用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

各位媽媽,

不知不覺,我們已係topic(1) 傾了 88篇了, 應家長要求, 再開新topic, 歡迎P1-P6, 及下年小一的家長入來一起再傾。

iwff

0    0    0    0

早晨呀! Tomdog,

今早我同B班的家長傾計, 她都會做旅行義工的, 她說要負責幫手安排遊戲喎, 仲話1年班有3架旅遊巴士, B班被分開了兩部車。仲有原來派了一張紙訂在手冊上, 是旅行注意事項, 但我昨天唔見阿仔手冊有, 可能今日才派, 內容大致都係自備午餐及水, 著運動衫, 記得要帶餐墊比小朋友坐低食午餐喎, 我會帶張平時食飯用的薄膠台布, 用完可以掉。

我會整腿蛋治比仔仔帶去食, 一些餅乾及水果提子, 仲有一包提子汁及水, 應該都夠了。阿仔本來想我整壽司或飯團的, 我話唔夠時間整下次有機會先啦。冇話有冇heart的, 小朋友喜歡咪得囉, 他們有得玩食都不重要了。

明天有點擔心好凍, 好似得13度, 阿仔話要著羽絨喎,係咪誇張左呀。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 00:13 發表
我黎暖下個場先...
後天要去旅行啦, 但我仲未知到時要做乜, 有D緊張timops:" />ops:" />ops:" /> . 午餐我諗住係樓下順便買件三文治去算啦, 係唔係好無heart呢? ops:" />ops:" />ops:" />
女女話佢係學校都做過"義工", 我好奇問她才一年級, 可以幫助誰呢 ...

jovemama,

歡迎你呀! 學校旅行家長冇得去的, 只有早d報名做家長義工才有得去, 我今年遲了報名, 所以做不到義工, 因為港同的家長太熱心了, 好多人都想義工。

不過, 家教會攪的親子旅行每年都有的, 到時你可以去了。

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 11:25 發表
HELLO IWFF
雖然我下年先至做小一家長,但一定要黎撐吓場先,你哋去旅行玩得開心D呀,諗起下年我都有份就開心喇

Tomdog,

我聽到B班的家長義工講係用email聯絡安排遊戲事宜, 可能係全級一起玩的, 你到時都會大派用場的了, 唔駛擔心。你明天會唔會帶相機呀? 幫我個仔同你個女影返幅旅行相做紀念呀!

我今晚冇報名去聽講座呀! 之後的家長學堂我會盡量支持出席的。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 11:26 發表
iwff,
未有人搵過我準備甚麼呢, 可能我地嗰班嘅義工夠齊人啦(有6位噢)。
有無人會去今晚家長學堂?

jovemama,

家教會旅行會係星期日攪的, 多人報名要抽籤的, 不過多數都去到的, 唔駛太擔心。

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 11:55 發表
吓係呀 咁我下年早少少報名LOU,家教會攪嘅旅行駛唔駛先到先得架?

jovemama,

可以的, 逢星期一至五都有課外活動, 費用都係每堂大概四五十元不等, 若你想報名的活動冇撞同一日咪可以報多過一項囉, 不過我覺得最多3項已足夠了。人多報名又係要抽籤的。課外活動好多種類的, 我擔心你樣樣都想報喎!

iwff

原帖由 jovemama 於 08-11-27 12:10 發表
哦....唔該哂,我仲想問呢.....係哋D小朋友有無参加學校D課外活動架?可唔可以参加多過一樣呢又??

Kookoo,

你好快手喎 , 是否買了冇核那隻細提子呀, 好好味架。

我建議你唔好比部相機仔仔帶了, 唔見左或者弄壞了就唔好啦, 我相信yipyip and Tomdog會醒目的了。

不如就約定你明天2:00鐘係學校gate 1 門口等, 再找地方飲tea 好嗎? 電話聯絡啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 14:29 發表
iwff, 我用左你嘅好提意 -> 提子, 頭先買左lu.

tomdog, 我都冇報名今晚個家長學堂

yipyip, 我都想你幫我仔同你仔/佢地個組影番張相, 想畀個相機我仔帶, 但唔知佢影唔影, 又驚佢會唔見左, 唔....今 ...

Tomdog,

我唔介意架,我驚你捉唔到我個仔影相咋!

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-27 15:54 發表
iwff,
先旨聲明, 我相機+技術都好渣.  

small_cc,

歡迎你呀! 我同你住的地方一樣, 我仔仔都參加左兩樣課外活動, 分別係合唱團及趣味數學(好開心的, 因為每堂都有數學玩具派)。另外有些課外活動分上下學期的, 例如:趣味數學上學期10月-1月,下學期係2月-6月(課程一樣的), 所以只須報一期。我等緊學完上學期的趣味數學,下學期學小型網球呀(後補中)。

另外, 我們住TKO, 課外活動的校車比較麻煩, 只去到藍田及麗港城, 所以我都係姐姐接送, 車費比較多了。 唔知下年會否有改善。不過據我所知今年課外活動九龍校車已有改善,舊年係唔做課外活動的九龍線的,經家教會商討才爭取到去藍田及麗港城。

iwff

原帖由 small_cc 於 08-11-27 15:26 發表

Me too. 但我家住的遠,可能只能選一、二項…

明年的新丁也來part 2報到

Kookoo,

我會著長袖底衫+冷衫+校褸, 13度又真係凍了點, 但去到室內又怕熱, 下午又會暖D的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-11-27 17:49 發表

savoy, 短袖加風褸會唔會唔夠呀, 明天得13度, 新界區會仲凍啲喎

各位媽媽,

早晨呀! 旅行那天仔仔話玩得好開心喎!今天學校假期不用早起身, 真好呀!

Tomdog,

唔該哂你照顧埋我仔仔呀, 佢話你有幫佢影左相, 仲幫佢塞件外套入去佢個袋喎, 你真係細心呀!

Kookoo, Yipyip,

那天放學後你們的仔仔去了公園玩, 我仔仔都話想去玩的 , 但我話趕時間要下次先。

iwff

Tomdog,

係呀, 阿仔話你睇佢地個組, 仲問係咪我安排定的, 我話冇內定喎, 真係咁啱咋。佢d 濕疹一時時會"R"的, 有得玩分了心咪唔"R"囉, 期待你的相片呀!

Kookoo,

千萬唔講得比阿仔知你的仔仔係公園玩到4點幾呀, 實羨慕死佢 下次一定有機會一起玩的。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-1 13:45 發表
iwff,
唔駛客氣, 咁啱我跟你仔仔嗰組, 可以多d認識, 你仔仔都好乖, 濕疹方面完全唔見佢抓過。 我差少少就整理好哂d相, 留意email。

這兩天咁靜既! 原來新學期已開始了。我想知道下午的單元, 節奏藝術是要著運動服的, 但2nd term開始了, 沒有了節奏藝術, 是否戲劇那天可以著運動服呀, 我唔想4天都著校服呀!

iwff

Tomdog,

係呀, 開始左新學期啦, 真係有唔同的folder派了, 我收唔到你的email呀, 你可否再send 過呀?

[email protected]

唔該哂。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-12-4 12:32 發表
iwff,
難怪呢幾日咁多folder派番黎, 原來開始左新學期, 等我返去睇下先。
係呢, 你收唔收到我email呀?

Kookoo,

原來每班的單元都唔同架, 1C第一學期已上完節奏藝術, 武術及跳舞要3rd term才有, 今學期2nd term 有戲劇(唔知教什麼呢), 所以想知是否需要著運動服囉。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 12:23 發表

iwff, 我都見呢兩日咁靜冇入黎傾, 你仔個班2nd term就有節奏藝術呀? 我仔就星期二係武術, 星期三係戲劇, 兩日都要著體育服, 3rd term 先有節奏藝術和舞蹈. ...

我剛上內聯網睇到, 以下的通訊, 我估小一及小二的學生不用回校了。Charlotte_mom 可否確定一下呀?

"本月20日為「學習成果展示會談」(其中小三至小六級,由學生向家長匯報學習成果),敬請家長準時出"

iwff

Kookoo,

我仔仔係星期一上戲劇的, 阿仔話上節奏藝術都好開心的。

我估今日都會有學習成果展示會談的通告, 若無需要, 我都唔想帶阿仔返學校了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 13:18 發表

iwff, 戲劇要著運動服架, 你仔班係星期幾上架, 我仔就昨日上左, 佢話幾好玩

Tomdog,

我收到你的相了, d小朋友真的玩得好開心呀, 唔該哂你。

Kookoo,

我相信帶小朋友回校應該問題不大的, 因為我仔仔星期六早上返緊一個英文班, 如無必要都唔想miss 堂了。

iwff

原帖由 iwff 於 08-12-4 12:49 發表
Tomdog,

係呀, 開始左新學期啦, 真係有唔同的folder派了, 我收唔到你的email呀, 你可否再send 過呀?

[email protected]

唔該哂。

iwff

Kookoo,

最初報名阿仔有話唔想學的(11月開始上的係學phonic), 但上了一堂佢就好願意繼續上了, 因為補習社係我們屋企樓下, 3分鐘都唔駛就到了, 加上都幾有趣, 所以阿仔都幾開心返的。 因為價錢唔貴加上得8個學生。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-4 14:10 發表

iwff, 你仔仔星期六學英文呀? 佢有時有冇話唔想學架?

Kookoo,

我安排了9:00-9:30, 好似返工咁早呀!

初級合唱團係聖誕聯歡會表演唱兩首歌呀, 家長要幫學生預備白衫黑長褲, 阿仔有得上台唱歌好開心呀。

你會唔會去12號那晚的座談會呀, 演講者的兩個女兒都讀港同, 一定好多野分享的, 可惜那晚我有事去不到。

iwff

原帖由 KooKoo 於 08-12-5 10:43 發表
昨日派左張學習成果展示會談時間表啦, 我地安排係上午9:30 - 10:00
‹ 上一主題|下一主題