用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 08-09小一新生
樓主: 朱朱仔
go

08-09小一新生 [複製鏈接]

我諗住叫佢自己先默晒一次, 唔識嗰d先溫習, 我聽過咁樣溫係省點时間,又唔駛佢重複溫習一d 已經識既

中文我就無咁驚...英文...就....
我而家已開始搵緊補習, 諗住單對單練下d 英文spelling (我實在無時間同佢溫)

通告我打過去校務處問過, 佢話已經分左類, 如果你地仔女係分左係需要支援的, 咁就要留意學生支援, 若不是, 就不用看. 而我今日再睇其他, 例如游水、合唱團, 真係嗰d已選中既先有囉

我搵左私人補習啦, 預星期五第一堂, $60 一個鐘!
我阿女9/30先默, 內容一樣, 第一次叫佢試默第三課係我讀俾佢聽, 八個字唔識, 叫佢每個字抄5次, 之後自己背默就錯兩個標點, 一個字唔識... 第四課讀默...都未開始練過 ....阿女同我講數, 話要上多幾堂課, 星期五先默....

不過好彩, 佢唔係幾抗拒

mia1112 , 你個女有學咩? 我覺得貴貴地, 等阿女定d 先或者二年級先學

金綸話指定size,但係我地鬼知咩, 唔通試完先寫? 我見愛民話有預大, 所以我諗緊邊一間.  你知d小朋友大得幾快, 若在學校訂到啱啱好, 我諗下年又唔啱著啦

我想寫隻字話叫佢頂大少少, 你估得唔得

我係第三第三組, 你地呢?

我追返晒架....我而家做到21號...到而家仲係溫習緊....22號同23號都未做. 一次過做幾個咁做囉

不過阿女又覺得好有滿足, 成日睇我有幾分我有幾分咁問

你地做時, 係唔係由佢錯? 我睇到佢估下估下, 是是但但咁, 我就要提返佢要聽多次睇多次, 但係若佢好認真話係呢個啦, 咁我就由佢錯.

我讀晒d題目俾佢聽, 你地呢?

我都地有架, 八九點真係好慢慢慢慢先入到好, 我慢慢開左, 食飽飯先做, 同埋有時阿女瞓醒做埋功課都已經十點...做得黎...十一點幾了

所以日日無精神~

請教各位, 我個女在籃球場唔見左件外套... 有無同學仔知道失物會放響邊? 教務處詁籃球場有個籃. 但又好似唔覺, 你地有無人知道?

唔該晒CSK家長JJ

佢大約7:15起床, 20分鐘出門口
而家佢又響度做緊功放啦~

你的測驗溫成點呀~

你地聖誕帶咩小食? 我好似帶左好多, 又諗住請朋友仔食....
- 奇異果 x 2
- 燒賣 x 10 pcs
- 雞翼 x 5
- 三文治 x 6 pcs of  bread......

定係只係帶自己嗰份就得架啦

而家到考試周啦...唉...
‹ 上一主題|下一主題