用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

Hi 薳然媽媽,
  我個囡都係 n 班喎, 是 billingual class, 妳阿囡呢?  我開咗學之後先有少少後悔無報國際班, 想轉, 但又無位, 惟有等遲少少睇下有無機會轉啦!  不過轉唔到始終有d 囉囉攣, 驚遲 d 阿囡習慣咗 billingual, 唔容易適應 internation 的教學模式.  

如果妳阿囡是 international class 的話, 可否分亨下教學方式及課程有甚麼分別呢?

另外, 妳們是否都有收到上星期之通告話俾多 $800 (半個月) 讀多一晝, 知唔知 mud 解究?  是否委少人讀下午班, 所以想收多點學費, 不至於浪費資源呢?

薳然媽媽,

我阿囡都係 Truth I, 她叫家晞, 您囡囡都係大女 wor, 家晞 2月28出生, 以我的經驗, 大仔 or 大囡讀書會容易搞d, 定 d 及遲 d 要揸筆學連線時無咁辛苦.  這是我兩個仔之前的經驗, 所以, 生細女時都有刻意安排的.  聽完您講, 我都同意 international 班很多人, 開學陪上課嗰幾日見到都嚇一跳, 現在惟有在家花多點時間跟她用 DWE 教材學英文, 等她吸收多 d, 唔會退步啦!

唔知點解阿囡返學換校服時很抗拒, 要很費勁才能換成, 但很奇怪, 換妥校服後便沒事了, 出門返學及返到枚門前分手都沒有問題, 不過今天又 ok, 唔知明天家晞心情如何了, 之前兩個哥哥都很喜歡返學, 所以囡囡今次有這般大反應, 我亦覺得很奇怪, 不過, 常言道, 每個小朋友都不會是絕對相同的, 惟有俾多 d 耐性啦.  

我阿囡回家沒有唱歌, 但跟她一起看學校課本時, 她會讀出學過的字.  我初初收到通告時跟妳的反應一樣, 想簽同意書, 但因為阿囡返學的情緒未穩定, 如果由 8/20 開始即加長時間至 3:00 pm, 我恐怕她會更抗拒返學, 所以我都係諗遲少少先.  

By the way, 您囡囡是搭校車定自己接送?  我住麗城所以辛苦 d都自己接送.

薳然媽媽,

梁老師打咗兩次電話俾我之後就無再打了, 相信是因為阿囡無喊所以唔需要特別跟進吧.  家晞兩個哥哥都很大了, 大哥跟跟家晞是相同生肖及同一月份同一日出生的 (即 2 月 28 日), 相差十二年, 二哥比她大八年, 因為, 性格貪玩, 雖然差八年, 但彼此是很好的玩伴, 而且, 比大哥更懂得關心和照顧妹妹, 我諗這是他們兄妹之間的緣份吧.  我兩個囝囝不是方方的舊生, 大囝讀迦南, 二囝讀慧中, 都是海濱那邊, 所以這次妹妹選校便揀間近一點的, 可以不用乘校車.  因此, 對方方的教學方式亦不太清楚, 我都很高興有機會跟阿囡同學的媽媽交流下意見, 可以多了解一下學校的情況.   

我剛剛成為全職媽媽, 之前都是在職媽媽, 只是在八月份離職了, 說來有點偏心, 我辭職是想多點時間睇住阿囡開學, 看看她的進度是否 ok.  因為之前的工作是極度繁忙的, 回家後也沒有太多精力照顧我兩個囝囝的學業, 今次是最後機會等我可以享受過程, 所以唔想錯失, 如果遲些阿囡返學穩定些, 甚至返多幾個鐘至 3:00 pm的話, 可能再找工作.

我剛剛問阿囡, 識唔識同學仔叫 Evelyn, 佢傻傻的似不知道我在說甚麼 .  我已告訴她明天留意一下哪個同學叫 Evelyn 的, 看她有沒有發現, 但我估未必這幾天可馬上找到, 遲些少, 等全班同學熟落 d 可能說得出來.  聽日話妳知啦!

薳然媽媽,

Sorry!  掛住講自己, 唔記得恭喜您快將成為第二任媽媽, 預產期幾時呀?  要多休息, 宜家阿囡剛開學, 可能忙亂一點, 又要返工,  無論如何都要爭取時間多 d 休息, 保重身體呀!

原文章由 lsw0316 於 07-8-23 21:12 發表
薳然媽媽,

梁老師打咗兩次電話俾我之後就無再打了, 相信是因為阿囡無喊所以唔需要特別跟進吧.  家晞兩個哥哥都很大了, 大哥跟跟家晞是相同生肖及同一月份同一日出生的 (即 2 月 28 日), 相差十二年,  ...

薳然媽媽,

我問過阿囡有沒有看見 Evelyn 一起上課, 她的反應仍然是 , 我相信可能要靠我們當面介紹她們倆才會互相認識吧!  唔知遲 d 幾時會有家長日, 等我們可互相認識呢, 還是要等到學期尾才有機會見?  

Meta/Opheliay, 可否講下方方以往的安排等我們這批新生家長有 d 概念, 唔駛朦查查.  

Yansy,
以我之前兩個囝囝讀其他幼稚園的經驗, 其實方方放學時間跟其他幼稚園差不多, 不算離譜.  我睇過其他forum幼稚園的媽媽都有相同疑問 e.g. Victoria, 放學時間也差不多, 所以都無辦法!

薳然媽媽,

唔駛唔好意思喎, 其實我亦不是每天都上 bk 網, 因為囝囝們仍然放緊暑假, 加埋囡囡要睇學英文 DVD, 所以 電視及電腦都常常俾佢吔霸住, 我都係要等佢哋瞓著咗先到我用, 通常都要成十二點了!

您又講得啱, 我們已見過面, 只是未認識啫, 話時話, 您是大肚的, 有少少印象, 但真係唔記得樣, 下次您幾時得閒接囡囡, 早一天通知我, 睇下夾唔夾啱時間見下面, chat chat 呀!

大哥哥同家晞同一日出生是我從醫生給我三天開刀日子找師傅摘日子的, 最後只有 2/28 及 3/1, 其中, 2/28 適合開刀的時辰夾到醫生, 就是這樣順理成章同一天出生, 由於是開刀, 總是有幾分人為因素, 不儘時巧合, 但係都會覺得很有緣份, 您都知, 生 bb, 懷孕時間咁長, 真係好難刻意安排同一日出生的啊!

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-27 10:10 硐表
家晞媽媽,

唔好意思, 咁遲至覆您, 我上星期係公司比較忙, 返屋企又要陪阿囡.

係呀, 梁老師無再打電話比您, 即刻話您囡囡無咩特事, 您囡囡好叻叻呀 , 返兩日就ok啦.  老師上星期五都仲有打比我話我聽一派 ...

薳然媽媽,

您囡囡在放學時較扭計, 但我家小 Mei Mei (家晞在家的暱稱) 則愛在換校服返學時大哭, 今早又扭一大餐 ,  其實她也蠻喜歡返學 ga wor, 我真係唔知點解一換校服就 cry, 換完校服出門口又完全無晒事 , 可能我愈緊張照顧她上學她便愈嗲, 唔知係唔係要試下搵日我早上不起床, 由工人姐姐換校服及湊返學, 小 Mei Mei 會唔會正常 d, 而我又可以懶 d 遲 d 起身 , 唉! 不過, 暫時我都係唔敢輕舉妄動, 免得弄巧反拙.  

今晚落街吃飯碰見一翹, 我們是鄰居, 住同一座大廈的, 我跟她媽媽早就認識了, 只是不知道她的囝囝也是返方方幼兒班, 直至在校碰見, 剛才我正式介紹他們倆小朋友認識, 明天放學試下問家晞有沒有見到一翹, 引導她說出是否有跟 Evelyn 一起唱歌, 吃茶點, 聽姑事........, 希望她會講多 d 學校裡 d 嘢, 因為, 她在家不會常常主動唱學校 d 歌仔, 我唱她材會唱, 不過, 她會唱其他 DWE 教材 d 歌, 唔知佢係唔係學校 d 歌仔未唱得很熟, 所以唔敢唱啩?  

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-28 23:18 硐表
家晞媽咪,

係呀,真係要搵個機會同您地見吓面,等佢地大家認識吓.
尋晚同今晚都問阿囡,家晞係男仔定女仔,佢都話係girl,唔知佢地係咪識左呢?:
自從返左學之後,阿囡係屋企成日唱學校d歌,有aeroplane aeroplane...., 5 little saus ...

薳然媽媽,

我諗真係要試下由得工人姐姐幫佢著校服, 睇下會唔會好 d 先.  講開吃茶點, 我亦是每天放學都問家晞吃些甚麼, 但是她每次都給我相同答案 -- 蛋糕和西瓜, 我都知唔會係日日都吃蛋糕的, 從您口中, 我覺得薳然的敘事能力好好喎, 真叻女 , 至於, 家晞這方面發展便遲少少.  您們在家是怎樣引導薳然講嘢 ga, 我都想取下經.  因為之前湊兩個囝囝時, 我都沒有刻意抽時間跟他們傾計, 加上囝囝會比囡囡較遲講嘢, 所以我就更大安旨意了.   現在我暫時係全職媽媽, 襯機會都想深造下湊囡經!

btw, 您從哪裡得知每天的荼點是吃甚麼的, 我成日覺得我這個半途出家的全職媽媽尚在學師中, 對於學校的情況真是知道很少, 多得您及其他媽媽提供的資料才知得多 d 咋, 多謝晒

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-29 11:02 硐表
家晞媽咪,

家晞只係換校服時扭, 應該係咋嬌呀,  薳然頭幾天上學, 我幫佢搞著校服等等時, 都係咁呀, 直至我出門口返工 (因我返8:30am, 最遲8點就要出門口), 至無咁扭計, 咁之後我就唔幫佢搞著校服兼早d出門口, 佢就 ...

Cacamummy,

其實都唔駛唔開心嘅, 以我們所見, 上午國際班真係有很多人, 其實下午班老師可能更有時間集中在您的囝囝身上, 仲吸收得快啦!  

至於我囡囡 (nursery 班), 之前我都有問過有無位轉國際班, 但答案都是下午班才有位.  因此, 我都係考慮下先.  因為按照我囡囡的作息時間, 她屬於早起床的, 我怕下午班上課時, 佢會 , 他們只得 2歲多人仔, 都要就下佢地的生理時鐘作選擇; 如果再大一點,到 K2 / K3 的話, 我相信返下午都沒問題, 小朋友大 d, 會有足夠精力撐到的.

原文章由 cacamummy 於 07-8-30 00:30 硐表
hello! 我囝囝會係10月讀方方既下午國際班. 其實唔開心. 因為一早已經想報方方. 好早就去面試. 第一次唔得. 再考第二次. 可能面試個陣有少少誤解啦. 我同我先生都聽到老師叫我既小朋友讀3個月中英文班先. 之後再轉國 ...

薳然媽媽,

我今天起床後自己在睡房梳洗, 等工人姐姐幫她梳洗及換校服, 我久不久在廳與房之間行來行去扮路過看看她的情況, 不知是否巧合, 今天幾順利, 姐姐重夠時間幫她扎辮仔.  下星期兩個哥哥都開學, 尤其是二哥哥上學時間跟家晞差不多, 可以一起換校服及出門口, 應該會好好多!

原文章由 薳然媽媽 於 07-8-30 11:00 硐表
家晞媽咪,

今日有無試吓由工人幫家晞著校服呀 ?  好唔好d ?

因為薳然扭計多d, 所以老師每日都打黎, 所以我就順便問吓老師學校昨天食咩, 引証阿囡尋晚講得啱唔啱.  (不過今個星期老師touchwood無打黎啦, 唔知阿 ...

薳然媽媽,睛睛媽咪,

睇完妳哋講先知原來除咗橙之外,仲有朱古力及維他奶, 嗰日要帶囝囝學游水, 所以遲咗少少返屋企, 見到背囊仔得個橙都有 d 其怪 , 諗落都好嘅, 派生果,健康 d 嘛, 誰不知是家晞急不及待食晒!!

昨天梁老師打俾我, 問家晞在家的情況, 我把家晞在家換校服時大喊的情況話佢聽, 佢都話估唔到, 因為家晞在學校時好乖, 但是很多時唔出聲, 其他小朋友一齊讀字的時候她也不出聲, 但當老師拿教材逐個到小朋友面前要她們讀的時候, 她就會讀, 她算時一個慢熱的小朋友; 不過, 過去兩天她已開始跟她小朋友溝通, 會主動叫小朋友坐在她旁邊一起坐, 希望她可以儘快跟其他小朋友熟落 d, 唔會咁怕醜 la.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-3 10:12 硐表
Thanks for your information, Meta.

學校仲有司葛脫朱古力糖.  不過我覺得派呢d小食(除左個橙&維他奶)唔係好有益 .

薳然媽媽,

睇見妳話薳然放學咁心急同埋開口自己安慰自己, 覺得薳然好可愛啊!  我都係啱啱先交體檢表, 我仲以為我最遲 tim, 我上星期四趁住家晞有少少咳同流鼻水順便做埋體檢, 諗住起碼可以慳 d 醫生費嘛, 誰不知個醫生完全無收額外費用喎, 只係收普通診金 $190, 所以我都有少少喜出望外的感覺, 可能醫生見家晞係熟客仔, 之前又喺佢度打咗流感針同埋肺炎鍊球菌針, 每種針都要分兩次打, 肺炎鍊球菌針尤其貴 $650 x 2, 可能因為咁, 當回饋熟客仔啩!

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-4 17:08 硐表
家晞媽咪,

家晞這幾天換校服時仲有無喊呀 ?  搵姐姐工人換係唔係好d ?

家晞好乖呀, 只係怕羞小小o者, 老師叫家晞讀, 家晞肯跟著讀, 真係好乖呀 .

無收到梁老師電話一個星期, 以為薳然好左d, 點知昨日 ...

薳然媽媽,

家晞而家換校服唔喊啦, 因為每朝都係同佢二哥一齊換校服, 一齊出門口, 所以佢不知幾開心, 但係因為小學返學時間早 d, 要 8:05 出門口, 8:20 上堂, 所以送完哥哥後再搭車去到愉城, 都未夠鐘, 學校未開門, 要喺商場行兩個圈先夠 8:30, 但係, 如果唔同哥哥出門口, 家晞一定扭計, 前兩日, 哥哥放學後約咗同學喺屋企樓下大家樂食嘢, 家晞要換過件衫, 哥哥又心急落去, 所以我俾哥哥行先一步, 相差只是一轉電梯時間, 佢都喊到 c c 下, 我已不停同佢解釋哥哥只是先落去搵位及幫家晞買嘢食, 佢搭電梯時都係咁 , 直至到咗樓下先慢慢收聲咋.  

到而家, 我問家晞在學校吃甚麼, 佢都係話飽飽或蛋糕, 都係講唔到, 其實佢平時都好鍾意食通心粉, 佢都知甚麼是通心粉, 但唔知點解都係講唔到俾我聽嘅     

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-5 16:46 硐表
家晞媽咪,

家晞換校服仲有無扭呀 ?

薳然有時曳又發脾氣, 激到我嬲, 佢冷靜落黎, 會喊咁口同我講: 媽咪angry啦, 媽咪happy呀, 佢講野真係有時笑c我.  

前兩日發現阿囡念主禱文, 不過念到一舊舊, 又咩咩天父, 又咩 ...

薳然媽媽,

薳然雖然沒有哥哥, 但佢好快做姐姐啦, 我相信薳然將會是好姐姐, 其實當年我同我老公都想第一胎生女, 因為女仔天生有母性, 比較懂得照顧弟妹.  當然, 仔也有外的, 如家晞二哥哥, 至於, 我的大仔, 個性比較自我, 所以就比較少主動照顧妹妹.  

今日我問家晞食甚麼茶點, 佢竟然話係蘋果    因為之前返 playgroup 時嘅 snack time 是吃水果的, 唔知佢係唔係搞亂咗?  所以話佢比較慢熱, 對之前的經歷上心啲.  聽朝再試下先.  

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-6 09:32 硐表
家晞媽咪,

家晞真係好鐘意哥哥啊, 好得意呀.  我都真係覺得哥哥同妹妹呢個組合非常好.  

薳然無哥哥囉, 真係有d可惜, 佢只有d大好多既表哥, 不過表哥點都唔同哥哥, 因為唔係一起生活.

您試吓送家晞入校門前同家 ...

薳然媽媽,

我都同意兄弟/姐妹相隔四年或以上比較好, 等大嗰個大定啲, 會明白多一個妹妹或弟弟都不會分薄咗爸媽嘅愛護, 咁就唔會產生妒忌嘅心理, 到時弟/妹出生後會幫忙照顧, 否則, 便會出現爭寵嘅情形;  不過, 無論點都好, 總有過渡期, 等佢哋長大啲就會明白 ga la, 呢啲都係湊小朋友的情趣, 如果唔係, 我都唔會捨得唔做嘢, 返屋企湊仔啦!

如果妳下星二湊放學記得話我知喎, 因為多數係我送返學, 工人接放學的, 我都好想快 d 介紹佢兩個互相認識, 等家晞多 d 同薳然傾計, 學下表達自己, 等我第時問佢喺學校嘅嘢唔駛答到我一頭霧水

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-7 09:17 硐表
家晞媽咪,

其實哥哥與妹妹係好d架, 好似您既情況, 哥哥由小就學會懂得照顧妹妹, 將來大個都會係懂得照顧別人, 包括父母&家庭, 女仔係比人錫架麻, 所以要習慣比人照顧愛護, 有時女孩子太過獨立, 太強未必係一件好事 ...

晴晴媽咪,

係呀, 我都覺得佢哋 d 咁細個嘅小朋友, 只依照自己的喜惡去做, 不喜歡受人支配, 所以, 有時係專登唔答妳嘅問題,例如, 有時叫家晞唱首歌仔, 佢又專登唔唱, 之後, 又自己唱, 工人姐姐叫佢沖涼, 佢又唔肯, 係都要玩多一陣, 要自己話去沖涼先肯

原文章由 meta 於 07-9-9 23:51 硐表
唔使驚,家晞宜家唔係唔識,係懶講!唔洗擔心。可能學校同學都係咁都唔出其。

薳然媽媽,

好哇, 聽日見啦!

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-10 12:22 硐表
家晴媽咪,

我其實聽日要去產檢, 剛剛問過, 應該可以趕得切去湊放學, 聽日見啦 !

薳然媽媽,

我都覺得好開心見到面, 等她倆知道自己媽咪跟同學的媽咪是互相認識, 等佢地在學校相處有多 d 親切感, 等薳然唔駛放學時因為心急走而喊   , 我都有叫家晞如果見到薳然喊, 要陪下佢, 同佢講媽咪好快來接我地啦, 希望佢地會互相照顧, 雖然, 佢地仲細, 我相信佢地都應該有自己的溝通和相處方法嘅   .

至於家晞, 宜家我問起關於薳然, 佢會答我啦, 之前佢唔答架, 唔知佢以前係唔係覺得我唔識佢 d 同學, 唔肯定我問 mud, 所以唔答呢 .

等下次妳有時間再約見面啦!

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-12 09:20 硐表
家晞媽咪,

好開心, 尋日可以見到面啦, 佢地兩個小妹妹應該之前已經認識左.  家晞個樣好乖巧, 好得人錫呀.  薳然尋晚返瞓覺前同我講家晞is a good girl.  希望下次再有機會見耐d, 或者一齊食個lunch都好.

...

薳然媽媽,

我今日都有問家晞, 薳然放學時有無喊, 佢話無喊, 唔知係撞彩定真係有意識咁答啱咗.  希望佢地真係互相照應就好啦!  

聽落姑娘教您嘅方法又幾有用喎, 下次家晞扭計, 我都試下用類似嘅方法幫佢抒發情緒, 等佢可以 calm down 先.  多謝您寫出來同我們分享啊!  我其實都留意緊幼兒教育嘅課程進修下, 傾向報 C.U. 校外進修 - 幼兒教育(Distance Learning)文憑課程, 不過仲諗緊, 驚自己會半途而廢, 雖然, 我之前用咗六年時間 part time 讀咗個 degree, 不過係三年前畢業, 嗰時都未有家晞,  否則, 大緊肚真係唔會夠精神讀書, 所以, 您如果想進修, 都係等生完先諗 la.

家晞同兩個哥哥都係好快就長高, 同埋佢都食幾多嘢 ga, 好彩佢長高, 唔係實行變肥妹仔 la.  不過, 無論身型點, 最重要身體健康.   

原文章由 薳然媽媽 於 07-9-13 09:15 硐表
家晴媽咪,

係呀, 真係好嘞, 家晞&薳然知道我地識佢地d同學仔, 返學都開心d, 今朝問薳然唔好返學好唔好, 佢居然話唔好, 要返學.  家晞o個日見您接佢, 有無好開心呀  ?   家晞都好高呀, 之前d朋友見到薳然都話薳然生 ...

Hi 子俊媽咪,

歡迎您呀

我囡囡叫陳家晞都係讀 Nursery Truth 1 A.M., 家晞而家瞓咗, 聽日等我問下佢先, 不過佢次次都係眼碌碌 , 好似若有所思咁諗緊學校嘅情況, 不過, 佢又未必會講佢識唔識喎.  

我問家晞 snack 食 mud, 佢都係話飽飽 or cake, 從來唔會話食粥嫁, 唔知係唔係 因為佢唔鍾意食粥, 所以唔講呢?

原文章由 子俊寶寶 於 07-9-25 23:40 硐表
hi 各位媽咪,

我囝囝都係讀Nursery Truth 1 A.M., 佢叫杜子俊.

薳然媽媽, 我睇完妳之前d post, 發覺你女女表達能力好好喎, 你有時間問下佢識唔識子俊吖, 我個囝好主動, 又唔怕羞, 成日撩人講野, 可能佢地都識.

...
‹ 上一主題|下一主題