用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

Carmen
我生完個囡之後,條腰骨靼差咗好多,有時訓醒想起身都要就住就住,你有冇呢d問題,曦曦返學返成點呀,佢鐘唔鐘意返呀??朗朗好返未??星期五又凍d啦要著多件衫,
今年我都會帶emily去睇燈飾,比佢感受吓d氣氛,emily出世到而家睇過一次仲要係手抱個陣,我諗住佢而家大d,會有興趣,真係架同d小朋友去吓呢度去吓個度,除咗親子外,仲可以比佢見識吓新事物,荃灣廣場今年已經佈置咗聖誕節d野,你有冇去睇過呀,星期日同emily去過都幾好

miriammami
恭喜你,emily有機會同miriam做同學仔啦,留位費$550.00係下年九月學費會扣返,如果唔讀冇得退
係呀,emily輯相係baby house影,佐敦個間未試過,我之前都有係其他兩間影樓影過,呢輯我都幾滿意,起碼emily張張都笑得好開心好自然,d人好識同小朋友溝通,我同emily影第一輯係荃灣廣場個d展銷場影,個陣emily先得歲幾都影得幾好,幾好

miriammami

多謝你讚emily,miriam都好可愛呀,好好笑容呀,你唔洗咁擔心,細路仔一路大d紅點會退晒架,講開醫生真係要夾架,emily睇開路德圍個兒科醫生李志謙,都幾好,不過都好多時開d抗生素,我多數比佢食一兩次就停咗唔食
路德圍好多醫生,但李鴻章就唔夾emily,同埋我覺得醫生不是太好,我記得emily6個月大個陣有發燒就去睇佢,佢話感冒,但emily好精神又冇其他唔舒服,我問佢係唔你係生牙仔,佢話冇咁快,咁佢咁講實信佢啦,點知第二日emily有兩隻牙仔生出來,所以對佢印象不是太好
另你個皮膚醫生叫咩呀??,青衣有個好好但就貴d,叫鄒宏業

法子
尋晚(即今日凌晨)bk唔知做咩error,上唔到
我收到啦,多謝你,emily好開心仲急不及待要做喎,emily最鍾意做連線,佢話佢最叻就係連線
我想問你多數點同bovie溫字卡架,我平時多數叫佢自己讀,有時"傘"住個圖得字比佢讀,有d又識喎,唔知係唔係撞 ,我而家諗住係紙卡後面貼個字同佢玩吓遊戲估吓字,你有咩意見呀

Carmen
你生兩個係唔係順產呀??生emily個陣姑娘叫我要盡量保護條腰,大姐呀,庝個唔知點仲可以顧得住條腰咩,我試過emily好細個陣仲訓緊bb床,有次佢咸,我諗住起身抱起佢,條腰冇力起咗好耐先得,有時又無端端抽根,唉,生完真係差d
emily係8月份就開始返迦南個學前暑期班,我諗住佢第一日扭計,點知冇扭計過,又冇咸過,跟住一路返學到而家未扭計過,有時佢仲笑其他小朋友醜怪咸,佢話咸就唔靚架,emily好貪靚,又要搽潤膚膏,有時見我噴香水佢又要,真係比佢笑親,
9樓個playgroup唔係親子班,佢收2歲以上小朋友
朗朗去邊度影bb相??影左睇吓,咁哥哥有冇影過呀,唔好大細超喎

miriammami
我好怕飲奶架,飲親都唔知點架,不過陀住emily個陣都係有飲,我諗都要飲吓羅,如果唔係老咗都唔知點,我諗你咁樣換過張床褥好d喎,做阿媽真係唔易,你生miriam係唔係順產呀??你講開個皮膚醫生有冇電話比我,我老公d皮膚一到冬天就痕,想睇吓有咩解救,
係呢你係唔係諗住同miriam去影樓影相??你報其他幼稚園有消息未??,miriam係唔係好跟你(好似好多問題嘻嘻)
你公司福利都幾好喎

miriammami
南豐9/f playgroup我有個朋友個朋友係個度讀,日日都返,佢話未返之前同佢講英文都唔肯講,但返咗冇耐就肯講,仲講得幾好,不過呢間個教師係美國土生土長嫁菲律賓人,係美式口音,星期六仲有位,我朋友剛報咗,你要唔琅電話呀??
另一間就係英國口音(英籍西人),星期六就full咗
emily係babyhouse影咗大約個半鐘度,要睇你影幾個筒菲林,emily影咗筒半,原本想影兩筒,但大小姐影到倦唔肯影,仲有個半筒佢話我如果想影都可以隨時去影(佢係計我筒半錢),相底有得拿返,好似可以影黑白相同將d相整成蝶,造型都有好多個,emily有d影自己帶去個d衫,其他仲有佢個到d衫都有5-6套,有消防員,警察,畫家,公主,天使,野人.....

miriammami

唔係呀,emily似戴夢夢,佢已經有好多人話佢似twin阿嬌,又話似關心妍,仲話有d似hello kitty,都唔知佢似邊個.......但都係似佢老豆多d
babyhouse只需$780.00一筒咋,唔洗攝影費,你打電話去約時話係bk會員就免攝影費架
playgroup 電話24928567(美國口音)9樓(joyful)
另一間24146322(英籍西人)abc好似有得免費試讀一次
你打去問吓

miriammami
你都好野喎,我都係好似你咁,我係鄧錫英醫生跟開佢話我大約預產期28號,咁我係26號一早起身就見紅,但就冇肚痛,咁住第一胎邊有咁快同埋我有個朋友生仔個陣入咗3次醫院都未生得,後來仲要崔生,足足遲咗2星期,我又係好驚醫院唔收,加上過香港個邊生,到時一去一回就煩,但我媽咪係咁叫我要去醫院呀,到最後沖涼洗頭食埋晚飯先同老公坐的士去,去到都係11.00都未生得,到第二日先開始陣痛,仲要痛到28跑凌晨3:00幾先生左,你話係唔係耐呀,有d媽咪真係生得好快
我陀住emily個陣成日去唱k架,d朋友話係不一樣的大肚婆

miriammami
唔該你,如果有去影,影咗話我知好唔好,
睇吓今晚會唔會有緣撞到你
天氣涼要同miriam著多件衫,我都冇幫emily打流感針喎,其實作用大唔大呢

miriammami
hipo 下星期presale, 7折,係咩,可以呀,幾時你再通知我呀,
荃灣廣場都有間playgroup,收2歲架,星期六,日都有班,如果要電話今晚先可以因放在家

miriammami
係順產,都唔知點解咁辛苦先生到,我已經返工返到就生個禮拜先放產期,運動量都大呀,我返柴灣喎,運動仲唔夠,不過有d人話唔係好關運動量,有d話跟媽咪喎,我媽咪生我係第一胎又係好耐先生到,我有個朋友佢媽咪生佢痛咗36個鐘,佢生兩個都係咁,所以我都覺得有d關係
我唔係跟醫生,係覺得贊育好所以去個到生,我跟開個醫生都話好,佢話好多大醫生都係係個度出梨,咁荃灣呢邊有冇咩邊間好...
有樣好好笑,我生個陣,因為痛咗好耐,到到一半時已經冇咩力,諗住休息吓,點知個接生話唔好停,個bb頭仔出咗一半,用力d生埋佢先,如果唔係會夾親佢個頭就煩,但都係頂唔到,所以emily出世個頭頂有痕,好彩而家冇咋
我老公仲攪笑,佢話生完唔係好似做戲咁有個姑娘同你講"林生恭喜你,你老婆生左個囡"咩(佢係返到房我講佢知先知咋)

法子
今日派個張通告,你會唔參加呀??原來今年迦南已經40週年啦,要做聖誕卡,唔知做咩好   

miriammami ,法子
我聯針個陣又唔痛喎(可能用力過度冇咩感覺,嘻)等個助護話呢d唔洗折線架,我先知物聯完啦,
好多醫生話贊育係醫生的少林寺,不過而家贊育唔做接生啦,全部搬左去瑪麗,只做產前檢查,
miriammami
我都係好似你咁冇咩去聽產前講座,都係睇書同問朋友咋,我d朋友話好快就生,仲快過煮碗麵,講到咁我仲大安主意,點知我生得咁辛苦即,我生完話佢又話好易嫁佢答我"只屬個人體驗"
真係比佢
點解你唔係荃灣港安生??

法子

估唔到你生bovie咁辛苦,bovie一定要好好孝順你,我而家諗起生bb個情境仲瀝瀝在目
你尋晚去邊到k呀,bovie咁勁唱咁多首,
八卦問吓bovie似你定似你老公呀

Fionyiu

近西鐵,有天直達西鐵,早上食茶點前有祈禱,都有做運動,呢間冇全日班,英文係外籍西人教,都有普通話上

miriammami

你請得冇錯,真係要睇好唔好彩,好彩遇到個好醫生物好似中咗六合彩羅,你D親戚真係唔好彩,我初初有諗過去港安生,但驚生唔出要我開刀,咁我D堂家姐幾個都係係贊育生同埋只係做接生會乾淨D,所以物去個度羅,
我有個朋友去港安生,咁穿左水都仲未生得,個醫生係度叫佢開刀,但佢堅持唔開,最後都比佢順產生左,
你老公好攪笑因為佢係浸會所以想個囡都係浸會生呀
你個妹睇邊個婦科醫生呀??個度D診所好多人睇喎

miriammami
個個媽咪都偉大,我生左個囡對媽咪仲更加好,以前感受冇咁深,我仲好佩服以前D人生咁多過,我生一個都怕怕
咩陀住食多d黑芝麻糊bb好白好靚架,我而家先知,有D人話飲多D茶都會白D,我個囡就係咁,而家都好白,
我個陣運動量都多啦,但都唔明點解咁,你有冇聽過陀住唔可以食芒果呀,我有個朋友而家陀住七個幾月,佢好鐘意食,但佢媽咪唔比,佢問點解,佢媽咪都冇解釋佢聽,只是講叫你唔好食就唔好食,佢問返我我都唔知,我只知唔好食西瓜咋
聽你咁講你陀miriam個陣都幾好喎,你個陣重左幾磅呀,我就重左十幾KG,emily出世都差唔多7磅,同期生個d個個都8,9磅,emily算細粒啦,但而家就比同齡小朋友高大,我生個陣我老豆都有係醫院等,佢話個個bb都合埋眼,但emily就唔係,仲有我生左之後,助護叫我睇吓係仔定囡,我第一件事唔係睇仔定囡,而係睇d手手腳腳齊唔齊全,仔囡冇所胃,最緊要健健康康

Fionyiu

而家我囡囡讀N1,初初就做D肌肉訓練(為執筆做準備)而家做連線和畫線,仲未學寫字,可能下學期啦,K2K3你要晤法子啦,
我囡囡每星期都有中英文字卡派,有D都好深架

法子
唔好咁擔心啦,放鬆d,希望在明天,冇事嫁,叫你停可能唔洗食咁重分量呢,唔好諗咁多,同bovie去happly吓,唔好攪到咁緊張,relax,relax,relax再relax,無事啦
emily臉型似daddy多d,尤其係對眼,我未生前都話希望雙眼似daddy好d,因我眼細,嘻嘻感謝上天如願以倘,但emilyd手手腳腳似到我十足,好似copy咁(唔係乖張)我左腳尾腳趾彎彎地,emily又係可一位置係咁
唔好理大粒定細粒,健康就是好,我而家瘦過未生時,但肚腩就...我老公話好似有左3月身孕咁
講開易抽筋,我陀emily個陣好多時係半夜抽,我記得有次抽得特別犀利諗住叫醒老公幫我拉拉,點知叫左好耐都唔醒真係比佢激到慶慶地,最嬲第二朝起身佢同我講"老婆我尋晚發夢好似聽到你叫我好真架"我聽到 :evil:  :evil: 跟住就鬧佢"你唔係發夢,係你老婆真係叫你,如果生得叫你送去醫院就遲啦",跟住佢就係到傻笑,真係比佢吹到啤一聲
我都仲十五十六,我唔係太想,我覺得有emily已經夠,何況生就容易最多都係十個月辛苦,但教同栽培要好有心機同耐性,如果生而不教不如唔好生,但我老公想生多個可以同emily有個伴,佢話到我地老左個陣有事都多個人商量,唔洗全部佢去擔喎,正傻佬咁到咁長遠,咁佢都講得啱,順其自然啦
‹ 上一主題|下一主題