用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

法子
emily仲有d鼻水同小小咳,未清得晒,Bovie D"於"退晒未??
BBQ係學校門口都好呀,話晒都叫"戶外"呀,真係早上就要返學??問卷調查我估淨係for K1,係呢你比咗錢買校服未,我都係啱啱交咗,琴日同emily去行街,我問佢買咩糖,佢話要係"優xx品"買果汁糖,佢自己"簡"咗棉花糖同果汁軟糖,佢嗲地叫佢請粒佢試吓,佢話唔得嫁要請同學仔食嫁,但佢自己就食咗兩粒,佢嗲地話佢又話請同學仔食,而家自己又係度食,emily就答佢"我試吓好唔好食,唔好食叫媽咪再買過啦"跟住係度笑 Bovie都話會講咩佢鍾意,emily問佢樣樣都話鍾意,好醜怪都話靚    ,真係比佢吹脹,
我見"吉x島"有DHalloween party 野買,都幾Q,我諗Bovie應該鍾意,你得閑去睇吓,我聽日會同EMILY去睇吓有冇野啱emily

法子

你有冇去"吉xx"睇呀,我今日同emily買咗個魔鬼頭角,我見到有天使翼,我想同佢扮個"天使與魔鬼混合",你呢??,Bovie決定未,係呢呢掛Bovie仲有冇掛住"安安老師"

法子

咁就好啦,最緊要Bovie讀得開心同學到野,而家係你自己湊返學放學定搭校車,你係唔係好趕,k2好似都有家長日喎,你知唔知幾時呀,聽日Bovie係學校BBQ喎,有D咩食??

法子
尋日好嬲呀 :evil: ,攪到我冇咩心機上bk, ,emily攞我部手提電話玩,點知佢用力係個顯示一按,個顯示就中間"烈"咗一條,個display爛咗,都唔知係部機化學定emily係大加士 邊有電話咁易game over架,我部機落地都未夠3個就....我不嬲都用開"noxxx",諗住轉吓其他牌子,就去買咗呢部"GX22",唉,可能同呢部機冇緣,唔通註定要用"noxxx"先得, 我同emily講整壞咗你有錢賠咩,佢好驚咁話"我有錢架,我有3蚊"真係比佢激到啤一聲
攞去原廠修理佢話人為要$1200維修費 出面都係整$500左右,原廠要咁多,仲話有保養我決定唔係原廠整,   我會係出面整再賣出去,跟住買個部新架,今次要係emily d利是錢扣返先得,咁樣冇咁肉赤
校車係咁先煩,早早出門口去"遊車河"先返學,佢要周圍去接學生,我初初都有諗到搭校車,但一諗到要咁早出門,emily實唔夠精神,不如自己行返學,行返去都係10鍾倒,好過去遊成個鍾車河先返到,坐咁耐,小朋友都"牛晒"啦,其實你可以淨係放學先坐,咁佢要遊一倫先到,你就唔洗咁趕啦
係呢你最後同Bovie扮咩??,我最後同emily扮"皇后"好似離咗題添

高比
呢間迦南冇交通安全隊, 童子軍之類活動,其他分校就唔知,迦南有得申請學費資助
荊冕堂校舍好新,好多都話好,但學費係貴d,大約$2000到

Carmen
唔通個個小朋友都鍾意玩電話 ,我試過買d假電話比佢玩佢都唔玩,係要玩真野 ,真係吹脹
emily讀個班有22個,2位老師,佢地有分組架,D小朋友會經常轉動不同位置跟不同同學一組,佢地唔會固定坐邊個位
咁你仲報咗邊間呀

法子
我係度呀,我仲傷心緊個電話,冇咩心機 ,其實係呢兩日好忙,都唔得閑上bk同你地吹水,尋晚我地去飲結婚酒,emily第一次出席呢D場合,佢覺得好新鮮,(佢其實年年都有去我公司年夜飯,但今次係佢第一次去飲結婚酒,所以佢表現得很興奮,我諗住佢會坐唔定,點知佢有得喎,仲由頭食到尾冇扭計,尋晚出奇地乖 平時佢不嬲坐唔定,尋晚簡直係一個奇蹟(嘻嘻,好似"乖張"咗D) ,佢見到個新娘,話d衫好靚,佢話佢大個都要咁著
今日emily好似Bovie上個星期有個模擬旅行,佢係係學校出面個公園野餐,佢帶咗三文治同生果,emily話佢好開心,見到好多魚魚,上星期個萬聖節party,emily扮咗個天使,我聽我奶奶講佢個班連emily有兩三個扮天使,放學個陣emily塊面畫咗d花,返到屋企我奶奶話要同佢洗咗,佢話好靚遲d先,仲周不時去照鏡 係呢Bovie最後扮咗咩??
評估週=測驗 ,我都唔知同佢做d咩,我仍是同平日一樣同佢溫字咭,emily而家除咗字文字母外,其他有d要睇圖先識讀,咁係唔係比同齡小朋友慢呢  
Bovie而家係唔係只是派英文字咭,深唔深,你覺得大坑深d定迦南深d??

法子
電話買咗啦,而家emily唔敢攞我部電話,連佢嗲d想睇吓佢都話唔得會整爛屎架,媽咪鬧架
emily今日好烏龍,同個同學仔個書包掉轉咗,今日佢班主任打電話比我,我以為emily係學校唔乖打電話梨投訴添 原來佢同個同學仔掉轉咗
原本評估週=測驗,但我見wendy話評估週會派野比小朋友返屋企,家長要從旁協助喎,但到而家emily都冇派d咩,同平時一樣都係做d肌肉訓練,係今日見emily係張紙畫咗好多一橫一橫線,唔知係唔係測驗呢d?
係呢Bovie返屋企會唔會唱歌你聽,emily成日唱歌比我聽,佢原來教咗好多歌,仲記得d歌詞 我奶奶鄰居有個小朋友同emily一樣大,佢讀浸信會,佢話佢地冇教唱歌 所以佢唔識唱,我以為間間幼稚園k1都係唱遊多,
講開字咭,真係幾深,今星期已派"ant","butterfly""kite"同"bird",我估唔到咁快有"butterfly" ,Bovied字咭而家教d咩??

法子
點解呢排咁靜,無咩人梨呢個trip傾吓,
校服唔知幾時派呢??,下星期有2日是教師學習,係唔係全港定只係個別學校??,我今日差d唔見手機,事源我返工坐小巴,放在衫袋個電話跌出來,我落咗車先知,跟住我即刻追架車,好彩架車係燈位停咗等轉燈,我叫司機開門比我上車搵,好彩原封不動係個位到,真好彩,如果唔係就 :cry: ,下次要小心d,我今晚係度諗唔通同呢部手機又冇緣, 真係要小心,小心,小心.....

法子
仲有miriammami都冇上梨,點解呢 好彩仲有我地兩個頂住,如果唔係呢個topic實石沈大海都得羅
emily同bovie一樣呢排係度唱"做隻貓,做隻狗不做情人,做隻寵物不做情人"佢唱梨唱去都係呢句,其他唔係好識, 睇梨呢首歌好掂,連3歲細路都識,係呢我想問你你有冇教bovie諗詩,我老公有個朋友佢個囝囝兩歲就識諗唐詩好多首 ,emily我都有教佢,當玩咁教佢,佢而家識3首,有d人話背詩可以增強記憶力喎
係羅評估週都冇咩野派返梨,同平時一樣,唔通要星期五先有野做 學校有冇通知你要交一張相做本記錄冊呀,
bovie放假返大坑東寄託呀??,可以架,係唔係要比錢架??

somimi
咁我恭唔恭喜你好呀 ,希望emily有機會同toto做校友呀,,你想讀海檳個間多D??,你有冇報呀??,迦南個主任係唔係好NICE呢,學校真係幾乾淨架,你有最後決定話我地知

miriammami
miriam今日見成點呀??
你上星期去幼兒園OPEN DAY,去邊間睇呀??,讀幼兒園就有呢個好處,可以早小小送咗返學,又可以遲小小接放學,你又係真係要為呢個"時間問題"煩嫁,你如果真係讀迦南可唔可以返工前先送你媽咪度再叫你媽咪送miriam返學呢??
我個人認為迦南都幾有宗教意識,有好多詩歌唱,我見D歌書好多都係D詩歌梨,食茶點前都有"感謝天父",

法子
大坑東有暫托,又唔係貴,咁都幾好喎,Bovie下星期又可以見到佢個安安老師,係唔係好開心呀
大坑東有教唐詩,都幾好呀,唔知迦南遲d會唔會有呢   
原本迦南d老師下星期四五係上大陸參觀幼兒園作學術交流喎,咩而家交流都要上大陸呀,真辛苦,你地洗唔洗耐不耐交流呀??
個本記錄冊係一學期一本,係將小朋友係學校所做d活動相片做一本類似相簿咁樣,封面就要你提供一張小朋友個人相片,佢有指定size架,唔係淨係k1先要,k2,k3都要,可能班主任未通知即,佢通知我都係上次家長日先知,係呢Bovie今個禮拜有冇派本"兒童發展及字咭評估"emily派咗,佢有d寫"未能掌握,需要鼓勵",但佢係屋企佢有識喎,唔知點解    都想問吓老師用咩作標準呢,會唔會佢話發音錯(因好多寫"未能掌握,
需要鼓勵"都係英文字咭

miriammami
迦南最吸引就係個滑梯同條"蟲蟲",emily舊年去in都係掛住玩滑梯,佢同miriam差唔多唔係好講野,又係好似miriam剛剛2歲就去in,你放心啦,miriam咁可愛,應該收嫁,迦南校舍不是太大,你見到有4間班房,入小小仲有兩間班房(如果冇記錯應該有間電腦房),廚房,男女洗手間
講開去健康院,emily上月初都有去做3歲測試,又係12月要再去過,姑娘話佢不太識分大小,姑娘比一幅畫了一大一細圓形比emily指出邊個大邊個細,佢初初指到出梨,但姑娘將幅圖掉轉(即左右掉轉),佢就混亂咗,姑娘試咗好多次,有時識分,有時又唔識分,所以決定遲小小做多次,miriam唔係咁識講野都唔洗太過擔心,有d小朋友有一日突然間識好多野,emily就係咁,
miriam90cm有32lbs,你都湊得幾好喎,你比咩佢食呀,會唔會你同你先生都係高大型,所以miriam都比較大隻,大隻真係好唔著數,emily個陣去in浸信會,個個以為佢已經3歲,應該咩都識講,但點知佢都係剛剛2歲2個月,自己個名都咩識,何況其他,有d足歲去in真係著數,有時諗吓interview都唔係幾公平

somimi
我都係煩呢樣野,我唔知emily到時適唔適應到??
你有冇去報聖母,聽講今年冇咁多人去報名??

法子
今日emily多咗一樣功課做,就係寫線練習,emily都畫得幾好,但不是太直
你交咗本"字咭評估"未,我今日交咗,我想問你一樣野,
如果小朋友話有個同學打佢,你會點處理,呢兩星期emily返到屋企就同我投訴呾個同學打佢,初初我唔肯定覺得小朋友講的未必是真的,但當佢次次都講同一個同學時,我就懷疑啦,我奶奶有同班主任反影,老師話小朋友仲細,未識同人相處,佢地可能想同你一齊玩,有時會拍吓你,拉吓你,表達錯咗,咁就會以為打佢,你點睇呀,我應該點做,如果真係唔識表達,咁我要點同emily傾??thank you先

我聽我細佬話,大陸氣象台預測今年冬天不會太凍,會是一個和暖的冬天,如果係的話,今年聖誕節物要過個熱辣辣節日,聖誕節要凍先有氣氛喎

法子
今日emily班主任打電話比我同我講emily呢兩個星期好容易咸,問係屋企係唔係咁,老師話有時emily未做完功課就想去玩,咁佢見老師話唔得就即刻有眼淚,但見老師仍堅持要做完先可以玩,佢就拿拿林收起眼淚做埋d功課去玩,真係比佢吹脹,自從開學後佢係屋企都係咁樣,旭d唔合佢心意或我地話佢,佢就搵眼淚梨撻人,佢對我行唔通,因我多數由佢咸,佢見唔得就自然收聲,但我奶奶就唔係,emily一用呢招,我奶奶就即時"可"佢,有時emily做錯野,我話梗佢我奶奶都話細路仔仲細由佢,大個會乖,我係度教,佢係度"種"真係比佢激壞,
我今日同班主任講如果emily係學校有時扮咸唔洗理佢,咁佢就冇野,我今晚都有同emily傾過,話比佢聽唔可以無理取鬧,佢話知道,希望佢慢慢明白啦,
仲有冬天校服還未到,我諗要下星期羅

miriammami
你仲有冇報其他幼稚園??,你上次去睇開放日邊間呀??
$30換條毛巾都可以抹野(但就貴咗d),舊年比個鴨仔公仔仲無咩用,
somimi
海濱係唔係k3唔洗轉pm架??
‹ 上一主題|下一主題