用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區一問
發新帖回覆
樓主: mengye
go

將軍澳區一問   [複製鏈接]

回覆 mengye 的帖子

將軍澳最受歡迎既2間中學 一 迦密主恩&宣基,自行學位加埋都係得81個,用同區22間官津小計算,平均每間分配少於4個,就咁睇牌面,級三都不一定十拿九穩可自行入主恩,要視乎同校級一和級二的取態,如果計算埋有外區生跨區交表,一線/二線學校成績差別,機會率會再低小小。
幾年前港島民生和中婦係shortlist 約200人面試,如果依家都無變, 咁你最好問下老師意見先,識人係你講既其中一間小學考級1X,自行港島民生都無得面試

回覆 cltw1211 的帖子

一線精英班向外揾食,剩番落黎非精英班既三甲,就會留守區內,呢批先至係樓主既主要競爭對手

回覆 mengye 的帖子

呢個最好問老師,睇下早一兩年有無人報過。不過我覺得,如果我/小朋友真係好鍾意呢間學校,就算之前無人報過,我都會試一試;相反,如果純粹想自行搞掂,揀景嶺會好過揀東區三寶

回覆 BSCYL 的帖子

將官中向來不受追捧,band 1生唔放乙一都入到。如果我係將官小級三/級五,乙一照放迦密主恩,安全D既就乙二放將官中,搏既就乙二放景嶺,乙三放將官中,乙四放王華湘,就算不幸派乙四,叩番入將官中都不會太難

回覆 愛書人 的帖子

呢區雖然選擇少,但衹要掌握到邊間乙二/乙三可以執鷄,不論band 1還是 band 2生,其實都就好易填
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊