用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

oasismcmug 發表於 21-5-5 06:29
回覆 mami42 的帖子

但隔離post 話荃威有dse 考生,零晨通知檢測,等result 出後去撤離,咁點考dse ? ...

要求優先檢測,比准考證職員睇

oasismcmug 發表於 21-5-5 08:09
回覆 大笨鐘 的帖子

等完result 就去隔離營,邊趕得切

同職員講,等職員安排,唔一定要跟大隊等 result 先入營

mami42 發表於 21-5-5 08:14

但係好似九點先開始檢測,就算排第一都趕唔切,真係寧願直入 ...

要求職員安排,唔好跟大隊

祝大家順順利利,完成個考試!

silvia_ng 發表於 21-5-10 19:29
唯有係咁啦,希望佢冷氣開大啲  否則個個男仔滴哂汗呢個畫面都幾攪笑
...

帶薄嘅夏天西裝,同提早到,安頓好,件外套臨入去先決定著上身定抓住喺手,唔使大汗細汗咁 interview。

silvia_ng 發表於 21-5-11 08:23
我仔都係陪跑啦,太難了

有面試已經係好好嘅機會同經驗,加油!
祝各位小朋友順順利利,入到心儀嘅 course

silvia_ng 發表於 21-5-16 22:05
我都有呢個疑問。如果出嚟成績同CO差一分,係咪已經唔洗擺佢哋係Band A?定係照擺,只係個A3一定要入硬果 ...

HKU 下星期一有個 talk 講 Band A strategy,可以去問吓~

https://admissions.hku.hk/events/jupas-information-week-2021

考完喇,接咗阿仔去食 lunch

CPLA 發表於 21-5-17 21:50
今日感覺考得唔好 。而家上網睇緊答案計下失分

唔想等兩個月,聽日放榜就好喇!

阿仔表現都唔好,聽佢講今日份卷好難。我嘅睇法係盡咗力就好,結果好難預計。放榜之後,睇餸食飯,而家唔使過份擔心。

CPLA 發表於 21-5-17 22:08
都係,就算計到幾多分都唔知個cut off.

考試點都叫告一段落,阿仔今日盡情 happy,無受表現影響。
嚟緊好似好多濕星野要處理,又唔係好知要做咩咁,可能要 list 低先知有咩做。首先係預備 SLP 同 interview。然後申請 UK 住宿、bank account、visa...
另外已經收到 OU HD 嘅 conditional offer,要求 5條2 only,叫做有防線。

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:30
我仔見到我已講有20分冇做,其餘做咗嘅應該有把握,除非自己發神經抄錯嘢喎。唔敢對答案呀
...

阿仔好少同我講考試嘅表現,今日算講得多,佢話佢地學校考 M2 嘅同學中,有一題全部人都唔識,最勁嗰個都唔識。另外有一題佢太緊張,應該識不過無做,即係有兩三題無做。

silvia_ng 發表於 21-5-17 23:34
我仔盡情執屋,仲幫我洗風扇洗隔塵網,話打機打到悶。接咗一個師弟補習,問佢要唔要搵多幾個學生又唔想。 ...

你個仔真係乖,我個仔盡情享受假期,報咗 IELTS,亦會幫堂細佬補習。約 friend 去玩,預備 grad dinner,同舊朋友聚舊... 如果唔係疫情,應該好開心預備畢業旅行嘅~ 而家總算見吓朋友,打完針會落返水游水,無游年幾,好掛住泳池。

wyh:) 發表於 21-5-18 06:18
我個女一樣,好掛住泳池,話要日日游早水

阿仔講起游水已經開心

happylogin 發表於 21-5-18 11:03
我女話越諗越唔對路,要搵定asso。我想問下,如果等放榜先報asso得唔得?定要報定買個保險?
...

放榜先報無問題,其實無咩所謂,報名費都係有限錢,早 d 報有 conditional offer 喺手,萬一放榜知道失手,都知有着落。而家報名交 Form 4 至 Form 6 成績表,交報名費幾日後就收到 conditional offer。

JoeyJoey 發表於 21-5-31 13:02
想問問各位...dse後有冇jupas 改選?

我囡早兩日俾$100改選了.....

無改呀!等放咗榜先改,對成績嘅預期好難講。

silvia_ng 發表於 21-6-1 14:29
明天SLP deadline,其實呢啲upload完又如何呢?會有分加?定係根本最後都係睇DSE分做人呢?
...

我相信都係睇 DSE 成績先,marginal case 會睇 interview 同 SLP。

sml 發表於 21-6-3 18:53
你地囡囡interview係吾係著套裝?院校要求formal, 係邊度買好?

院校要求 smart casual,不過 group interview 見 interviewee 都係著 formal 西裝。女仔可以去 Giordano ladies 睇吓~

JoeyJoey 發表於 21-6-9 09:51
其實現階段有interview 嘅,除醫科外,仲有邊d subject ?!?!?

我囡就話大部份要等出咗result先會interview . ...

HKU Engineering - next week

mami42 發表於 21-6-18 01:27
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210326/mobile/odn-20210326-0326_00176_024.html

下星期一預演S ...

係呀!會有提示信息

http://blog.hkeaa.edu.hk/news.php?id=489618

amy997 發表於 21-6-21 16:09
請問大家今日6日21日有冇收到 sms  我沒有收到

阿仔收唔到呀~
‹ 上一主題|下一主題