用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 高小集中地 (2007)
go

高小集中地 (2007) [複製鏈接]

BK 轉了新版面, 舊的討論已有一定數目, 不能張貼新文章了, 那就在此開一個新的標題吧 :loveliness: !  其實, 都要多謝 BK 給了平台我地分享同認識 .

時間過得實在快, 小朋友, 都由最初小一, 到現在快將升上小五啦!~  雖然, 這裡看的家長   , 似乎多過喜歡分享的    , 但希望這裡仍有它存在的價值, 給我地有空入來呻呻, 或報喜或報憂, 日子過得更快更充實   !

(咁多年感情 + 點點滴滴, 都係 quote 番個舊 topic, 等第時可以睇下, 原來以前自己咁傻瓜 !)

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=80140&extra=page%3D1&page=1

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-7-9 23:47 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 菲媽 於 07-7-4 12:00 發表
Zoey,

終於都找到新屋! 我來報到先!

其實要多謝你就真!  全靠你撐住個場, 不過我一定支持你!

菲媽,

咁妳就得閒入黎同我唱下雙黃 law wor :loveliness: .

尋日我收到 confirm 旅行既電話喇, 妳收唔收到呀?

(後補: 傻豬 . . . 舊既 topic 回覆唔到嫁喇 . . . 事關 . . . 尋日我都打完一大餐 . . . . . .   )

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-7-4 12:25 編輯 ]

菲媽,

唔係個個 topic 都回覆唔到嫁, 只係我地之前那個已經超左一定回應數目 (好似 1000 咁上下), 所以先冇得再回應!  不過其實應該連打都唔比人打, 咁就唔駛晒左我地 d 心機啦 :( , 嘔心瀝血嫁 ma   .

菲媽,

我個造型好有深度嫁, 妳睇多 d 感受下啦   !

妳都快 d 換新裝啦   .

菲媽,

嘩 ~ 最後個個係未都係面具黎嫁   . . .

星期六朝早阿女要上英文呀, 去唔到睇戲 tim , 下次約睇 Harry 好嗎?  妳買飛 !

今個 Sunday 阿女要番母會獻奏, 跟住又有 d program, 所以 see you next week 喇 .

原文章由 ak25 於 07-7-5 09:39 發表
終於找到你們了, 同各位say hi 先.

ak25 ,

小朋友升小二啦 !~

li 年小朋友過得開心嗎 :loveliness: ?  暑假有乜好節目呀 ?

原文章由 ak25 於 07-7-5 16:27 發表
點解唔見咁多字架.

我聽人講, 若有 d 字係認唔到既, 就會出唔到後面既所有字, 或者妳試下 del 或改一下出唔到既那個字, 睇下得唔得啦 .

原文章由 ak25 於 07-7-5 16:43 發表
佢好開心, 好鍾意返學呀, 放假都掛住同學仔同老師, 今年仲送份大禮比我地 tim, 真是老懷安慰.
暑假會去學游水, 小提琴, 滾軸溜冰, 加埋鋼琴, 畫畫同圍棋, 差不多日日都出下街, 好忙架, 你們呢?

送左乜野大禮比妳呀 ?  不過都恭喜左妳先 :loveliness: !~

我地暑假都係平時學個 d, 好似鋼琴, 大提琴, 普通話等, 另外會再加 d 暑期羽毛球, 乒乓球, workshops 同戶外活動;  li 個暑假會睇多 d 圖書 (平日冇時間睇 ), 同埋放多 d 時間去練琴 (平日冇時間練 )!

桃子,

Welcome back   !

雖然睇到有 d 眼花, 但新版面 function 多左 !

原文章由 ak25 於 07-7-5 19:41 發表

真是多謝你們e班前輩, 我們k.1, 你們就p.1, 一眨眼已經4年了, 一路都好彩有你們提點, 我同個囡先可以順利過渡.

ak25,

唔好客氣啦 !  幫到小朋友, 最大既功勞, 一定係做媽咪既 :loveliness: , 所以妳都係快 d 叫妳 honey 獎勵一下妳 !

菲媽,

下星期一取成績表, 妳地有冇校車接送 ?

(補充: 妳地尋日開始上游水未呀?  我剛借了一本相當不錯既中文書, 看完借給妳們看, 好既中文書我覺得比英文書更難找啊! )

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-7-6 12:30 編輯 ]

原文章由 菲媽 於 07-7-6 12:08 發表
Zoey,

我地9/7, 12/7都有校車接送.  

游水12/7號先開始, 我地星期幾會相遇架!

菲媽,

妳地就好啦, 我地依家好似住左去山卡啦咁, 校車一 d 都唔 user friendly, 好似獨市唔憂妳唔坐咁 !  妳地將軍澳 d 車肯上黎就好啦, 收貴 d 我都滯呀, 依家好慘呀 !  想帶飯都唔得呀 !!

桃子,

我覺得打唔同既 font 比以前容易, 好似 bold, italic, underline, size,  基本上就同 word 差不多用法;  或者插圖都好容易 .

PPKWOK, joyhc,

其實我地 li 度都有要工作既媽咪, 好似菲媽都係嫁 (唔好意思菲媽, 係妳背後講妳 tim ), 但係佢都好多親子, 又幫學校做好多義工, 有時反倒自愧不如 :D  , 所以雖然 quantity 好重要, 但 quality 可能更重要 , 總之大家一齊努力啦 :loveliness: !

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-7-9 23:12 編輯 ]

各位小一既家長,

真係要請教番妳地先得喇 !~  做個問卷先, 妳地小朋友鍾唔鍾意食學校既飯餐呀 :loveliness: ?

來年我地全日, 本來真係好想整飯比阿女, 可惜冇校車送, 要一早六點鐘整定唔知捱唔捱得住 !~

maggkiki,

Thanks a lot!

或者我會試下一個月學校餐, 等佢同 d 同學玩下先 !  

不過最終都會嘗試自己愛心餐, 因為佢地仲係發育年齡, 我會盡力希望做埋個小學階段, 若果真係要五點起身都冇計啦 !

ak25,

妳都咁早, Good Morning :loveliness: !

我就梗係希望下午有得送飯, 咁就一定最好吃, 但我地住係 d 比較偏既地方, 民生的學生唔多, 佢地已經話左黎緊一年沒有接下午既學生, 所以唔會入黎幫我送飯, 真係慘 !  妳地係咪都係褓母車送?

我都訪問過一朝早帶飯既媽咪, 佢地都話 okay, 雖然沒下午帶咁好, 但自己感覺, 都會較供應飯盒好一些;  但每日都咁早起身, 真係好大既考驗 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 07-7-10 10:44 編輯 ]

ak25,

我剛在私房問關於妳囡囡皮鞋的問題, 因為我都打算買對新皮鞋比阿女, 妳有空幫我 check check 啦, thanks a lot!~

joyhc,

我只係用番 bk 既大頭照, 所以都好容易整, 只係編輯個人資料度做;  至於若 post 玉照我就未試過, 要試下先話到妳知 :) !

原文章由 菲媽 於 07-7-16 12:18 發表
Zoey,

星期日又唔見你地, 我有事相求, 可否幫幫忙!

菲媽,

唔好講 '求' 咁嚴重, 有乜事快 d 講!~
‹ 上一主題|下一主題