用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊浸幼而又被浸小reject咗嘅大家,有乜打算呀! ...
樓主: purplehouse
go

讀緊浸幼而又被浸小reject咗嘅大家,有乜打算呀! [複製鏈接]

所以今年的課程有小小改變,在10月的家長日會有詳細解釋~~

每星期會有一天(3小時)是用全英語上課,而另有一天(3小時)用全普通話上課,其餘3日用回廣東話上課。

相信這改動是好的,如果2位語文老師唔走的話

請問有幾多個小朋友reject咗>> 一半人被reject

BUK 有冇為大家爭取呢>>唔可以講話無,但BUK真係做唔到d物

原文章由 JGMa 於 07-9-28 11:47 硐表
我亦是浸幼K1家長,對於小朋友被reject,我也覺得十分失望,請問有幾多個小朋友reject咗,而 BUK 有冇為大家爭取呢?

pls check pm~~

原文章由 makfr 於 07-9-28 14:33 硐表
Kae,

請問你有冇比封信園長(request for reconsideration)?

園長話會同Dr. Chan (acting principle) 開會for appeal.

去年好似收哂有interest 入讀的 (60+)

我諗可以咁講,上年情況同今年唔同,唔可以用番上年的準則來比較~~

另外我都覺得浸幼出來的小朋友,英文同普通話的能力及適應力都不弱,有好多亦訓練有數,所以語言呢方面跟本唔係問題囉~~

佢地真係醒目仔女黎架

我諗可以咁講,上年情況同今年唔同,唔可以用番上年的準則來比較~~

另外我都覺得浸幼出來的小朋友,英文同普通話的能力及適應力都不弱,有好多亦訓練有數,所以語言呢方面跟本唔係問題囉~~

佢地真係醒目仔女黎架

about 25-30

原文章由 JGMa 於 07-11-15 15:28 硐表
請問BUK的家長,經校方安排後,現在有幾多小朋友被浸小收咗呢?在家長理事會入面,浸小陳校長話會作出更好的安排,請問現時情況又是怎樣? ...

估計大約有70-75人,但到時重會有人放棄學位的~~

原文章由 JGMa 於 07-11-16 15:34 硐表
Kae,

是否total有70-80
‹ 上一主題|下一主題