月中才通知幾日後考. 如果無得考, 係唔只會另行通知.

貢獻勳章

學校網頁係唔會有任何公布, 家長通常會在4/5月寄信/資料去學校. 因為要學期完結先知有無人唔讀, 所以唔會咁快知道有無插班位. 根據前人經驗, 如果學校對你有興趣, 會 call 你去考筆試, 如果筆試成績滿意, 先至有機會 call 你去面試. 有人面試完即收即註冊; 有人要 second interview; 亦有人音訊全無.

無需打電話去學校問, 唔會有人比到答案你, 一字記之若 - 等 !

貢獻勳章

回覆:alicialee1210 的帖子

過往經驗,先筆試,成績滿意才 call 面試。去年都聽過呢度會員講,話份卷好深做唔晒!

貢獻勳章

多年前, 亞仔話份卷寫住 P.2 (嗰時佢係考插P.2試), 唔知真定假.

但去年有幾位會員話個仔考完試, 做唔晒 + 唔識做, 之後無下文.....

我覺得唔需要刻意去操卷做題目, 平常心, 但真係要叫亞仔留意下英文的閱讀理解, 如果有的話, 就叫亞仔先做呢 part (先睇題目, 後睇文章).

另外, 數學亦係重災區, 有小朋友話做唔晒, 所以一定要小心計, 你預咗無時間 double check, 所以要準確!

平常心去面對, 如果有得面試, 再講 !

貢獻勳章

引用:請問插班試數學卷是否中文解題?

原帖由 emiapril 於 14-06-27 發表
請問插班試數學卷是否中文解題?
yes

貢獻勳章

1) 有得 interview 唔代表收, 因為有人試過 in 完無下文;
2) 雖然今日買書, 但唔代表無希望 (我自己諗)
3) 當年有個小朋友升小二, 在自己學校已買晒書. 個多月之後, 呢度又收佢插 P.2, 但又過咗買書日. 於是該家長就帶所有新書去原學校的書商換書.
4) 前年亦有同學在8月尾先接電話即 in 即收.

唔好咁灰心, 希望在人間. 真係唔得, 都要讚下個仔, 因為能夠去喇沙筆試的已非等閒之輩, 無得 interview 只係天外有天.

貢獻勳章

哈哈哈, 我面紅啦! 唔記得話你知, 喇沙好鐘意收你學校的插班生!

Keep 住, 唔好鬆懈. 咁樣貴公子每年都有機會在11月 Speech Day 上台攞獎, 兼五年後攞埋 "彭亨利修士紀念獎" (有錢 )

恭喜 !!!!!!!  

小曳人  一定  發表於 14-7-15 07:34
小曳人  咁令公子一家成日上台攞獎喇!  發表於 14-7-15 06:06

貢獻勳章

小曳人:

我地真係常客, 在台下做啦啦隊

貢獻勳章

因為SFA中學無著落, 所以部份家長都會考慮在小五前跳船, 轉去有中學直上的小學, 唔駛煩多一次.

我仔嗰班有超過5個係中途轉會(唔包括小兒), 2個係SFA, 另隔離班都有SFA.

各有前恩, 唔好再研究D仔來自邊度. 入得嚟就係喇沙仔, 都係等今日, 由訓導主任帶隊, 百幾個同學過馬路去書院考 Pre S.1 , 何其壯觀!

貢獻勳章

longlokma 發表於 14-7-15 20:38
更壯觀的仲有!就是書院会借小学礼堂做彌撒,全書院的仔会过馬路,場面真是勁!

...
幾時呀? 好似咁多年都未見過, 願聞其詳!

貢獻勳章

回覆 NeoMom 的帖子

請你由頭開始睇本話題, 我亦曾經回答過, 在頭幾個回覆.
如果你的問題無人講過, 一定會盡量答你.

貢獻勳章

Oh, really? Sorry  

Mrs. Betty Ho , The Principal

或     何侯純華校長

貢獻勳章

睇學生 Banding, 亦要睇前兩屆師兄的成績. 並唔係話頭 7X % 實得.

但如果你全級考100名以內, 問題應該唔大.

又有人話頭 120 名都OK, 但我就寧願穩陣D, 叫亞仔盡量爭取入 zone. 好過等派位之前驚!

貢獻勳章

運動勁就緊係去 DBSPS 啦! 真係唔識得亦未聽聞過喇小收運動員學生, 反而前年嗰界有個仔去咗DBS 升中!

貢獻勳章

回覆:NeoMom 的帖子

我的經驗係好好成績的,都無得預知,都係要等放榜。 除非你係邊緣人,否則心中有數!

貢獻勳章

筆試考:中/英/中文數

當然係筆試ok先至有得面試.

貢獻勳章

發自內心的, 寫乜都無所謂啦!

貢獻勳章

回覆 yeungph 的帖子

無錯, 係中文數, 因為喇沙係中文小學. 至於你問份卷係唔係高一級半級, 據犬兒當年透露, 份卷係寫住 P.2. 過往聽D媽媽講, 有D話好淺; 又有D話好深唔夠時間做; 亦有D話唔公平, 因為佢地讀開英文小學, 所以應該提供英文數學卷比考生選擇.
好幾位會員問我喇沙用邊間出版社的書, 我覺得無需專登買來預習, 真係無信心, 出去買本小二的三合一練習便可.

貢獻勳章

回覆 longlokma 的帖子

即係 "盲搶鹽" ,要咗都唔知為乜!
我有兩次小一家長會經驗,真係有家長問埋呢D "九唔搭八" 的問題,好似 "點解唔比家長在鐵閘送午飯" "點解放學要迫在界限街外" 等等。

真係天外有天 !!!
‹ 上一主題|下一主題