用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宏信書院band 3?
發新帖回覆
go

宏信書院band 3? [複製鏈接]

英文 3+ 88%,唔會係B3。

4core有一半無公布,咁神秘?有M2會無M1,忘記左做?學校竟然做個咁樣報告俾人睇,係做錯report定根本完全唔重視DSE生,report做到匪夷所思。

而出國讀書的學生,特登查下(除便查,不準確)世界排名大致如下,出國讀書係要睇排名的:
University of Toronto Scarborough 世界排名:2x
King's College London 世界排名:3x
The London School of Economics and Political Science 世界排名:5x
University of Southern California 世界排名:6x

University of Exeter 世界排名:13x
McMaster University 世界排名:140
University of Technology Sydney 世界排名:150
University of Reading 世界排名:19x
University of Tasmania 世界排名:287
City, University of London 世界排名:3xx
Goldsmith, University of London 世界排名:4xx
University of Coventry 世界排名:5xx

Toronto Metropolitan University 世界排名:800-1000

Centennial College 世界排名:4位數

4間同本港3大相約。
其他的,大家俾意見。其實呢部份學生,係咪就係考DSE的呢,而佢地report中提及入讀本地大學,係咪大部份係IB生。

係咪下列呢2位學生所入大學科目需要唔少分數,不論IB/DSE?
BSc Biomedical Sciences at the University of Hong Kong;
BSc (Hons) in Nursing at the Hong Kong Polytechnic University;  

eit2003 發表於 23-9-1 22:35
唔少學校都唔會開齊 M1 同 M2,就算鄉中都係只有M2。
吓,唔少學校開唔齊M1同M2?我個以前地區性普通官津,開齊。我以為香港官津佔比大,既然官津除非個別殺校邊緣,或者離島呀呢d特別情況,應該有資源開辦,又唔係體育、旅款呢d冷門科,M1/M2根本係core科。

10090 發表於 23-9-2 15:09
在2023年DSE,全港學校考生有約四萬人,M1學校考生有2020人,而M2有3978人。即係全港只有約15%考生有讀M1或 ...
嘩,你d數字好精細喎。
果然好似你講咁,除便睇左幾間B2同B3學校,真係唔少B3學校只供一科,仲要巧合地只提供M2。

tpmon 發表於 23-9-3 14:51
是。B1A保一  只開M2。

https://www.plkno1.edu.hk/
係喎,張永慶,B1A都放棄M1,睇黎M2係受歡迎好多。
當年只係幫細路選左間有M1同M2的,佢覺得M2難,選左M1。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊