用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

法子
聽日bovie同emily開始放假,bovie有咩節目呀,多唔多功課做??,八卦問你,你開始搵小學d資料未??應該幾時搵呢??

miriammami

迦南應該冇感冒針打,學校都通知,我冇同emily打,水豆針就打咗,
咁你會唔會去報救世軍??,聽你講幾好咁喎,我自己比較喜歡傳統教學,因長遠梨講上到小學要小朋友乖乖咁坐定定聽書好好難適應,可能有些小朋友適應力強可以ok,但emily肯定唔得,而家返咗2個幾月學都好多時坐唔定,迦南已經是半活動半傳統,emily都係咁,如果比佢讀活動教學,到上小學就辛苦羅 :

Carmen
咁你真係煩喎,荃浸真係幾好架,曦曦真係叻仔,舊年emily都有去報,但係只收下午,我想佢讀上午班,加上間學校近仁濟,我媽咪驚多細菌,所以冇讀,我自己認為小朋友鍾意固然重要,但當有比較,實要從前途去睇,我諗你要睇邊間學校個教學方式比較全面,有咩方面優世,適唔適合曦曦,這些純粹我個愚見,希望你可以"簡到一間啱你又啱曦曦的幼稚園

而家d小朋友好醒,邊有我地細個咁幼稚架,佢地好識扮野,emily做錯野,就自動乖乖或扮晒野行咗去,好似尋晚,佢開個櫃桶,點知個手"玩"螺絲鬆咗,當時我係佢隔離,佢"常"睇吓自己整唔整到(梗係唔得啦),佢望一望我,見我有定"鬧佢,只係望住佢冇出聲,佢就先發制人話"我去洗手先,好烏"joe"等陣再整",跟住走咗去,(當然梗係冇返轉頭啦),仲即刻去訓教,有時都唔知好嬲定好笑

法子
bovie節目真係豐富啦,我要返工,呢排仲好忙,晚晚要ot,都冇物時間同emily傾心事,emily星期六要學畫畫,星期可能同佢去郊外行吓,比佢接觸吓大自然,bovie學跳舞係邊度返呀??,童軍幾好喎,唔知幾歲先收呢??
功課真係唔係好多,emily尋晚已做完,
你果然係一個好媽媽,已經努力搵緊資料,有咩心緒呀,k2係唔係可以自己先行去心儀學校叩門定k3??,我諗我都要開始睇資料先,得閑交流吓

Carmen
係呀,我有朋友教幼稚園,佢話佢有朋友係荃浸教,佢都話係收咗"自己友"先
你又唔可以話曦曦係好彩,曦曦個樣好醒,呢度都右咗分啦,
咁你交咗留位費,仲有冇報其他??好"容"喎,不過都冇辦法啦,我舊年都係咁,交咗好d,而家慢慢諗,你多d帶曦曦去學校行吓,熟習吓,
細仔冇事嗎,佢幾大,你要湊兩個物好辛苦,曦曦原來是哥哥啦

somimi

好多都話海檳個間唔好,唯一好處地方大羅,荃浸真係 好細,舊年淨係交表個日都排咗好耐先得,toto in咗間,有冇特別鐘意邊間呀??祟真係邊架??

Carmen
你係全職媽咪??,我有個朋友個囝囝都係九龍讀,佢而家都煩緊咁難得係九龍讀幼稚園,如果讀小學轉返梨荃灣d小學咪"晒"咗,但到"簡"小學要跟住個區報,佢而家諗緊有冇朋友住係九龍個地址可以借梨報名,我之前都有諗幫emily報九龍d幼稚園,但一諗到升小學搵學校就冇付,我都冇朋友住九龍,唔通又返梨荃灣讀咩,咁物晒咗3年時間,
果然係要跌先曉行喎
兩兄弟似唔似樣呀

Carmen
我朋友個囝囝讀根德園,應該冇附屬小學,我等緊睇曦曦兩兄弟張相 ,係呢九龍d學校幾時in 呀,你報咗邊幾間??
八卦問吓你點解幫曦曦改個咁多筆劃個名,第時學寫自己個名都幾煩,萬一唔好彩要訓抄自己個名就慘啦 ,細仔個名係唔係都係咁多筆劃(順粹八卦咋 )

法子
你去咗邊呀??有d miss 你添,你你台柱梨架,

Carmen

兩兄弟好似樣,成個餅印咁,曦曦鍚唔錫細佬呀,兩個肯定好好玩,起碼試分享先啦,"曦"或"希"呢個字我好鍾意,我未生emily個陣有諗過如果係仔會改有個"希",我覺得呢個字好好聽,筆劃又少
逸曦同逸朗個名好有朝氣,好活潑,而家諗定d英文名都啱啦,曦曦返學都要改個,等我諗吓,諗到話你知

法子

好好保重,天氣涼啦,要小心,遲d再傾過,take care

Carmen

咁就叫兄弟羅,聽見你咁講,真係幾羨慕架
我想問吓Carmen,Carmen你地有冇買d學前練習同曦曦,toto一齊做呀??

Carmen

emily未返學前我你書店買d學練習比佢,多數係d貼圖畫底油顏色,比佢對學習有d興趣,曦曦返邊度playgroup??好唔好??幾錢呀,我都想emily返,我有睇過荃灣廣場5樓個間,但唔知好唔好,石圍角個間唔太清楚,可能法子會清楚d,但我個人認為係舊屋村d幼稚園環境未必好好,點解係唔睇吓你住所附1有冇呢,有d話荃景圍個間旭輝幾好喎

法子

你好d未呀,bovie今日有冇著多件衫返學呀,聽我奶奶話今日好多小朋友已經轉季,emily仲未呀仲著裙返學,今日終於有校服啦,bovie d尺碼啱唔啱,洗唔洗換,emily要換呀,件運動衫太短,你覺唔覺呢隻黃太深,如果淺少少就靚啦

Carmen
朗朗好d未,呢幾日天氣涼咗d,真係要小心,曦曦今日返托兒所,只係喊左5分鐘度都好叻仔啦,有d由返學喊到放學,呢間托兒你比曦曦托幾多個鐘,有冇校服著架,講開自我,我諗個個小朋友都幾自我,返咗學會好d架,emily都係咁,但一返學改變咗好多,你都唔洗擔心,慢慢會好d,
我想問你你有兩個小朋友覺得湊方面有冇咩唔同,我的意思係生第一個由駝到而家,同生第二個由駝到而家有冇咩分別,好多人話多數一個易湊一個難湊喎,你點睇,我自己認為第一個肯定比最好佢,第二個實執第一個d"`餘下物資"呵護情度都細咗

法子
點解bovie咁快有校服可以著,你自己去買,我想問吓n1會會教寫字架,係上學期定下學期先教呀,書店買個d幼兒練習有冇用,我見有d都幾深喎,你有冇好介紹呀??thank

Carmen

希望朗朗快D好返啦,曦曦讀個間幾錢呀??曦曦D適應能力都幾強喎,真醒目
朗朗好有性格喎 ,兩兄弟D性格都真係好唔同,仲有冇諗住追個囡呀,你生兩個都早呀,我就剛剛預產期生emily,得閑帶朗朗,曦曦出梨同emily玩呀,我想問你知唔知遲d楊屋道有個真雪嘉年華??

法子
咁你要休息多d啦,保重保重,emily讀NA班呀,唔該你先,我都有係書局買D圖畫比佢油,emily冇咩耐性,油一陣又話倦又話眼訓,真係比佢吹脹
emily仲有返布袋故事,但我覺得好似冇咩成效咁,可能比佢讀埋今年再睇吓點,或者到時轉去讀playgroup,我有個朋友話南豐有間幾好,d小朋友學得好開心,bovie返童軍要費用嗎??
emilyd校服仲未有呀 都唔明個間做校服點攪,今日emily好勇呀仲著短褲返學,好似佢個班得佢仲著短褲咋 下星期轉校服,佢老師話可以暫時著便服,等校服到咗先正常喎,好彩佢咁講,如果唔係我呢個傻媽媽又同佢著夏天校服   (我諗好多家長會話我呢幾日咁涼都唔同emily著長褲)
係呢下星期五開生日會,你會唔會同bovie打扮成"啤啤熊"呀,我仲諗緊,emily話佢而家做咗組長 ,唔知係唔係    我問佢做組長有D咩做,佢話要派杯架

Carmen,法子

我都唔知幾時,我係係另一個topic見到有人post先要,我諗住Carmen係會知咋
曦曦讀半日班$768 都唔係太貴喎,你多數同佢兩兄弟去邊玩??

各位媽咪

原來大家同"青衣"咁有緣架,我都覺得青衣係比較涼d,但我ok喎,我以前好怕凍,但唔知點解生左emily之後就唔係好怕凍,我而家仲你蓋冷氣被都ok,emily仲勁,我同佢蓋張冷氣被,佢好快就出汗,去到半夜張被都唔知去咗邊,所以好要同佢圍一條巾係腰度,驚佢肚仔冷親
講開明愛賣物會,尋日我都一家大細去,仲買咗好多冇胃野,因為平羅 我老公話我見到平野就發神經係咁買
我查過啦,楊屋道嘉年華有真雪架,好似係12月16日開始,但我仲唔知位置近邊度,聽講11/11報紙有講,你地有冇資料呀,等我有最新資料再會報比你地知,
法子
emily仲有學畫畫,我觀察咁耐覺得佢對畫圖畫興趣一般,但對做手工就好有興趣,同emily一齊學個就相反,老師話下堂一個做手工一個畫畫,我都覺得咁嫁安排幾好,參加童軍係唔係要好似bovie咁大先收嫁,有冇資料可以提供比我呀,thank
我聽講迦南k3要讀多一個鍾,唔知係唔係呢??,今日見成點呀,
多謝你先

法子
多謝你先,點會介意呀,我都係想emily當溫習咁,今日emily個班主任打電話通知我話下午班有個bovie有幾本練習比emily,問我係唔係,估唔到學校咁有交帶,初初打比我我仲以為係講emily係學校發生d咩問題添
個傻佬點傻法,有冇嚇親bovie呀,荃灣真係好多傻佬,有時見到我會即刻抱emily走遠離一d好,點知佢會做d咩架,
返童軍都幾好喎,等我上去個website係吓,多謝你話我知,係呢你見bovie個班主任,覺得佢點呀,bovie仲係你自己湊返學放學呀,唔諗校車啦??
emily張大頭相我整咗好耐啦,成日都話size太大,係photoshop攪咗好耐都唔得,之前貼上去個d都唔係睇唔清就cut淨個頭,而家好彩有位bk媽咪教我download一個軟件先可以咁靚咋,真係要多謝個位媽咪
法子,Carmen,somimi
我朋友今日係南豐9樓報咗個playgroup,叫怡心,聽講口碑唔錯,4堂650,每堂1.5小時,仲有點心供應,個到可以日日返都得,如果日日大約一堂90左右呢個外籍老師係美式口音
另一間係8樓叫abc,口1又係唔錯4堂600,每堂1.5小時,外籍老師係英式口音,我自己比較鐘意英式多d,所以明天我會打電話去問吓,如果你地要資2明天我可以報告架,係呢你地覺得英式口音定美式口音好呀??

‹ 上一主題|下一主題