用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

shalie 發表於 20-12-3 16:32
咁你個囡對果5間好有信心喎,我囡都揀左5間,但我諗我哋會fill up 20個choices,  因為邊緣人未必穩入心儀 ...

我地 Band B 已經好保守,非常努力先填到 10 個 choices。

Eapp 都睇緊,下星期四可以開始報名喇

Chiusiuwa 發表於 20-12-3 22:48
Jupas 12月 9 deadline, 填 1至 20間,冇寫 band A至 E

填咗 20 間之後,要排次序,排完就見到 Band A 3 個,Band B 3 個,Band C 4 個 ... 我陪阿仔一齊填,一嚟佢甩漏,二嚟兩個人四對眼睇過,錯嘅機會細 d。

Chiusiuwa 發表於 20-12-3 23:29
要 confirm先見到?

排完次序就見到

LovelyKwan 發表於 20-12-4 23:12

我都唔知有咩策略,只係知大學會知你揀 Band A, Band B ... 不過唔會知 A1, A2 定 A3, 所以最想讀嘅放 Band A 就可以。第一兩個 choices 可以進取 d,同埋要 interview 嘅要放 Band A。JUPAS 網頁入去大學再入去睇個 course 就見到有無 interview。

入讀 LQ 我會去各自大學睇,全部已經有最新數據。Engineering 有好多瓣,UST/HKU year one 無分,讀完 year one 按成績再揀,Poly 直接報自己揀嘅 Engineering,例如 civil engineering、building services engineering... City U 都有 combination,civil engineering 同architecture & surveying 一齊報,按 year one 成績再揀。所以唔同嘅 engineering 有唔同競爭。我會睇收生 median 多於 LQ,相信 median 更加反映大多數入學嘅分數。UST 同 City 今年加重咗 English 同 Maths 嘅 weighting,可以入去大學網頁用 predicted grades 計吓,同往年收生 median 接唔接近。

chunheibaby 發表於 20-12-5 09:04
我都擔心呀仔中文會炒,其他科反而無依個問題,中文應該2-3之間,只怕真係衰咗,無33223就愁爆了。你當時 ...

我個仔唔想讀醫護類,又唔要讀 computer science,所以揀 engineering 為主,我地目標係讀實用嘅科,所以 Higher Diploma 都放得算前,engineering 嘅 Higher Diploma 中文要求 2。另外會報 Eapp 嘅 Higher Diploma 同 Assosiate,多數中文要求 2,下星期四可以開始報名。

LovelyKwan 發表於 20-12-4 23:12

如果有意畢業後考牌,留意個課程係唔係工程師學會認可

https://www.hkie.org.hk/en/quali/program

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-5 16:07
來年入大學應該唔太難,而且多人出國升學,只要保得住3322,相信比今年更容易入。
你小朋友好似都有考慮會 ...

係呀!阿仔一向飄忽, 又唔受得高壓,所以睇多 d 出路,到時睇餸食飯啦!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-5 16:27

miriam 發表於 20-12-7 12:07
我囡星期三 interview, 祝佢好運

Good luck!

silvia_ng 發表於 20-12-7 14:39
我未諗面對空巢期既日子要點過呀....可能搵D義工做下,搵份PARTTIME做下過下日晨,好過晚晚係屋企,同人食 ...

我計劃到時晚晚做運動,唔知到時可以自由活動未呢?(我指限聚)

LovelyKwan 發表於 20-12-7 14:12
A3已經要盡量穩陣, 又要去到Median真係好難, best 5 得20分點選? pg中文1-2, 真係唔知點, 我今日都不停睇, ...

UST 同 City U 今年個計法唔同以前,英文同數 UST weighting x 2,City U weighting 分別 x 2.5,所以如果中文 3,而英文同數嘅成績 OK,仲好有機會。如果攞星有信心,HKU 同 Poly U 有星加 weighting,5**計8.5,5*計 7,5計 5.5。

如果中文無信心攞3,唔少Higher Diploma 同 Associate Degree 要求 2。

除咗 Jupas,預備報 Eapp,Eapp 多 d courses 唔使中文 3。我地都係咩都報,到時出咗成績再決定,話唔定靠熟讀範文,中文有3呢!  Hope for the best, prepared for the worst.

20 個 choices 應該唔叫自由再排列,係最多5出5入。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-7 19:16

LovelyKwan 發表於 20-12-7 15:33
Jupas 有中文2左既選擇? 點搵 ? 我都要排2-3個做保險, 係咪排19-20位, 一夠分就入? 定前面有好多人已排A1-3 ...

對 CU 嘅 Computer Science 或者 Computer Engineering 有無興趣?CU 嘅 Computer Engineering 都出名。JS4401,Maths weighting x 1.5,M2 x 1.75,ICT x 1.5。

kellymami 發表於 20-12-7 17:27
咁快有得int?介唔介意講吓係咩科呀?

我估係校長推薦嗰類,阿仔有同學收到 interview 邀請。

miriam 發表於 20-12-7 17:39
應該係運動專項, 詳情唔敢問咁多

運動專項應該都屬於校長推薦

oasismcmug 發表於 20-12-16 18:50
請問有冇人知dse radio 買邊個牌子and model number 好?有冇過來人suggest 下
呢款好多人推薦,我地啱啱買咗https://m.yohohongkong.com/product/16291-Corus-DSE-555A-DSE考試-收音機-香港行貨

silvia_ng 發表於 20-12-17 16:09
我問咗朋友借,佢仔剛考完DSE,我慳返

sml 發表於 21-1-16 17:39
你地仔女學校老師有冇提佢地準備收音機?我個女話老師無講過,咁奇怪...
...

阿仔無同我特別講,平時學校老師講有咩要買,佢會叫我幫手,不過佢知道要自備收音機,唔知係唔係學校提佢,咩型號就應該無講。

mami42 發表於 21-1-27 05:17
過咗年先考?考完要對卷,咁study leave 唔會好長喎

阿仔都係過咗年先考 mock,而家返學都係溫書,分別係喺學校溫定喺屋企溫,我覺得返學校溫書幾好呀!早 d 起床早 d 開始溫習,早 d 瞓。

silvia_ng 發表於 21-2-8 12:45
好耐冇上線啦!大家幾好嗎?我個仔都終於上星期考哂mock。過年後回校攞卷再網上對卷。學校又安排咗啲補課叫 ...

阿仔未考 mock 呀!我覺得佢未到作戰狀態,hea 吓 hea 吓,新年會入新界小住兩三日,盡情食盡情玩。上堂時間就完咗喇,紅日之後仲有補課,老師話幫佢地 keep 住個作息時間,老師真係放咗好多心機喺佢地身上。

今日 interview 咗個 SSSDP 嘅 course,開頭好唔願,話早知唔報名,in 完又話好輕鬆,interview 係好好嘅經驗,將來仲有好多 interview 要面對。

silvia_ng 發表於 21-2-9 14:20
作息時間真係好重要,我仔都亂哂,遲啲先執佢。

我哋12月底都interview咗band A其中一個選擇,要等三月頭 ...

阿仔都知作息時間重要,叫我 7:00 叫醒佢,有時見佢夜瞓,我又會遲少少叫佢。規律生活對阿仔嚟講,比一般同學更重要,所以我經常哦佢。

Interview 暫告一段落,happy 埋個假期,要專心考試先~ 我唔想阿仔過大壓力,有時見佢 hea 都唔會話佢,因為即使無表現出嚟,佢壓力已經唔細。
‹ 上一主題|下一主題