用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

Hi all,

介绍各位買一部詞典機,超好用!

我比較懶,上年阿仔p.3開學已買了,除了查字一流外,我將所有中/英文默書課文、普通話課文放晒入去,阿仔每天自己play > 暫停 play>暫停 幫自己默,遇到額外的,例如:成語、字辨、SE、常生詞....等等,叫佢用錄音功能自己錄一次,之後每日就自動波默書溫習.

非常有用,唔水再要我坐係度讀,又唔水成日比佢話我D發音不準:;pppp: .....

大家試下啦!

J'smama,

我用緊''好易通HD001''上年話係新款,我諗今年又有新款架喇.貴就貴D,要三千幾,不過我諗住可用到中學,又可上網update新字典,所以ok啦.

但阿仔用落真係幾好,佢有十多國家語言翻釋,最欣賞係國語詞典功能,除發音拼音寫晒出嚟外,可將中文字放大,佢教你寫一次筆順,遇到唔肯定的筆劃可查得清清楚楚,(你地明啦,我自己寫嗰D都唔正统....成日錯)

將英、普CD內容放入機內就得,說明書會教.中文課文上網攞. ps:我仔不宜用電惱查字,因他定力不夠.詞典
機較專注,有時課程緊張時可帶出街温習,比電惱易操控,可專心D溫習.

原帖由 J'smama 於 10-9-20 10:22 發表
老友,請問呢部詞典機係咩牌子呀?

‹ 上一主題|下一主題