用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收到浸小信了
樓主: Hang'sMum
go

收到浸小信了 [複製鏈接]

又要過著每天不停望信箱的日子啦   真係收到又驚,收唔到又驚

makfr
你又收到啦!!!!! 我都知有同學仔收到信啦 :(
你覺得阿仔當日面試有無些失準呢??
而家攪到我好驚呀
學老公話齋 No news is a good news

原文章由 makfr 於 07-9-17 10:23 硐表
其實浸小之收浸幼50人倒,我個仔係浸幼,都已收了reject letter la!

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-17 10:47 編輯 ]

暫未聽聞有人收都2nd in信,可能今日會開始有

我個女有做表演,佢唱左1首普通話歌同1首要跳舞的舞台劇歌曲 (唔好誤會佢好勁,係兒童舞台劇個d咋)

原文章由 好姨 於 07-9-17 10:47 硐表
tingtingma

未收信

有無人收到2 nd in 的信呢

咁你仔當日有無做天才表演

kae, makfr

你地呢
d細有無做表演

好e,
介唔介意你小朋友讀邊間幼稚園呀?? 唔好誤會,只係想睇下學校係揀幼稚園定係睇表現來評定入選名單咋~~~

tingingma
優才都唔錯呀,我識有2位同學仔都考到,而我就衰左啦,不過朋友仔其實都好鐘情浸小,所以最後都要會睇埋浸小的結果先決定讀邊間,其實而家重有其它選擇,我都巳見左4間,遲d都重打算見多2間,呢2間都是我3甲之內的選擇~~~

makfr
收到信了,另我巳同佢考左4間,重有2間阿女最喜歡的未考,但我都係預佢唔得架啦,所以一早巳plan後路

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-21 21:53 編輯 ]

makfr
其實當初佢講50個時我巳打定輸數架啦,另我雖還有音小留左位,但比佢讀的機會應不大~~

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-21 21:53 編輯 ]

makfr
重有培僑同cky2間會考,尤其培僑阿女好like,我知道競爭大架啦,所以今年都係去攞下經驗,好好佈署可以下年等佢大女再考過

原文章由 makfr 於 07-9-17 18:05 硐表
Kae,

輸數...預咗la........不過冇諗咁快比人reject啫.

咁你諗住邊間ar?

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-21 21:54 編輯 ]

zoema
hehe

我諗唔係啦,你都知.. 好幾位smart大仔/女都reject啦,都唔知佢用物野作收生標準。

原文章由 zoezoeiou 於 07-9-17 20:44 硐表
會不會細仔細女有影響???

浸小講明只收50位浸幼生,但今年浸幼全級有120人~~~

原文章由 musemuse 於 07-9-17 21:46 硐表
hi kae,

what does the no. 50 here mean?

musemuse
佢地d policy成日都五時花六時變,我都見怪不怪啦~~
如果講機會率就當然係大過街外既!!!!

tingkiumom
音小學校唔係唔好,只係覺得唔係完全適合小女,因為近屋企,所以考定先~~~
暫時係重想見呢2間,或會諗下陳守仁 (諗下姐, 唔知截止未^^)

原文章由 TingKiumom 於 07-9-17 22:55 硐表
Hi Kae,
點解讀音小的機會不大?你除了會報cky and pui kiu,仲會報邊間?

我一陣見到園長都可能會同佢講下,但我諗係唔會有咩野驚喜~~

原文章由 makfr 於 07-9-17 23:04 硐表
Kae,

I have called 園長 this morning and she said that there were total 97 applications from 浸幼, 唉, 我地連50%都5得...算把la....真係5多知佢地d收生standard la......睇下園長遲d点講 (I have requested ...

浸小今年共收150個位~~

原文章由 TingKiumom 於 07-9-17 23:31 硐表

想問下浸小2008/09共會收幾多小一學生?

問過啦, 如各位reject左的同學,真係好想入番浸小,就要做d野去求下情啦 :tongue: :tongue:

原文章由 soon 於 07-9-17 23:43 硐表
各位浸幼又比人reject 咗既家長,你地會點做?覺得寫信比浸幼有冇用呢?都唔知佢地想玩mug?..................

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-21 21:57 編輯 ]

今朝見到某d家長都傾過下,有幾位家長的想法同你一樣,打死都唔 架啦

原文章由 makfr 於 07-9-18 09:54 硐表
我5會求請啦....

我老公話 (得罪d講句,全冇貶低成分,可能用詞不太好)...lee間5知咩學校,出埋d 九唔搭八嘅信,校長冇啦啦resign,梗係有d嘢,就算有offer,都5會比個仔去讀。 ...

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-21 21:58 編輯 ]

d2343130
唔該哂,原來未截,咁我都去試下先啦

原文章由 d2343130 於 07-9-18 10:15 硐表
陳守仁-ONLINE APPLICATION DEADLINE : 5 OCT 2007.
而家online applicant list 並1358位....

你報咗先無壞...到時請你去見, 先再睇下見唔見都得.

唔好放棄任何機會....選擇權係自己手好d, right!!

good luck!
...

我又覺得佢好似鐘意收d較定而唔怕羞的學生,古惑仔女坐唔定個d全部fail哂

原文章由 pandayumama 於 07-9-18 21:17 硐表
我都係FULL TIME MAMA一樣reject,我諗首論interview小朋友的表現好緊要,學校通常都比較喜歡開朗健談活潑的學生,內向,怕羞,慢熱的小朋友一般面試都比較難取胜的.
...

我的女兒現在是k3,其實在早在k1時巳得悉呢年開始知道不會收哂,而在上年k2時,陳太亦講左唔會加分只有比50個位我地,我地今年有120人,而小學學位得150人,因為佢係直資的關係,小學係唔可以收哂咁大比數的浸幼生入小學,所以唔會收哂呢樣野係一早知架啦,我都有哂心理準備唔一定會入番去讀。

其實幼稚園雖係無學卷,但就要想想學校比唔比到你想要的,如真係入黎一心可以去小學同中學,這是最傻的想法,如果真係唔好彩入唔到就會好hurt,但係我仍然覺無入錯呢間學校,我同先生都覺得她在浸幼有很多得著,我就好認同呢種教學方法,最幣其實係向呢種教學方法出來的小朋友要佢咁細個出去咁多間學校競爭,就真係有d難度,但當然當中亦有不小叻仔叻女一樣好輕易考都難入的學校,雖然她們在這年紀的競爭力較其它幼稚園出來的小朋友弱,現階段她們大多認字叻不會寫字叻,其實家長們都需要付出努力,努力出來的小朋友都一樣可以咁smart,而且亦有證明從活動教學出黎呢批小朋友上度小二約8歲時,會明顯地諗野快好多同成績都不弱,我會望得長遠d,所以我buy呢套教學方法。

等如你買野之前諗諗付出金錢買的是否你想要的,如果唔係咪買第二樣囉~~~

至於你地話小學buy唔buy幼稚園的學生,我諗佢地係buy的,只係唔敢博咁多囉 其實出面有好多學校都好buy呢類學生,只要好好為自己小朋友裝備好,一樣可以搵自己想入的學校

[ 本文章最後由 kae 於 07-9-23 09:50 編輯 ]

上一年k3生是以加8分的方式入讀浸小的,而今年就用左50個位的方法去代替加分制~~

原文章由 pigbear 於 07-9-23 12:36 硐表
kae, 多謝妳的回應.
老實講, 好多家長對升讀小學既解說都唔同.
在另一個討論區內, 有家長說浸幼學生加 8分.
妳現在告訴我沒分加, 是行政上的轉變?
anyway, thanks alot.   ...
‹ 上一主題|下一主題