用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有無K1C (KENT RD) 家長
樓主: graceshumwy
go

有無K1C (KENT RD) 家長 [複製鏈接]

卒之今日阿女都present左嘞,個玩具同評估都派番,似乎比原訂時間present提早左!

原文章由 v.lo 於 08-2-28 00:04 發表
我張通告都係寫三月,阿女上個星期都提過要帶玩具返去,我無時間同佢準備無理佢,卒之今個星期一俾佢帶玩具返去,呢幾晚問佢講左未,佢都話未講,不過就話個玩具公仔因無人同佢玩唔鍾意留係學校喎,激c!

...

Yes, 阿女開頭係阿婆屋企要左一個,之後見到屋企廁所卷廁紙就快用完又話要多個,問佢其實老師要佢帶幾多個,佢又話多d都得,所以我都唔知佢確實要幾多個???

原文章由 chingchingb.ma 於 08-3-3 21:56 發表
係呀,亞囡話要用黎做蝴蝶wor,今朝已比左兩個(唔知點解佢話要兩個)廁紙筒佢拿返學。

Hi sunphoto

Long time no talk!  Really understand your feeling!!!  I also left office to home at 12:30am last night and could not sleep throughout the night (so poor that the brain is still in active mode after the tense work).  The poorest is that I received the phone calls from my daughter last night crying to ask when could I come back home....... I feel bad and sour, and try to compensate her as much time as possible in weekends.

原文章由 sunphoto88 於 08-3-4 01:42 發表
hi hi all

long time no see, really really busy............go back home is around 1:00am on last whole week, so poor
can't login this website at my office..........so can't talk to you.

Jus ...

Just heard from TV that all primary schools and kindergartens will start the easter holidays tomorrow.  Take good care!

原文章由 chingchingb.ma 於 08-3-12 22:10 發表
Kangaroo,

Did you see doctor?  Take very good care of yourself!!  Hope you get well soon.

阿女都話好開心,玩"穿彩橋",平時音樂堂都有玩,就係烏身雙手貼地而行,跟住跳積木,轉兩個圈再跑......仲話自己跑好快得第一??

原文章由 chingchingb.ma 於 08-3-12 15:25 發表
亞囡話今日sports day玩運波仔,要雙手渣住個bowl放o係頭上,然後將個波仔放落個bowl由一邊運到另外一邊,跟住輪到第二個同學仔,好鬼開心,重話好攪笑tim。

Hello,各位,話咁快個復活假就完嘞,下個星期一就要返學,呢兩日都要阿女習慣番早睡早起,免得佢星期一唔肯起床!

話時話,我都未同阿女去馬術館,都要儘快睇下4月邊個星期日無賽馬就同佢去,不過我記得13/4係詩樺b-day party!

siufo,好犀利呀,去NZ咁遠都自遊行,玩左幾多日呀?接觸大自然真係好relax,匡匡一定玩得好開心!

我都攞左復活節前幾日假,一家人同一大班朋友有老有嫩共19人去左bangkok自遊行,始終人多要遷就兼常塞車,未有好好充份利用時間去玩.....不過都去左siam ocean world 見識過(hk ocean park 精彩好多),阿女係酒店swimming pool同children playroom都玩得好開心,其實地點唔係太重要,最緊要係有人同佢玩!

grace,parco同細佬敢騎馬仔好叻呀,我早前同阿女去理工嘉年華玩,都有馬仔俾小朋友騎,但我個女就細胆唔肯嘗試!

siufo, thank you for your info.

原文章由 siufo 於 08-4-1 14:17 發表
v.lo,
我地都未去馬術館添喎, 四月得翻20號果個星期日開咋喎, 而星期六除左12號, 個個week都開放, 去之前要留意呀!

我今日出門太急都唔記得同阿女探熱....比MISS MA寫欠探熱   

原文章由 graceshumwy 於 08-4-1 10:36 發表
唉! 我今日又唔記得咗同阿仔探熱喇...今次又比MISS MA寫欠探熱添, 之前已經寫過一次...我真失敗呀...

boygirl,
我都收到詩樺birthday party invitation card, thank you!

原文章由 chingchingb.ma 於 08-4-1 14:28 發表
boygirl,

已收到詩樺birthday party invitation.  Thank you!!

哦,原來生日d小朋友會另外坐喺生日會枱,咁下一次都有焯榆份嘞

原文章由 graceshumwy 於 08-4-3 11:20 發表
今朝喺學校我見到詩嬅同匡匡坐喺生日會枱,我諗今日就係為三月同四月小朋友慶祝生日,咁下一次就可以到parco啦!好嘢!

siufo,多謝你嘅親子活動好介紹,你真係好多"lone"路,我有時真係諗唔到同阿女去邊度玩好,thank you!

boygirl,
其實真係我地多謝你至啱,俾左個機會d小朋友一齊玩,佢地真係好開心!

相信佢地都好期待黎緊parco生日會,到時又可以玩一餐lu!

原文章由 boygirl 於 08-4-14 09:49 發表

多謝哂各位小朋友同爹D媽咪參加昨天詩樺的生日會,詩樺同各位小朋友都玩得好開心,其實多D機會比他們一起玩,讓他們懂得享受和珍惜與朋友一起的快樂,我覺 得對他們來說是很重要的。所以真的好多謝各位小朋友同家長比詩樺 ...

好彩你地講咋,我都唔見阿女書包有呢張積分咭,重要交返學校添,咁要問下miss ma重有無多張嘞!

原文章由 siufo 於 08-4-18 12:02 發表
我都有收到呀, 係一張積分咭, 只要係7-11, 萬寧, 惠康及宜家購物但唔取膠袋, 就可以獲貼紙一個, 貼夠一定數目會有獎狀及紀念品, 13/6要交返學校添架, 你搵下係咪漏左係書包?

...

有興趣呀,不過淨係星期日至得咋,唔知大家幾時得呢?

原文章由 siufo 於 08-4-18 12:19 發表
各位,
有冇興趣攪翻個日營or黃昏營玩下呀?大家有冇聽過"音樂農莊", 幾年前我去過果度做義工, 地方唔錯架, 見人地都玩得好開心, 本來想暑假時攪, 但又怕太熱, 唔知大家有冇興趣呢?如果有興趣, 你地想幾時?

活動內容:
-  ...

我未問ms ma呀,重諗住婆婆聽日送返學時先至問tim

原文章由 boygirl 於 08-4-21 22:49 發表

v.lo,
你有冇問過Ms Ma 拿張咭呀?我今天寫了手冊問Ms Ma,但她回覆已派完了,無辦法啦!

可以報名嘞,原先約左朋友去長隆,依家改期lu,朋友一家都考慮梗join埋一齊玩!

5月12日嘅gathering暫時人數:

graceshumwy-----------4 persons (2A, 2K)
maggie huang-----------4 persons (2A, 2K)
chingchingb.ma----------3 persons (2A, 1K)
siufo---------------------3 persons (2A, 1K)
kangaroo ---------------4 persons (2A, 2K)
sunphoto88 (NgoNgo)--4 persons (2A, 1K, 1Baby <3yrs)
joslau--------------------3 persons(2A, 1K)
v.lo----------------------3 persons (2A, 1K)

Total: 16A,11K,1baby

Thank you, Grace and Parco.  Both kids and parents had a great time yesterday.

原文章由 chingchingb.ma 於 08-5-2 08:36 發表
Grace,

好多謝你昨天Party嘅安排,亞囡玩到顛晒,d家長又有機會可以坐低傾吓計,好開心!!

係呀,阿女今晚都有講:
"校長,各位老師,各位小朋友早晨,我地係k1c嘅小朋友,請大家細心欣賞我地既表演,多謝!"
跟住就話係幾個小朋友一組演奏樂器,有馬鈴,搖鼓等等,我阿女負責演奏馬鈴!
佢之前都多次同我講過佢係樂器組,我都估係音樂堂的活動,原來係咁.....

原文章由 siufo 於 08-5-5 17:51 發表
今日呢, 我聽到囝囝無端端講︰
"老師早晨, 各位小朋友早晨, 請大家細心欣賞我地既表演喇!"

想問知唔知佢地想表演咩呀?問亞囝佢又答唔到我喎 ...

阿女今晚又講左幾句對白,佢話佢同靄林一齊扮青蛙,仲要唱歌tim,
而佢重話詩樺扮小豬,恩宇扮兔子......
我同阿女話媽咪好想睇表演喎,佢就話無得睇架!
我問我同事(佢係k2家長)係咪會有表演,佢話佢個仔上年k1係有表演活動,不過只係表演俾老師同小朋友睇,家長係無機會睇到,好可惜,真係好想睇下佢地表演

Siufo, thank you for your arrangement.

See you all on Monday!

5月12日gathering

集合地點︰錦上路西鐵站
集合時間︰9:30am
價錢:$115 (因私人團體, 所以收費貴d, 已包括午餐盒)
星期一天氣應該陽光充沛, 記得帶定帽、太陽油及蚊怕水呀!

暫時人數:

graceshumwy-----------3 persons (+1 Baby)
maggie huang-----------4 persons (+ 1 baby)  confirmed
chingchingb.ma----------3 persons    confirmed
siufo---------------------3 persons    confirmed
kangaroo ---------------3 persons (+1 baby)   confirmed
sunphoto88 (NgoNgo)--3 persons (+1 Baby) confirmed
joslau--------------------3 persons confirmed
v.lo----------------------3 persons confirmed
smilefinn-----------------3 person (+ 1 baby)

Total: 28 persons + 5 baby
‹ 上一主題|下一主題