用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 year 12 A level
樓主: QQBBLO
go

[英國] year 12 A level   [複製鏈接]

QQBBLO 發表於 21-11-21 19:48
請問UK通常係讀3科定4科架?

3科,能力應付到的,可以考慮讀第4科。如只讀3科,入英國大學都夠。

Isaac_Ma 發表於 21-11-22 02:05
數學或engineering嗰類,因為強項係數,所以另外兩科會選擇maths, further maths及physics
...

如果強項係數,點解無考慮讀Chem? 而要考慮Geog or Econ? Chem在Year 12的頭一部份內容,有好多數學野,對於強數的人來講,好易handle。

Isaac_Ma 發表於 21-11-22 10:51
因為同學話佢知讀physics 加 chem好辛苦好多野讀,所以佢唔想讀chem,我自己係文科人,真係完全唔知chem讀 ...

唔好只聽人講,一定要自己搵資料去研究。

你叫你仔問同校的師兄師姐借Year 12頭三個月的notes睇一睇就知,另外你學校的Chem用咩個Exam Board? 如知,睇一睇study guide, revision guide 和past paper就會了解多一點。

另外一提,讀Engineering, 有好多範圍,佢決定左咩area未?如讀Chemical Engineering 跟 Mechanical Engineering 已有分別。

QQBBLO 發表於 21-11-22 13:26
咁請問UCAS point 係點樣計㗎?

你在google打UCAS points 就見好多tables有提到GCE由A*至E, 每個grade 無幾多分,好清楚的。
‹ 上一主題|下一主題