用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英小 vs 中小
go

英小 vs 中小 [複製鏈接]

香港英小係好少, 英小定義係除中文科以外, 宗教,pe, 音樂,GS,美術....幾乎所有都係英文課本, 英文口授, 有幾多間? 喇沙,SFA, stmarry 英文程度高,都係中小, 好多自稱英小既小學, 其實.......     

原文章由 leesasa 於 07-11-27 14:04 硐表
berhalai:
我個人prefer 讀英小,若孩子及家長OK.若否,母語學習會順利d.
以下是dd認識,有所不足!
我認識的英小係用英文textbook教GS, Maths, Religion etc.至少以上其中一科用英文textbook, but教則可中文輔助。上英文堂 ...

SFA無論中小or英小, 佢英文程度都係高,朋友個仔係SFA畢業,英文可以用到F2/3,佢的數學中英一齊教. 我問過一些數學補習導師, 導師o甘講中英一起教數學既學校, 以中文為主, 英文係輔.
佢話男女拔,瑪莉x係英數. 我覺得SFA好老實, 中文小學又點!英文一樣好好.

原文章由 WYmom 於 07-11-27 15:13 硐表

Have asked the school before, remember that only English and Science are in English....  so not really an English primary.  You can check with the school again.

hi wymom

近況好嗎? 這個問題我問過公司個客,我同佢都好熟吓,佢係CBC,佢住果度一個中國人都無,小時候只有爸爸媽媽講中文. 甘我問佢林野係英文先or中文,佢話一半一半,有時中,有時英.佢思維好好,轉數都好快.   

我相信好多英文好好既人, 佢地想東西都會用中文行先.以小時候接觸語言行先.

原文章由 G-Ma 於 07-12-5 16:01 發表
hi wymom,

坦白講我囡囡現階段只係讀小二, 只係讀咗年幾英小, 所以我覺得佢唔係用英文思考(我諗讀國際學校就會), 不過佢地對接收英文既訊息既反應就好快, 即係一聽就會明白同去做, 唔會有一個停頓時間去轉返做中文 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-12-5 16:49 編輯 ]

睇個小朋友鐘意英文or中文.  如佢鐘意英文, 就算不是母語,佢都可以用英文來學其他科目,一樣可以吸收到智識, 無問題喎!大仔好鐘意英文, 佢讀中小, 常識係一個學期英文,另外一個學期係中文, 英文常識果個學期成績係9x分,仲係自動波;中文常識就死啦!要同佢溫好多次,先至有8x分.問佢點解? 媽咪中文難好多.大仔細個係讀中文幼稚園, 無特別train up佢.

興趣係最好推動力!好似d小朋友鍾意玩日本games, 但佢又唔明d日文字,甘日文既老師解釋少少,個小朋友就明白曬!

香港入到大學好多專業科目係全英語授課,唔同其他國家用母語

原文章由 G-Ma 於 07-12-6 10:27 發表
同意, 小學階段可以打好語文基礎, 對日後吸收不同知識一定有好的幫助.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-12-6 11:37 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題