用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
發新帖回覆
樓主: mengye
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

Del…
   12    0    0    0

回覆 BSCYL 的帖子

我朋友佢哋話今年迦密主恩DSE成績好好,比較屬意此間,加上又係本區。宣基聽聞係收表大王,驚又太多人競爭,自行又吾想放景嶺,所以揀咗東區同級(我吾清楚三間係吾係同級),所以佢哋都係煩惱中。

medicine 發表於 22-11-4 15:04
"基德"是聖公會將軍澳基德還是聖公會基德?

聖公會將軍澳基德。以上所提既三間小學係二線,還是三線?

medicine 發表於 22-11-4 15:55
我比較保守,似乎三間都係升中派彩有校名無具體人數,又翻看某網頁,三間的大抽獎位多於一半,即自行取錄不足有 ...
謝謝您既分析!其中有位小朋友係一二年班考過級一,到六年班都係保持在前五內,所以成績都算穩定。希望倆位小朋友都能得償所願啦。

Joe8889 發表於 22-11-4 16:28
我會選他區,聖言可以考慮
意思自行全部跨區嗎?其中有一位朋友以前係住東區,所以東區中學相對熟悉小小,反而觀塘區佢哋冇點樣去研究過,聖言比以上所提三間中學易入的嗎?

Joe8889 發表於 22-11-4 16:46
通常d人話自行比較鐘意收外區,再加上將軍澳band1位少,我覺得將軍澳人選他區自行比較好。
將軍澳跨區通常 ...
謝謝您!叫我朋友都去研究下觀塘區中學。

cltw1211 發表於 22-11-5 00:13
舊年自行入左迦密,一線小級十幾,想快啲完結,吾博外區
你小朋友好叻叻,自行已入。我朋友既心態同你一樣,都想係自行就可以斬纜,但係佢哋小學吾係一線,吾知機會又有幾大。

回覆 Poyau 的帖子

好多謝您既詳細的資訊!吾知朋友問吾問到今年前三/前五自行派位既情況。睇番的資料兩間派位好似又吾算太差啵,驟眼咁睇呢兩間小學應該吾算係三線小學吧?另外想請教一下,如果按成績計,迦密主恩、中婦、聖馬可、聖言呢四間應點排位?如果係男仔,自行放一間男校(即係聖言)會否相對穩陣一的?吾好意思,問您咁多,因為出年就到我小朋友開始揀校了,所以都想學多的嘢,謝謝!

cltw1211 發表於 22-11-5 10:16
之後老師同我講,如果數吾係特別出色,例如有奧數獎,吾好選聖言。最後我有選中婦,但都係自行入左迦密
...
我小朋友數學也吾算特別出色,保守的出年我小朋友揀校時都吾去博聖言好了。好多謝分享您既經驗!

BSCYL 發表於 22-11-5 21:17
要查查 志蓮,基德過往是否有師兄,師姊成功自行入到中婦及聖馬可,如果無,要更加小心,開荒牛成功機率較 ...
謝謝您!我以為係以派band1位超過三成既學校就吾係三線小學,所以吾係好識釐定三線。區內如梁小、明道、聖安德肋。。。等比較明顯既我就知道係二線,上面所提三所小學我就吾清楚係二線或是三線。我朋友佢哋最屬意係迦密主恩,會打算放自一,自二跨區首選係東區。東區民生聽講又係收表王,太多人競爭,所以朋友分別揀中婦及聖馬可,跨區都係想博,因為吾係自一,博到就博,博吾到也吾會覺得可惜嗰種心態吧

回覆 medicine 的帖子

好感謝您詳細及中肯的分析!區內小學好似極少會公布升中派位校名+人數。以前馮晴都會公布人數,但係發覺佢近兩年都衹係公布校名,冇公布人數。我較清楚熱門既一二線,其他都比較模糊係屬幾線。雖然我朋友佢哋都想係自行斬纜,但係都清楚佢哋所在學校不是強校,自行又吾想放景嶺或將官中住,唯有都搏一搏了。

Chenglc 發表於 22-11-6 13:14
回覆 mengye 的帖子

將軍澳最受歡迎既2間中學 一 迦密主恩&宣基,自行學位加埋都係得81個,用同區22間官津 ...

嗯,明白!朋友都知道佢哋所在學校自行外闖相對較困難。據您所講幾年前有同校1x 自行港島民生冇得面試,吾知朋友前三/前五有冇機呢?!朋友可能都會去試,都係搏一搏。

hkpapa852 發表於 22-11-6 14:02
其實觀塘區B1中學水平不見得比TKO個3間好,東區亦只有3間成績明顯較TKO既好

聽我朋友講迦密主恩DSE成績今年特別好,話今年仲好過中婦,今年計如排位就係迦密主恩>聖馬可>中婦。我就吾係好識,想請教hkpapa,今年計是否似我朋友所講咁樣?因為出年就到我小朋友開始揀校。現係區內二線就讀五年班,成績暫時保持在級前五內。可能到時揀校策略會同我朋友依家大同小異,吾夠膽去搏張祝珊,謝謝您!

hkpapa852 發表於 22-11-7 12:17
聖馬可成績並無特別進步, 4主科4+平均都只係得 66.85% (上年 66.1%), 只係中婦今年成績大跌, 整體4+得番66 ...
好有用的資訊,出年到我小朋友自行揀校時我心中都有底了,非常感謝hkpapa!

chubb88 發表於 22-11-7 16:17
我小朋友剛剛升中,家住將軍澳,可以分享小小所見所聞。將軍澳一線小學中,頭10至15的學生,都熱衷自行跨區 ...
謝謝您將所見所聞分享俾大家,係非常寶貴的經驗,真係學到好多嘢!

BSCYL 發表於 22-11-7 14:52
放在今日,我依舊會選2間外區給阿仔。

一生人,大多數知心朋友都是建基在中學同學居多。 區內中學,學 ...

以我朋友揀校策略來睇,估佢都係偏盡博的心態,換是我自行都會盡博先。另外,周不時都會見到一些資深會員建議"盡填",我吾係好明白盡填的意思,是否似如下操作?
假如西貢區b1生(男仔),乙部填表:
1. 迦密主恩/宣基
2. 景嶺
3. 將官中

......(以下盡填)
4. 宣基/迦密主恩
5. 中婦
6. 聖言
7. 聖馬可
8. 港島民生
9. 順天
10. 觀瑪
11. 觀塘官中
......(如吾介意到東區或觀塘區返學,將2區B1學校盡填嗎?)

......(跟住填番本區B2中學,假若乙20開始)
20. 王華湘
21. 慕德
......(剩下全部本區中學)

"盡填"是否以上咁操作?謝謝指正!

hkpapa852 發表於 22-11-7 18:00
升中選校, 太多人云亦云不盡不實既資訊, 最好自己去校網查証
報紙佬同坊間排名網站, 坦白講都係再包裝過既" ...
嗯,明白!謝謝提醒,主要都要靠自己決定。

medicine 發表於 22-11-7 18:53
原來被誤導了,以爲有他區位.
如無,劃去東區位即可
哦,原來盡填係指本區+他區借位,明白。謝謝medicine及hkpapa!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊