用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II

yanyanmama

原来太倦, 那還好, 不是生病

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II

感激,感激,辛苦你了   

另外要多谢
summer_66提供

Phoebe-bb

歡迎, 得閒多d上來

必必
你就來去日本旅行, 記得带羽絨衣, 裡面不要著太厚, 因有暖氣, 你甘醒目, 我估你都知

上次話,如去日本, 我d朋友喜歡吃巨蜂提子,她們覺得好特别, 在上野附近market,  500 yen per pack 如在香港sogo 買, 要二,三百才買到

必必

等你女女考完試, 你就可以輕鬆下, 真羨慕,
我本想出年年頭去旅行,一聽到有個想staff 話想過完年resign,真是頭痛, 如果真係、我就    

必必

可能你女女平時已溫及上堂時有留心聽,不是留待考試先溫, 所以完全唔緊張咯,  我细细個時都係甘,可能重會有驚喜比你添

同事说拿完了雙糧就轉工, 唉.....到時又要請過新人

必必

我回家不用溫, 只要上堂留神聽書就o.k.  可能我記憶力同算術强咯但我没創作力,闷蛋一個, 所以学琴学来学去都好差

你甘醒, 你女女實遺傳了你的優良gene, don't worry.

必必

我上中學後,要讀全日又早起身, 日日上堂就訓攪, , 有聽個科就高分, 會考完全沒讀就去考, 氣死我阿爸, 好彩同你一樣會考都合格, 有d科還得良, 但當然升吾到原校,眼見同學個個可升大學, 有d懊悔

加上, 後來發覺做野後,自己甚麼都吾識, 所以就發奮圖強, 努力讀書, 半工讀至完成學位

所以我係吾叻, 一早識諗, 就吾須要搞成咁啦,
我大哥就不同, 一早就有目標, 很年青就完成了博士課程

Peggy_Chan

我都是在九龍讀中學

必必

以前你在那完成學位,
那你會不會send你d仔女去外國讀書,
我地兩公婆都想send 仔女去日本讀, 之後再去外國讀master, 那就perfect啦

但我心想我都不知 I can save enough money for me or not.

另外, 我就學懂照顧自己, 獨立, 要小心男人, 因回家途中, 常常有人跟住尾, 好鬼恐佈, 有d女仔為了錢, 物都.....

必必

我老公不是我同學, 他讀完中7後, 直上大學, 我大哥都係英國讀一年master, , 好鬼貴, 差不多要20萬一年

咁你英文好好, 我不識時, 可不可以教下我

必必

我大哥, 好鬼忙同 對住我又惡, 我都不太敢問他, 有時見面都有問d,
但對我仔女態度好溫柔 ,好鬼偏心    :tongue:  :tongue:

日本男人係非常好色, 但我發覺無論哪一個國家的男人, 都要小心    所以我好擔心我女女長大後

必必

可能我又幾煩, 問埋d吾常用的野, 例booger, difference between alligator and crocodile, etc

我都擔心個女大個俾人"呃",或人身安全, 因我以前常常發覺會有人跟住,  不論in h.k.or japan, 一發覺有人跟住, 就不敢立即回家, 即走去人多的地方, 最恐佈有一次有一個日本男仔, 跟足我一小時話想多了解我, 天呀, 最後要找個男朋友才趕走他...哎....坐的士又要小心....
所以要小心女女的安全   

必必

不止如此, 你知日本地铁好繁忙, 塞满了乘客,真是碰上過不少次色狼, 我一發现就會大聲呼喝他或用手大力碰他等他知道我不像日本妹不會出聲,另外...重有... 唉.....所以.. 我真是好驚

我当然有查過字典才敢問他,我發現alligator 同crocodile是原來是不同family, 但字典同稱鳄鱼,
其實, 我的silly question 就是
我發現美国人就叫alligator, 英国人就叫crocodile,
所以會不會在美国地方品種是短鳄alligator,他們就稱
alligator, 而英国所见到是通常是長鳄就叫crocodile呢?
就好像美国人叫橡皮擦做eraser & 英国人 叫rubber 一樣呢?

昨晚, 我的computer突然上吾到baby-kingdom, 所以我不能够log out 和同你说不到 good night  sorry sorry      

yanyanmama/各位

暫時無興趣班玩
我介紹一個学phonics的web-site好正
你可以自己教你女女, 好好玩呀
请click 以下
学phonics

有助於小朋友自己閱讀及寸字

各位

首先要教她, ABC's  的26個基本發音先, then step by step , 因我發现web-site 得晚, 如果就不用spent a lot money on other phonics material.  

yanyanmama/各位

phonics是以聲音為基礎進而教拼字的教學法, 你有不明白時, 可打電話比我, 解析比你聽,大家交流下

必必

我女女都是单英文字母拼音就會記得, 2個英文字母拼音有d唔記得, 所以我要常常帮她溫先得

小朋友真是好容易進, 又容易出, 少d心血, 耐性都不得
但心想, 自己4,5歲时,還是一個大苯蛋,什麼都不懂,
她已经对我來講, 是神童

yanyanmama

我觉得要一齊學先得, 小朋友好跟大人, 如看见你没興趣, 你女女都不會有興趣去学?   

必必

珠算我就没研究過, 但我喜爱奥數比較地活, 可訓練她思维,logic ,出面要8,9 歲才有得学, 我都是取material 自己教,好有用

另外,荃灣浸信會幼稚園d工课有一些都是奥數, 所以我好觉得好好

必必

我發现如奧數比较好的小朋友都好smart,  你就不用担心啦
你有小學三年級程度, 我地只得幼稚園程度, 最高就是你   
‹ 上一主題|下一主題