用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 twu_hk 於 09-10-8 15:49 發表
報料呀, 阿女話今日默書唔係用默書簿, 係老師巳經印定張紙派比佢地默寫. 唔知係咪係計落成績表度, 重有字要填, 例如: 中秋節食什麼, 玩什麼等.

亞囡都係默呢 D wor......, 佢仲話自己識晒 tim, 就算計落成績表度, 都唔会佔好多分掛

填色比賽係未一定要交 ga?  我囡話 Ms Chan 話一定要參加

原帖由 twu_hk 於 09-10-13 12:06 發表

NDS.........一定要收埋, 我淨係星期六日先比佢玩, 初初又係勁沉迷, 而家玩少左放係佢面前都唔玩.

RME昨晚女巳背晒, 1-5課都OK, 阿女話主日學都有講過.

反而中文成語係一個 ..........迷, 究竟今次洗唔洗測? 我 ...

RME Assessment 亞囡話剩係背金句咋 wor!  書法比賽就仲未揀邊個參加中文成語要考 ar, 佢話係填充 wor!  有冇其他班 ge 同學仔講吓 ar?

原帖由 ckckcktina 於 09-10-14 23:54 發表
bbqueen,

你地eng oral講左未呀? 照咁睇來, 會唔會班班都唔同呢?

亞囡係 handbook mark 咗 19-23 test eng oral, chin oral 好似係 this Friday!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-16 11:36 發表
bbqueen,

我女尋日返來都有時間表啦. 同你地一樣呀! 咁你地eng oral既內容係唔係一樣架?

好似有3個揀 > my family/my best friend/my school life 咁上下, 都係坐佢隔離 ge friend 講 ge!

原帖由 chingchingmama 於 09-10-16 16:17 發表
我吔個班一樣, 日日7, 8樣功課, 根本無時間温習, 下星期仲要背默, 真係要在parent’s day 反映吓。

我哋都係 ar, 次次都係 test 之前趕功課 ge!  我哋仲未通知有背默 wor!

原帖由 SamMom 於 09-10-16 13:43 發表

英文好似下星期, 中文仲未講!

佢地而家好多功課, 日日七八樣 (仲係數2樣, 中文又要寫生字又要Worksheet),晚晚做哂功課都無力/時間溫書, 你地班係咪一樣?! ...

我哋都一樣, 呢個星期根本冇哂力/時間去溫書 , 惟有呢個 weekend 盡温 lor!

原帖由 ckckcktina 於 09-10-18 18:04 發表
chingma,

係囉, 好似好趕咁, 又多野整. 來緊mon, 我地就要準備math test, eng oral, pth test, 好似好多野咁呀!

咁背默係唔係即係唔駛寫出來呀? 阿女先搞掂左六咋, 七仲未背得晒呀!

...

Lit 要讀 1 min ar!

至於Eng oral, pth test 聽日應該仲未輪到佢, 今日搞掂 maths 至算 lor!

原帖由 carlily 於 09-10-18 19:09 發表
唉... 我已經溫得無晒心機,... !! G.S 好似好多野要串甘... MATHS 都由佢自由發揮....  中文仲未開始添...

GS 要串字咩? 有咩課外野要睇 ar?

原帖由 carlily 於 09-10-18 20:50 發表

係啊... 開學前.. 我地班主任話. .GS 開始有 FILL IN THE BLANK.. 係無字提供的.. 同埋... 會考埋 NEWS既 野... 叫我地多D 留意新聞啊... (BTW... 我地派左張 NEWSPAPER CUTTING.. 話會 TEST 啊..) ...

我哋都派左張 wor!  係未要温埋佢, 定係 sample 嚟 ga jor!

原帖由 carlily 於 09-10-19 15:34 發表

岩岩回報了.. 無考CLOCK... 有考圖形,..problem solve, .. 方向, 仲有數字的大小排序....  

我女話有一條唔識..(方向),... 仲有一條話寫唔切個ans.. 唉..唉.. 唉... 擔心中...

我女.. 話佢今日考埋 PTH ORAL, EN ...

啱啱問咗佢, 有冇考你哋講果 D ......, 佢樣樣都話識

原帖由 twu_hk 於 09-10-19 12:44 發表
GS VOCAL 我地上個Mon巳經Quiz 左, 所以煩小一樣, 今日主力讀報紙.

數學都係做練習, 阿女竟然連時間都忘記了, 重話都未必出, 激死我.

其實最驚都係中文, Eng, 唔識溫, 閱讀理解同作文阿女都.................:thin ...

請問 英文 ge speech festival 誦材邊到聽到?

原帖由 carlily 於 09-10-19 17:12 發表

bbqueen,

heheh.甘你咪放心羅..

咁至  , 佢上一次 test 都係咁講, 點知原來係啱啱相反 ga

原帖由 bbqueen 於 09-10-19 17:00 發表

請問 英文 ge speech festival 誦材邊到聽到?

twu_hk

你有冇 login & password ar, 我哋 login 唔到 ar?  

亞囡話今日考咗 Chin & PTH oral, 聽日考 eng oral!

原帖由 chingchingmama 於 09-10-20 15:55 發表
our class test Eng oral already...

She said GS test has provided vocab for them to fill in the blank.

Newspaper cutting is in multiple choice format, but it should be tricky, she said it asks who ar ...

有冇 mami 報告吓今日 GS 考 D mud ar?  亞囡話我幫佢温果 D 都冇出 wor!

原帖由 twu_hk 於 09-10-20 23:31 發表
係呀, 阿女話好淺.

不過老師今日巳點名話佢careless mistake, 人地要tick做得對的圖佢就tick左做錯的. 全part冇晒分, 好似成十幾分 , 第一日同佢溫書巳經教佢最要睇題緊目, 講左3年都係咁.

數學都有7字 ...

我個女都係唔睇題目 ga, 聽你咁講, 我都有 D 担心

mud 數學老師咁快話比囡囡知 ge, 係未 80 分滿分 ar?

有冇 mami 知道 " 4 字詞語" 駛唔駛考 ar?

亞囡又冇帶本書返嚟

點解 D 中文好似温極都温唔晒 ge.....

原帖由 SamMom 於 09-10-21 21:06 發表

㗇?我完成了?只係同佢默哂D生字同溫26周,然後都唔知溫D mud?

有冇温到成語 ar?

原帖由 twu_hk 於 09-10-21 22:22 發表
遲左上來了, 阿女話會測成語, 但會比埋你填充, 所以唔洗默字.

今日返嚟阿女話冇測成語 wor!  仲未派任何 test paper, 我哋班有個女仔成個星期都未返 ar, Maths 有 6 個 80分,
4 個唔 pass.....

‹ 上一主題|下一主題