用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題? ...
go

數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題? [複製鏈接]

數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題?

我一直都覺得要數學好,一定要操PAPER,做到自己去到一睇題目便睇得出係點計,同埋運算速度可以好快咁做完一條短題目為止。但仔仔E+係數學雞精班籮了很多數番來計,成日做,雖然學校成績真係好左!但我覺得有D題目我解左一次,亞仔都唔明,補習班老師就唔多教(只係比PAPER)。甘好似無MUD訓練到小朋友既思考能力?
但奧數要到P4學先至夠頭腦分析。
如果係甘..上到中學可能死人"o林"樓,大家比D意見,你地小朋友都上到中學,D數係點?分享下!

Re: 數學要練習多d?又或者係做多d提高思考能力題?

ANChan59
你完全講仲了我心林既野!MANY THANKS!
D鬼仔中小學數都好淺,但係上到大學追番你地中國人9條街,用好短時間追番我地學左8�9年既數!!
點解???就係teaching method focuses on thinking and problem solving instead of drilling.
what is EPGY?
thanks!

香港小朋友學數學,最重要係答ARM答案,但不需要太了解,但對一些本身唔係甘聰明既小朋友,小學籮A,中學可能包尾OR唔會籮高分!細個你叫做PAPER,佢肯做就拿高分,到大個佢唔肯做,甘點算!如果E+TRAIN左等佢自己識SOLVE數學問題,TRAIN左頭腦,甘佢大D都可以自己識應付。

��這又可不可以解釋作我們中小學時期的功課和考試試卷太注重在運算的正確及答對標準答案才能取得分數的層面上.

要學生分數高, 就只能向現實低頭, 注重操練就會運算準確度高, 注重操練就會懂得回答標準答案的技巧.

沒有一張中英數A級的成績表, 休想進入BAND 1 中學或熱門大學的熱門學科.

那是否歸根到底應該是考試的模式和內容應先改變, 應注重理解和沒有標準答案的解決問題模式, 才能從根本上改變學校, 家長操練學生的風氣.  ��

Many thanks for your sharing.

ANChan59 寫道:
[quote]
catcatmom 寫道:
what is EPGY?

EPGY stands for Educational Program for Gifted Youth.  It's a gifted program initiated by Stanford University in USA, they provide maths, creative writing, exploratory writing, physics and political science.  In HK, the program administered by Infokids.[/quote]

各位好多謝大家回應,令我獲益良多!

小彬彬
其實我老公數學係好叻,我都問過佢,佢答案係兩樣都要。
(即又操又要理解)近日發覺亞B成日唔想做數...係學林果D,佢同公文一樣注重操,但有文字題甘姐!其實學林有好多深既數,唔一定係好淺,因佢有好多不同既學校幫襯,睇番你讀邊學校而比題目你做。如果間學校係淺就比淺,費事老師自己教到氣咳,如名校就比深D。

��被動的學習和主動的探索所培養出來的學生是不一樣的,前者在尋找標準答案,後者在追求真理��

主動學習先至可以培育到優秀人才,我唔想亞B未上中學已勁討厭MATH,讀好書,背下書+死記一些規條係必然,之後就要理解->運用->獲得智識。

如果想歷史讀得好,先要好愛佢,歷史無"如果",答ARM答案就有分,同數學一樣好易籮分,very good既subject,
唔似中英文甘有作文,被人甘住來打
所以亞仔上埋兩堂學林唔上啦!SUPERKID就會一直讀,因亞仔好鍾意同有好成績,上次9X分。遲D比佢讀奧數。

小彬彬

我個仔英文比較有興趣,佢最差係中文。但上個暑假我地overestimated佢,比左國際學校(CIS)summer course 佢上,點知佢有大部分聽5明,咪想同轉去讀低一班,但鬼婆問點解要轉!亞仔話SIR講得太快聽唔到,鬼婆問你明唔明我講野,亞仔話明,甘就唔比佢轉。
但到學完成個course,我會contact 番個老師,我都發覺個死鬼仔講野快過"子蛋",一D都唔就住D學生,亞仔上完1個月,真係覺SUPERKIDS比起CIS係淺。今次成績唔錯,但升到上去學到GRAMMER,唔可能甘高分。

你個仔鐘意左中史,真係太好了。不過遲D選科千其唔好選文科就得啦!唔係讀死佢,所以D壯元通通係理科,我過來人,知道讀文科係好傻蛋既。

記住下面資料好有用。
夏朝 前2070年 - 前1600年
商朝 前1600年 - 前1046年
周朝 前1046年 - 前256年
西周 前1046年 - 前771年
東周 前770年 - 前256年
春秋 前770年 - 前476年(三家分晉始為戰國)
戰國 前475年 - 前221年
秦朝 前221年 - 前207年10月
西楚 前206年2月 - 前203年12月
漢朝 前202年 - 220年
西漢 前202年2月 - 8年12月
新朝 9年 - 23年
東漢 25年 - 220年
三國 220年 - 280年
曹魏 220年 - 265年
蜀漢 221年 - 263年
孫吳 222年 - 280年
晉朝 265年 - 420年
西晉 265年 - 316年
東晉 317年 - 420年
十六國 304年 - 439年
漢前趙 304年 - 329年
成漢 304年 - 347年
前涼 314年 - 376年
後趙 319年 - 351年
前燕 337年 - 370年
前秦 351年 - 394年
後秦 384年 - 417年
後燕 384年 - 407年
西秦 385年 - 431年
後涼 386年 - 403年
南涼 397年 - 414年
南燕 398年 - 410年
西涼 400年 - 421年
夏 407年 - 431年
北燕 407年 - 436年
北涼 397年 - 439年
南北朝 420年 - 581年
南朝
南朝宋 420年 - 479年
南朝齊 479年 - 502年
南朝梁 502年 - 557年
南朝陳 557年 - 589年
北朝439年 - 581年
北魏 386年 - 534年
東魏 534年 - 550年
北齊 550年 - 577年
西魏 535年 - 556年
北周 557年 - 581年
隋朝 581年 - 618年
唐朝 618年 - 907年
五代十國 907年 - 979年
五代 907年 - 960年
後梁 907年 - 923年
後唐 923年 - 936年
後晉 936年 - 946年
後漢 947年 - 950年
後周 951年 - 960年
十國(902年 - 979年)
吳越(907年-978年,893年開始割據)
閩國(909年-945年,893年開始割據,當中包含殷943年-945年)
南平(924年-963年,907年開始割據,即荊南國)
楚國(907年-951年,896年開始割據)
吳國(902年-937年,892年開始割據)
南唐(937年-975年)
南漢(917年-971年,905年開始割據)
北漢(951年-979年)
前蜀(907年-925年,891年開始割據)
後蜀(934年-965年,925年開始割據)
宋朝
北宋 960年 - 1127年
南宋 1127年 - 1279年
遼朝 947年 - 1125年
西遼 1132年 - 1218年
西夏 1038年 - 1227年
金朝 1115年 - 1234年
元朝 1271年 - 1368年
明朝 1368年 - 1644年
清朝 1636年 - 1912年
朝代歌訣
歌訣一
三皇五帝始,堯舜禹相傳。
夏商與西周,東周分兩段。
春秋和戰國,一統秦兩漢。
三分魏蜀吳,二晉前後延。
南北朝並立,隋唐五代傳。
宋元明清後,皇朝至此完。
歌訣二
唐堯虞舜夏商周,春秋戰國亂悠悠。
秦漢三國晉統一,南朝北朝是對頭。
隋唐五代又十國,宋元明清帝王休。
歌訣三
三皇五帝夏商周,歸秦及漢三國休。
晉終南北隋唐繼,五代宋元明清收。
歌訣四(香港中學生常用簡易版本)
黃虞夏商周,春秋戰國秦,
兩漢三國晉,晉後南北分,
隋唐五代宋,元明清及民。
歌訣五
唐堯虞舜夏商周,春秋戰國亂悠悠。
秦漢三國又兩晉,南朝北朝來並存。
隋唐五代又十國,遼宋夏金元明清。
歌訣六
唐堯虞舜夏商周,歸秦及漢三國後。 魏晉南北隋唐繼,五代宋元明清民。

記住最後幾首詩,中史好易讀。

小彬彬 寫道:
catcatmom

你就好啦, 個仔英文咁好, 我個仔升中後最唔掂就係英文.......最意外既係佢對中史最有興趣, 所以冇乜點谷佢都有中上成績........

你囝囝最近讀 reader 讀成點呀??

callrubytso

don't worry!女仔不樓MATH都會差D,比番淺D數佢做,等佢有番信心先&打好基礎,如果外援,就要搵D好補習班。中學就唔清楚啦!你去年青人WEBSITE,如

www.discuss.com.hk
www.uwants.com
www.info.com.hk
佢地講D英文由唔合格補完名師之後,會考籮左個C。
數學白痴會考籮左個D。hope can help y. 

callrubytso 寫道:
可否幫忙是否女仔數學差o的,還有若理解差哪裡有學更好基礎中一生地區有否上水或粉嶺。

小彬彬

你咪笑我啦!成2X年邊鬼到記得喎!更係web到搵,我成日上web睇中史,我喜歡清朝&近代史,因讀書無讀清史&近代史。
係呀!亞仔接觸好少grammar,E+學緊過去式&現在進行式,學到深D就之死。佢係果間CIS派左張note番來,學"definition of limited company"。我老公都話深,佢得8年歲炸!d國際學生多數走Comprehensive Approach,我地細個學grammar Approach,所以d鬼仔d grammar 唔掂,但都有例外,睇一定都好過我地讀local。

小彬彬 寫道:
catcatmom

嘩.....你中學 d 中史到依家仲記得, 佩服, 佩服......
我本來打算中四就同個仔 cut 中史, 但佢如果真係鍾意中史就由得佢讀啦.........
"真係覺SUPERKIDS比起CIS係淺" -- 咁又未必, 我個仔讀 SUPERKIDS 時有幾個國際學校學生黎考入學試, 全部唔合格, 要讀低一年.......國際學校學生聽同講就好掂, 但 grammar 就好差.........

仲有"津"理!

小彬彬 寫道:
callrubytso 寫道:
可否幫忙是否女仔數學差o的,還有若理解差哪裡有學更好基礎中一生地區有否上水或粉嶺。

英皇, 現代教育都有中一 maths 補習班, 可以一試......
小兒學校同學 maths 唔合格大部份都係女仔, 但中文唔合格就大部份係男仔.........
如果真係補習都唔掂到中四可以揀文科, 文科黎講 maths 冇咁重要......[/quote]
‹ 上一主題|下一主題