用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

Kookoo,

我昨晚比阿仔噴, 佢起初有些抗拒, 後來嘖了佢接受到, 跟住我再用綿花查佢條頸及手"R"位, 佢覺得好爽喎。今早佢食完早餐後, 突然唔見左佢, 原來入了書房自己取來嘖腳, 跟住我就再用綿花幫佢查其他部位, 味道都接受到, 有D似燒三文魚味 。效果未可以說好好, 因只用了一日, 但起碼佢唔抗拒, 要用多兩日才知。

我阿嫂今早比電話我, 因為佢仔仔又係濕疹, 睇了我的中醫都唔係好掂, 仲比小學老師投訴, 話佢個仔成日"R", 唔尊重, 冇儀態喎(係九龍塘某出名小學), 阿嫂好嬲覺得學校唔concern小朋友, 小朋友都唔想的(我好明白), 反而阿仔的班主任好concern仔仔, 排隊又比佢企前面(透風d), 溫柔叫佢唔好"R", 老師同我講好明白濕疹因為佢家族都有小朋友有, 老師很有愛心從未投訴過我。

我提議阿嫂用那支液, 佢都想試起碼止痕先, 我本來想找你幫我買, 下星期比佢, 但後來我家姐今日下午放假, 佢會去接我仔仔放學, 順便去北角買埋, 睇下今晚或星期六可否早D比阿嫂用, 佢地住烏溪沙唔方便去買。希望對佢仔仔有用啦。

你都試下用綿花幫仔仔慢慢查下。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-15 11:12 發表
iwff, 昨晚同你仔仔試左未呀? 有冇跳舞呀(講笑咋)? 我昨晚同我仔沖完涼又同佢噴, 佢猛話好臭, 唔要再噴喎

Kookoo,

我仔仔係覺得支液可以嘖好得意又爽, 加上佢冇損所以唔拿。

我阿嫂原來已經係lunch time 即刻坐的士去了銅鑼灣買了,佢都唔想等,佢買了大支裝用。

姪仔間小學的老師唔係好明濕疹的煩惱,姪仔考口試時一緊張就會痕,老師覺得冇禮貌,對操行都有影響的,阿嫂解釋了老師都唔係好接受,總覺係姪仔係唔尊心及要找辦法去解決,做阿媽都知要解決啦,但唔係一朝一夕的事喎。所以我好慶幸阿仔幼稚園及港同的老師都好體諒。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-15 13:28 發表

iwff, 你仔仔真係乖同好鬼可愛 (見你咁形容佢今朝自己去噴), 我諗都唔可以心急, 個位媽咪都話用左3日後, 先見佢囡囡結焦, 係喎, 我都試下用棉花同佢抹, 陣味可能冇咁大, 你嫂個仔(即係你姪仔, 對嗎?)個老 ...

Kookoo,

唔係呀! 我阿嫂係九龍城工作的, lunch 坐的士過銅鑼灣買, 不過都係遠的了, 為了阿仔冇辦法啦。

遲d話你知效果如何。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-15 14:49 發表

iwff, 你嫂得登由烏溪沙出黎買 , 今趟都希望幫到你姪仔, 或者呢支未係完全醫好佢地, 但起碼可以令佢地止到痕唔會週身抓, 都有好好嘅幫助 ...

Kookoo,

我都收到張通知書呀! 不過我係6月24日下午4:30, 放學之後, 我會請下午假陪佢去, 可以食完下午茶先去, 你是否都去柴灣那間呀?

我原本想6月22日水運會請假陪仔的, 但現在24日又要請, 所以都係唔請水運會那日了。

原來6月15日放假咩,我都唔記得添。睇下會否請假陪下阿仔先。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-22 11:03 發表
hello, 你地昨日有冇收到衞生署張學生健康服務檢查通知書呀? 唔知你地個日期係咪都係一樣呢, 我仔安排係6月15日上午9:30, 個日碰岩都係學校假期(撰寫學習報告日), 要自己帶去, 冇得跟學校去 , 同埋個水運會,  ...

Kookoo,

我相信應該係自己帶去的, 唔同牙科保健, 可能檢查項目多家長跟返會好d。

我唔改期了, 反正阿仔可以放學去(我下午放工可以去找朋友食完lunch先去), 若假期去又要等登過去柴灣, 這個時間我ok的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-22 12:07 發表

iwff, 係啦, 點解唔係安排跟學校去嘅, 要自己帶去嘅 , 你試下打電話去柴灣健康院(我仔都係個間)問可唔可以改期.

Kookoo,

係咩? 等我見到我朋友問下佢是否改左先。不過我同事話佢每年都同囡囡去檢查, 其實唔係太多人就會好快睇完的, 只係磅重, 度高, 驗眼, 見下醫生咁, 唔會太耐。同幼稚園的健康檢查差不多。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-22 13:34 發表

iwff, 咁又係, 咁樣會順路啲, 但我識一位2年級媽咪, 佢話以往係返校再一齊跟校車去, 唔通今年改左/小一生第一年都係由家長帶去方便啲

Kookoo,

係呀! 我仔仔間幼稚園K1-K3都有係學校參加健康檢查的, D姑娘來學校幫小朋友檢查, 家長都建議去睇的, 有問題可以問。

我前幾日係家中都可以開到相簿網頁睇的, 係公司就唔知點解一定睇唔到了, 我今晚回家再試下先。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-22 16:14 發表
仲有, 學校個相簿網頁係咪down左呀, 我係屋企都開唔到黎睇

Kookoo,

我未有時間去書局睇呀! 咁得意既, 竟然有個係港同學生, 你點知架? 阿仔近來的濕疹都穩定了好多, 不過都要預防萬一(炎熱夏天又來), 我會去買本書睇的。

明晚我會去座談會, 回來再話你知啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-26 10:49 發表
iwff, 我買左本書黎睇啦, 原來內裡仲有隻dvd,  ~ 內容除左有由專科醫生講解外, 仲訪問左3個小朋友, 其中一位係港同嘅小朋友, 都講解得好清楚

small_cc,

Hi, 我記得舊年小朋友回到學校後上返自己課室先, 家長一起陪同, 學生互相見面, 班主任會自我介紹。跟住半小時後(大概)家長會去禮堂聽講座, 小朋友留係課室, 老師會和他們玩下遊戲有些貼紙獎勵他們。雖然得兩小時, 我都覺得幫小朋友建立了返小學的概念, 他們很開心的。

我意見係盡可能都帶他們返去, 當然真係去唔到都唔會話正式返學時適應唔到的, 小朋友適應力都好強。

我仲記得舊年有家長忘記時間11:45分才到(12點完), 老師都好有耐性講解返他們知的。

iwff

原帖由 small_cc 於 09-5-28 12:42 發表
請問前輩:
今年8月22日是新生迎新日,請問往年內容是什麼?若不參加行不行?小孩子會不會沒得適應?謝謝!(準備要買機票)

small_cc,

我印象中係著便服, 希望我冇記錯。

Kookoo,

我有冇記錯呀?

iwff

原帖由 small_cc 於 09-5-28 23:22 發表

謝謝!看來還是去比較好,請問那天需要穿校服嗎?

Kookoo,

你真係好有記性, 我只都係記得要攞書咋及和你再相認。哈!

星期三晚的學校發展座談會, 時間長左呀, 9:30過少少才完, 因為內容太豐富了。主要都係講學校係生命教育, 各科的發展,及早前家長同學生做那份好長的問卷調查結果。學校非常鼓勵學生要獨立自主學習,家長要協助小朋友去自主學習, 唔好倚賴(這點很重要)。

同時學校都會照顧不同差異的學生發展, 擴展學生的視野, 我相信愈高年班的學生擴展的視野真的愈高, 會同外地的學生有交流(6年班Video conference), 學生表現都好有自信。生命教育今年舉辦的topic有個回顧, 全部仔仔都有提過係週會做的, 很有意思亦幫小朋友明白生命的價值。

另外, 問卷調查的結果係正面的, 學生及家長的意見向好方便提升了。仲有家教會在會上講了現正投標緊校車公司及供應飯商, 因為最多家長關心這兩項,相信很快會有結果了,亦見到家校合作,家教會的家長真的很努力為家長們爭取最好的服務。

最後係任校長的說話, 她介紹了新校長及她自己的新發展。新校長都有3個仔仔了, 她承諾學校的宗旨不會變會跟隨學校的發展, 我都對她對學校有信心的。

太多了,我應該會講漏, 不過終結學校的發展係不斷向前進步中的, 家長可以放心, 小朋友亦會繼續愉快學習。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-5-29 09:31 發表

iwff, 全對, 著便服, (呢樣唔記得係咪要帶 -> 書包+一些文具, 好似要帶顏色筆(個日大叫佢地畫啲野係隻紙碟度)), 個日可以講係畀佢一個熱身, 先瞭解下課室和認識老師同學, 真係幾好玩, 同埋個日仲可以帶埋小朋友去 ...

h20471120,

任校長會回去她的母校小學(佢冇講那一間)擔校長一職,因她母校的校長退休, 請她回去做, 這亦是她想幫母校盡一點力。

iwff

原帖由 h20471120 於 09-5-29 14:27 發表
任校長有咩去向呀 ?Thanks !

small_cc,

深籃色背心或有袖冷衫就得了。15度以下可以著羽戎, 都係要深籃色的, 但我見有學生著其他顏色學校都冇話學生, 不過若要買都係買返深籃色最好。

iwff

原帖由 small_cc 於 09-5-29 14:48 發表

啊~書包未買…對了!今天天氣有點轉涼,想請問若像這種天氣可以穿什麼背心(顏色)?因為校服好像沒有提到冷杉啊! (冬天有嗎?)

Charlotte_mom,

其實我只係寫低左少少notes咋, 聽得太投入冇寫了, 記得幾多得幾多啦。

我都好期待仔仔將來高年班會係Vedio conference中用英文對話呀! 勁!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-29 17:38 發表
唔怕! 我女果件羽絨係粉紫色的
亦有件寶藍色夾棉褸, 一般凍既時候著, 出年我都唔打算買校褸了........
冬天可以著一般寶藍冷衫, 冷外套, 冷背心.....夏天既"冷氣線衫"亦係寶藍色呀

iwff,
你真勁! 有jot no ...

catca,

英文科用英文, 中文科用普通話, 其他科都係用廣東話的。

iwff

原帖由 catca 於 09-6-1 11:20 發表
小女九月入小一,請問大家有關港同的教學語言,是否英文科用英文教,其他所有科目用普通話?有科目用廣東話教的嗎?謝。

catca,

首先你要明白港同係一間中文小學, 不是英文小學。其他科用廣東話教亦好正常。我仔仔的普通話我很滿意, 他很願意講, 音亦準同讀得很有感情的, 上堂用普通話教學完全冇問題。我相信是老師教得好,學生很容易學習到。

英文都係net teacher教, 老師用活動方法教學生生字, 讀音, 文法等, 小朋友亦容易明白, 仔仔每日都會借一本英文圖書回家睇的, 係老師的要求, 仔仔亦睇得開心。高年班的普通話及英文亦有一定的水準, 當然每個學生質素都唔同的。到六年班數學開始會用英文教的, 接觸英文的機會亦會多, 學校有直屬英文中學, 普遍大部份學生升中後都能跟到英文教學, 我不太擔心。

我住寶林, 我送仔仔返學, 放學才坐校車。校車要6:50分上車, 我送仔仔返學可以7:00才出門口。

iwff

原帖由 catca 於 09-6-1 11:55 發表
iwff
看來學生接觸英文和普通話的機會不算多。依你看,學生的英文和普通話水平如何?高年級會不會遂漸多用英文和普通話?到中學也不是用英文教授嗎?
我住坑口,請問你孩子幾點上校巴?坐地鐡行嗎?
謝謝。
catca

...

savoy,

好耐冇見了, 但你個仔我就有時早上都會撞到佢返學的。
你仔仔好醒呀, 可以自己一個人去英國返summer school, 我都希望將來阿仔可以做到。

你仔仔快升中一了, 記得回來分享下中學的生活比我地的師弟師妹知呀!

iwff

原帖由 savoy 於 09-6-2 00:01 發表

港同每一節課是50分鐘, 除了每天一節中文一節英文課外, 下午的單元課主要是開發學生的多元智能, 也同時加入如英文戲劇/外國文化及中國文化(普通話授)等生動有趣的課堂. 個個學生下午都龍精虎猛, 唔會'烚'眼瞓. 如 ...

Kookoo,

你講得好清楚呀! 但我全部都有做過 所以我都要改變下教仔方式, 希望阿仔唔好覺得我係惡, 係為佢好啦。 , 不過每次話完佢又真係有改變的。

今個星期放早真好, 阿仔可以早些做完功課, 溫埋中文默書及練琴。我回到家唔駛勞氣。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-6-2 10:04 發表
hi, 昨日放左1日假, 放低個仔係學校, 哈哈....我地就去輕鬆下

savoy, 好耐冇入黎啦 , 我想知點解你會放心你仔仔一個人自由行嘅? 佢係咪都有同同學仔一齊去架?

iwff, 上星期五晚個講座, 都超左時呀, ...

catca,

這個星期係考試週,係冇課外活動呀! 所以你冇緣見到學生上課外活動的活潑情況了。其實好多學校都係一星期有一日係放早的, 所以星期五最好參加課外活動的了, 開學後有不同的課外活動比小一選擇的, 多人報都要抽籤, 不過每個學生都會報到1至兩樣活動的, 到時你要慢慢考慮啦。

我仔仔的班主任, 係中國人abc教英文的老師, 她好好人的, 好明白小朋友的心態。仔仔講英文的口音同我地細個所學的口音真係好唔同, 普通話有時要比阿仔教返我轉頭添。

iwff

原帖由 catca 於 09-6-2 11:58 發表
昨天也看到一個黃皮膚但英文很地道的老師,她很有耐性地教導一位女學生,態度非常可親。女學生的家長跟她講普通話,她以英語回答,應該是能聽懂普通話的中國人吧!
...

Kookoo, Tomdog,

多謝你們的分享。我都收到Kookoo的email , 我已print了出來慢慢睇了。

iwff
‹ 上一主題|下一主題