用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER ...
go

其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER   [複製鏈接]

kikicookie 發表於 18-3-7 12:00
呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又 ...
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最后這同学又放give up了, 学校可能会再从个大waiting list 中找下一位而下位不一定是你小朋友. 但如你小朋友同学沒去, 咁這个位可能巳是你小朋友的了...

所以,
1. 其实肯定唔会去, 就冇胃去In.
2. 如喜歡很多间, 咁去In 晒也冇可口非, 但,决是了, 其它便盡快release.
3. 点解有些1a生被1c校reject, 可能学校都角得你其实係唔会泥的

AAAS10 發表於 18-3-7 15:42
係喎,其實只是假設,未必一定二揀一,我相信每次interview也有分數跟住排去收生,不會只因爲學校。 ...

如果來自神小, 而两个同学成績相近, 直資2應不会有以上事情发生, 但...
- 如果不是來自神小
- 直資2本自中二以上学生沒有來自這小学, 或
- 之前收過這小学, 成績面試時非常好, 但之后中一, 中二,... 都一般

咁直資2有可能對這小学设 quota,如, 4个成績一样好,但只收2个

猴子爸 發表於 18-3-7 16:43
命裡有時終須有, 命裡無時莫強求
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私” ...

或者大家咁睇.

當件事小時, 影响不大, 大家唔留意, 但其实件事本質上真的係唔arm, 或是真的屬於自私.

1. 如全港top 200小生, 每人報10间直資, 情况会点?
2. 又如, 依家熱話既, 免費dse, 如真係各省top 200來港考DSE, 情况会点?

記住, 1 和2, 佢地都係有權的.

這就是有權, 但不應濫用或用盡, 否則本來大家都角沒問題或只事灰色, 最后都变了問題

albb    發表於 18-3-8 23:36

twhkleung 發表於 18-3-7 17:03
或者大家咁睇.

當件事小時, 影响不大, 大家唔留意, 但其实件事本質上真的係唔arm, 或是真的屬於自私.

本來只是少都份人想用直資來練習面試, 問題不大, 但當越來越多人這样做, 這便变成問題. 原因奇实好簡單, 因為本來就不應這样做!!!

猴子爸 發表於 18-3-7 17:21
1. 如全港top 200小生, 每人報10间直資, 情况会点?
有什么问题?K3考小一都会考10间8间,问题是对于P6学校 ...
問題是正策或法例永遠沒完美, 當有灰色地帶被发現, 大家應是盡量去利用這灰色, or not?

twhkleung 發表於 18-3-7 17:24
問題是正策或法例永遠沒完美, 當有灰色地帶被发現, 大家應是盡量去利用這灰色, or not? ...
咁當然, 如真的選擇去利用這灰色, 正策或法律上也可說沒錯的.
只是...

猴子爸 發表於 18-3-7 17:26
我只是假设,用来回应她的假设姐
大家只是討論一下而巳

猴子爸    發表於 18-3-7 17:28

222magmag 發表於 18-3-7 17:30
現在好多學校老師也建議報直資拿經驗。其實自己覺得無話應不應該這樣做。的確,in頭一間好緊張,之後表現會 ...
所以其实一開始, 我都唔角啲个係問題泥, 不過依家越來越多人這样做, 這样才好似变左一个直得關注既事件

再睇返樓主第一个post, 內容奇实都唔算激...

不過當灰色地常越变越大, 而大家又在各自只用自己立場講嘢, 咪...

222magmag 發表於 18-3-7 17:30
現在好多學校老師也建議報直資拿經驗。其實自己覺得無話應不應該這樣做。的確,in頭一間好緊張,之後表現會 ...
其实這講法, 在法理上是對的, 直資講明收報名費多少可參加Interview. 咁已付錢了當然有權In, 而In 完后, 如直資真的比offer, 最后take 唔take, 决定權一定在我方, 相信直資或大家都冇異意的.
但是, 如情况極端化便有問題, 如我已付錢買了个東西,如食物, 我有權吃了它, 或浪費了它, 也是法理正確.

又如去见工, 我好勁, 同一時间见十分工, 十分工都有offer, 我可十个offer 都keep晒再慢慢選, 只要在上班前通知另外9间我最后决定不來了, 其实我一d問題都冇, (一般contract都乜寫明簽左一定要做啲份工), 係咪!

但咁样其实好差, 害了那些公司, 也害了其它申請人, 對直資和其它学生一样, 同一道理.

當然, 从法理上, 我咁做是一点問理也沒有的, 只是在德行上知說不過去....

這样的例子, 在我們日常生活中, 我好肯定常常都在发生, 只是可能影响不大時, 或受影响的不是自己時, 便不太關注吧!

ar_mak 發表於 18-3-7 19:57
你用左道德標準去處理制度問題。
我聽日就去抽居屋,其實本身我有地方住,抽又得,唔抽都得。咁好彩,比我 ...

哈哈, 估唔到一开机, 这个题目又有咁多讨论了, 睇完啲位意见, 又唔记得了另一位的重点, 最后,只好开个excel, 把大家意见记錄才能进行分析.

1. 其实人本身就是自私的
(相信沒有人敢否认吧), 只有神才不自私. 咁话人自私只是说实话而己... 不过,当我们见到位不漂亮女士或不英俊男士, 大概也不会直接说他/她样子不好看吧, 所以, 指名別人自私, 又真係好似唔係咁好, 但如沒指名, OOK???咁真係唔係好知禾!!!

2. 如對号入坐后, 从而成为一个对立位来进行激烈辯論, 一样好似唔係咁好. 等別係用上特大字体等,  有些似"点火"意味. 最好以和为貴啦.

3. 看见其实大部份意见都觉行用直資面试作練習, 大家都角得沒問题, 现在連老師都这样建议
, 之前也看过网友意见, 100文一个真实面试經验, 去十次真实面试經驗, 都只係一千文, 好过比一两千文去參加面试班听人吹水.... 講真, 大家咁样做又冇犯法,你又冇權阻止我的, 係米!

4. 其实我是否用左道德標準去處理制度問題, 我也不太清楚. 总的来说,要点是

- 法例和制度, 除着时間前移后,出现灰色地帶並不出其

- 但当灰色出现后, 总会出现两方不一致意见, 左方能在这灰色中獲益, 右方在灰色中失去利益, 大家便对立起來

- 如这例,我很相信直資面试原意並不是收100文后比大家大当真实的实習机会, 但除着时間前移, 这問题变得明顯, 最初还好, 用这样来当練習的人不多, 还顶得住, 灰色地帶还未帶来大矛盾, 但到现在,連老師都叫学生去練習, 问题正式揭開了.

5. 如网友说, 我本身有地方住,但我仍有資格去抽居屋, 誰不知背後原來有千千萬萬個悲慘既家庭,係比我更加需要上樓。上帝報夢比我,通知我做錯了。但仍可向上帝说, Sorry禾上帝 ,我冇犯法禾, 我是跟足制度的.

正如, 有个人呀A, 晚上加班后回家, 突然有个人在A前面不远暈倒地上, 但四周都沒有人, A怕这人是什么"跌什么黨", 便冲冲走了,第二朝起來看新聞報道, 才知这人昨晚因失救死了, CCTV更把打了格仔的片播出A沒理会这人便走了, 主播加了句, 如這人出手帮他, 他很可不会死... 这时A自己说, 我沒犯法,連问題也沒有, 全是
制度问题, 应多加警察巡邏才對嗎!

是的, 是制度問題, 又不是犯法.  不过法線上碓有一条更高要求的線, 而这条線对每个人, 每个地方的人来说, 高度都不同, 而且我们每天都面对着大大小小这样的制度問題(或灰色地帶),可能大家为着家人和生活, 也会选擇站在灰色的左方来獲益.    如沒选擇下, 我也会,但会向小朋友解釋当中的问题点, 因不希望长大后成为一个角得, 只要不犯法, 怎样做都是合理的, 或被免她变成做什么事, 都先去找制度问題或漏洞.

我更相信制度问題或漏洞不段有, 天天有, 今次我能站在左方獲益, 下次可是被站在右方吃虧了, 除非你是特權楷级, 否则, 在人生中經历多少次后的灰色, 可能是一半左方一半右方, 以为着数了, 其实总的分別不大, 如期这样, 不如把孩子教成一个更会看局, 而第二条線更高的人.

这两句我常和小朋友说, .

- 沒说明清楚的事情, 應去澄清, 不是自己來演繹一個解釋

- 就算有說明清楚, 也應適可而止, 而不可盡用

- 合法合程序不是一切, 还需合理合情合公義

ar_mak 發表於 18-3-8 08:49
你字細粒就代表斯文,我字大隻就代表激動,無理,打橫黎講。。。呢D算數。
有D事係重要既,首先對家係咪 ...
啲个post, 都几好, 大家都可暢所肉言, 不个觀点大多, 再加上各自名幻想, 加上推測人地係咪自私, 再加上有制度有安排, 又加上權可用盡, 如神校生有權考晒佢能考再考慮致最后一刻, 正如香港精神,揾餞致上, 有錢權就有話事權, 其它窮人, 賣弄悲慘,可能有人會可憐你地,但唔可憐你地既人就自然會不齒呢種冇體育精神既行為, 因為這是制度上既安排. 你arm!

所以之前說免費DSE, 或各省top n%盡佔HK大学学位, 其实係冇問題, 因為制度上的確有呢個安排. 就好似北京市学生面對北大清华学位同样給各省top n%盡佔一样, 边个叫HK或BJ市学生唔人勁, 如果硬係要加插煽情,賣弄悲慘,可能有人會可憐你地,但唔可憐你地既人就自然會不齒呢種冇體育精神既行為(讓賽是會令肉眼所不見既其他方造成不公平現象)

被免D水蛇春咁既偉論, 到此為止

ar_mak 發表於 18-3-8 09:40
你呢個可能係深入D既討論。
舉個例,我打算移民離開香港,預備去拎埋D強積金走人,咁就要去宣誓,表明係會 ...
邊個知?有好多野都係又幻想出泥... 不過, 我都角得啲个幻想几合理, 而這个的碓有制度上安排, 而唔係D偷雞摸狗既幻想行為

tht125 發表於 18-3-8 10:41
其實我諗我明樓主想講乜,佢意思係同學A已註冊直資,講到明唔會諗其他學校,但又去另一間直資見,問佢點解 ...
哈哈,其实都唔洗O咀嘅, 既言今日大家都默認了hold 住d offers 泥考慮至最後一刻, 或, 多報几间直資當面試training 係好正常, 在大家都角得因為制度上的確有呢個安排, 而再冇必要考慮其它角度, 雖然或会對某些人帶來影响, 但這又不是做緊D偷雞摸狗既行為, 咁就可已不必理会他們感受了.

最緊要有體育精神 , 再呻只会給人賣弄悲慘, 冇人会可憐你的

回去都要再从生培養我小朋友熟練他這种看法.
1. 寫字要大隻d
2. 有權就要用 (用不用盡, 自己决定, 不用考慮別人或事)
3. 只要制度有安排, 乜問題都冇 ( 能鑽空子更顯優勢)
4. 各為其主,不管你怎样, 什致加插煽情,賣弄悲慘, 都不用可憐佢, 因為不齒呢種冇體育精神既行為
5. "當自己都做緊D偷雞摸狗既行為,就唔好話人地唔為你設想就唔岩"... 我估意既, 如做了D偷雞摸狗既行為后, 就唔好咁笨比人地知道

勁! 學到野! 大家真應多多学習!  

猴子爸 發表於 18-3-8 16:43
有识之士!
Heheee... 人地贊同你就話人有织之士, 咁我都係禾, 因為你大部份對"事"既睇法, 其实都基本上認同的, 哈哈

ar_mak 發表於 18-3-8 16:55
咪就係,係架車上面留左電話,然後就可以隨街泊既道理,一樣囉~!
對事來說, 啲句+分認同

猴子爸 發表於 18-3-8 17:02
你是Class2有识之士, 因为你只是“大部份”认同
Oh my god....
咁你再講多d比我快d泥認買佢喇

猴子爸 發表於 18-3-8 17:13
特级有识之士,老老实实,你有没有做过先 (我就有喇)
我傾向相信佢冇, 因為佢講過啲句, 所以我相信佢唔会! 否則..

" 當自己都做緊D偷雞摸狗既行為,就唔好話人地唔為你設想就唔岩"

mcl203 發表於 18-3-8 18:40
最弊呻左都未必明真相呢...呢度D討論出現無限舉例...又多又題離到何止游到去公海...應該已經去到南美
好彩. ...
Sorry各位, 以后会講些大家都喜歡听的.
‹ 上一主題|下一主題