用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

my daughter also N1D, but she always said her techer is Ms Ho but i rememeber her techaer is ms ng, but i saw her eye little red maybe she crying before :-|
原文章由 twinnie 於 07-8-10 18:25 發表
有冇人知道今日N1D am既情況,我個仔話有魚仔餅食,不過佢又唔so我佢係學校情況。

hi every mami, if i am in office to check BK i can't type chi i don't knwo why sorry, pls accpet my poor eng. this morning i don't know why my daughter don't like to go to school she don't let me put on her uniform, so i put PE uniform for her, and when i drop in the school bus i saw her little litter want to crying and dont want me to leave her. I just know yesterday she was sleep in the sch bus i think she was cried yesterday so she feel very tried and fall sleep in the sch bus, i tried to call ms ng but still can not approch her, anymami pick up your kid by yourself, can tell me N1D am more staus, my daughter is taking sch bus :cry:
原文章由 ruby-cheng 於 07-8-14 12:57 發表
多謝各位媽咪及小朋友的分享!:loveliness:

我一放工即刻返黎問阿女呢樣個樣 佢又似冇乜野甘喎 問佢中唔中意返學 佢又話中意 但係硬係唔肯講ms ng個名 唔知點解呢??真係唔明阿女今朝做咩發甘大脾氣唔肯換校服 一waer條裙仔 即刻"車"落黎 我估1係阿女未瞓醒 發小姐脾氣 1係唔中意搭校車 因為之前同佢返適應班時 1係我1係姐姐帶返/放學 而家搭校車 要自己1個仲要頭上尾落 finally 都搵到ms ng 傾左計 佢都話阿女係學校又冇乜野 係靜d 都冇喊 唉 見到阿女唔開心甘 我都冇晒心机 下個week 我會請2/3日帶阿女返/放學 希望阿女真係讀得開心 中意返學la   
原文章由 Krystal 於 07-8-14 20:48 發表

可能係剛剛先開學的關係,有好多小朋友連最基本的自理能力都未有 e.g. 去 washroom,自己拎起水杯飲水 加上剛剛開學 , 難免有d混亂 , 可能係因為咁,所以呢幾日都係食餅餅先.

可能下個月會好d,比d時間學校 ...

Hi anitawai, 你就好啦 可以自己接返/放學 我都想架 but冇乜假淨啦 下個week啦 我會請番2/3日自己去接阿女放學 想同ms ng傾下計 都想知阿女係school係點 今朝起身 佢又冇乜野 都好快wear校服 唔似尋日甘 發晒脾氣 姐姐湊佢放學時都話阿女ok 冇係車到sleep 又肯同何yeeyee byebye 希望阿女開心啦 我only想佢返學開心我就開心啦 btw, 我地都搵日約出黎meet下 especially thankyou krystal 真係好多謝佢報甘多了 等我都知下阿女係sch既情況 我阿女返到home都唔肯同我講係學校d野 有時我都懷疑阿女係米唔like返學呢 ??:cry:
原文章由 anitawai 於 07-8-15 10:41 發表
Hi SHin Teresa,

My son is alos in N1Dam.  He cries these few days but is
getting better.  Miss Ng is nice and cheerful.  She told me
that N!Da.m. has 30 students and two class teachers.  
...

想問下接放學既mami 學校會ng會比我地早小小入去 睇下小朋友上堂既情形 我好想呢埋一/2邊 裝下阿女睇下佢上棠個傻豬豬樣 諗起都好笑
原文章由 gogoMa 於 07-8-15 13:50 發表
HI ANITA,
ha..ha... 原來你有見過 VICTORIA...
請問...
你見到佢放學個樣係點架...
開心?? 攪攪陣?? 定係一舊飯咁???
我都好想去[裝] 下佢... ...

好開心呀 阿女今晚仲唱多一首歌比我聽 又係打開蚊將既music 唔知阿女有冇唱錯, 如下
打開雪櫃 打開雪櫃
有蘋果 有蘋果
快d law佢出黎 快dlaw佢出黎
食左佢飲左佢 (唔係好明點解1個食 1個飲)) anyway 好開心阿女講到/唱到甘多比我聽
krystal pls 問下你女女係米有首甘既歌?? 我特登放工去買左個starbarry shortcake 公仔氹下阿女 仲有佢成日講 "see u on monday" 仲yuk晒手腳 彈黎彈去 好似好開心甘 而家佢瞓左啦 我同佢講你快d瞓 聽日可以早d返去見ms &同學 佢就即時入左秀lu 好開心呀 :loveliness: :loveliness: :loveliness:
原文章由 siupoy818 於 07-8-15 22:22 發表
太陽伯伯,囡囡就識,但茶點歌呢,我問左好多次,佢都唱唔出!等我明天試下同佢唱先!
呀,你知唔知係咪有首"刷牙歌"之類的物體,因為我見佢邊做刷牙的動作,邊係度哼d音樂,但係"lur"住去,佢自己都唔知唱 ...

我8卦問下者 甘why 又only得2班要加1 其他又冇既 ?? 我阿女係n1d既 :) 文章由 gogoMa 於 07-8-15 16:13 發表
唔知 1 字尾哥d係唔係加開既班
[即係可能 原本得 A-F 班, 後尾多收46個學生,
所以加 N1A1(30人) 同 N1B1(16人) ]
以上純粹個人(喘)測... ... :m ... [/quote]

hi krystal 我阿女都唱到呢首歌比我聽 睇佢加埋d 攪笑樣同動作 笑爆我地2公婆個口呀
原文章由 Krystal 於 07-8-15 16:35 發表

(係打開蚊帳的music)

太陽伯伯 太陽伯伯
你去左邊 你去左邊
快d快d出黎 快d快d出黎
照著我 照著你

woo Krystal, Andreas 好叻呀 講到甘多野比你聽 我阿女講稷講去都係個幾句 我問佢有冇識到朋友仔 佢就答我 "i am girl" 我又問佢同你做朋友仔既係 boy / girl, 佢又乱答我 學校叫york 真係比佢激c 唔知係唔明我講乜 定特登玩我 我問個姐姐 佢今日茶點又係食餅 & 飲水喎
原文章由 Krystal 於 07-8-16 13:00 發表
Andreas 話今日有維他奶飲 , 食左餅餅 , 仲強調自己食左5塊 ...
同埋今日又有到電視室睇電視 , 今日係 Donald , 昨日 or 前日係睇 Mickey ...

返左1-2日學就不停同我講有個女仔叫欣彤(係sit next to Andr ...

Krystal 阿女除左個日發晒皮4 (可能係瞓唔醒啦) sofar 呢幾日都一叫就起身 我同佢講快d返學 有miss / 同學同你玩 佢就即時彈起身 同埋我而家set 全屋人10:30 瞓 (起碼熄晒d登先la) but 返am 佢就冇乜點食野 淨係飲2啖奶就要行 我都唔知佢點頂到食茶點時間 你知啦 阿女已經奀啦 仲唔食多d 唔掂呀:-|
原文章由 Krystal 於 07-8-16 13:43 發表

Andreas 大個d,所以講野叻dd姐,你女女細咁多都話到學校情況比你聽都已經好叻架喇 ~

我都唔知點解今日係office又可以打到中文 but打左1劑 又唔得啦 要而家係home得閒先復到你 我請左 星期1&2 呢2日我會接阿 女放學 返學就由佢搭sch bus 啦 費時甘趕 我都係睇左另1個mami先知阿女1d 個classroom係門口既 好 到時lei係樹后面 裝下個傻豬豬先 諗起都想笑 你又邊日出黎 ??聚下啦
原文章由 Krystal 於 07-8-16 14:10 發表

Teresa :

e...打到中文喇
我下個星期會到學校接 Andreas 呀, 你請左邊日假呀 ??? 睇下又撞唔撞到你呀 ~

yes the no card is your sch bus no, my daughter is 18, anymami same route with me?? BK master, why i am still cannot type chi in office, pls help!!!!!:tongue:
原文章由 gogoMa 於 07-8-17 11:32 發表
其實我都好想打去學校問下囡囡既情況...
但係佢一級百幾人, 一班都成30個學生...
而家重係返得幾日學, 我好質疑佢知唔知邊個打邊個
係呢... 我囡囡有個no 牌掛係個學生證到. 唔知咩黎架呢??
你地有無架... ...

我個女2只 手比仔都有比蚊咬 d蚊開心la 有甘多小朋友比佢地簡 大家都知小朋友最惹蚊la 希望快d好天 等太陽伯伯出黎熱c d 衰蚊
原文章由 anitawai 於 07-8-17 15:44 發表
你地小朋友有無啤蚊咬呀?我個仔咬到一撻撻,連肚仔,手仔都咬埋,又紅又腫,心痛死啦!   好彩Ms Ng同佢搽癢即消,依家無腫啦!

各位mami 睇左個渣通告未 wa 水佘春甘長 要填好多野 大家記住帶4張相 返學校呀 希望 ms ng 下次有d野寫番 比我知阿女係sch 既情形la
原文章由 ww_so 於 07-8-17 21:47 發表
你打電話返學校留低囡囡讀邊班,要求班主任覆你就可以啦!!
另外,上課時老師是叫英文名的(如你名牌上已註明)

我就覺得係今個wed 開始要著pe 衫 等我聽日去湊阿女時問下ms ng 先再報了啦
原文章由 mingming12 於 07-8-20 22:48 發表
想問下是否九月才開始有運動堂。

hi krystal 今日ng見你既?? 我仲有聽日個quota 去湊阿女 下次又要等到我再law 假先得啦
原文章由 Krystal 於 07-8-20 10:12 發表

Teresa,

要每月最後o個個禮拜先會有學校進度報告架 ... 即係今個月31日先會有呀...

我用阿ma教落最老土個招 就係沖涼時落番幾滴花露水 又好似幾work喎 起碼今日check 阿女時都係見番上次d 蚊漬 唔見有新喎  大家睇下試下啦   
原文章由 ww_so 於 07-8-19 13:40 發表
不如大家講講你們會用什麼方法幫小朋友上學時驅蚊呢?

我以前會查寶寶金水,但怕它的藥水會染到囡囡的裙上,之後在百佳發現了一枝欖菊牌護膚驅蚊乳,見它∼$20便買來給自己試試,但發覺都幾好查後吾太”笠” ...

Hi Krystal,我問個阿女 完全冇feedback of any 分組 我問佢apple/orange冇反應 問佢 mickey/minnie/pluto都係一樣  
原文章由 Krystal 於 07-8-22 09:57 發表
Andreas 昨日都話有上P.E.堂,佢話有做到運動.

另外,我昨日去左學校接 Andreas 放學 , 我聽到佢同個 helper 講"我會記得自己係咩組" , helper 問佢 ~ 咁你係咩組呀 ??? Andreas answer 佢 係" pluto" , 但我同 ...

Hi Fion,阿女呢幾日又ok 喎 一叫佢起身都即刻 yuk 可能佢係細女又慢熱d 我成日問佢係學校點 佢都冇乜反應比我 but我feel佢都開心既 見佢成日早唱太陽佰伯 都好得意架
原文章由 Fionyiu 於 07-8-23 12:12 發表
ShinTeresa,

Hi.  How about your daughter?  Does she love to go to school?  It seems my son loves to go to school very much.  No cry in the morning.  But I don't know what he learnt from school ...

係呀 我都聽到阿女有唱 head & shoulder 呢首歌 睇黎佢地返左幾日學 又真係有d 野學到喎  keep on 
另外今日12點幾時 ms ng 好好人打黎比我 同我講左好多阿女既野 (大約講左15mins)到 我冇搵佢喎 係only mon 見個一次甘多as我去湊阿女放學時 係課室門口傾左幾句 佢同我講阿女有d進步 都係好靜冇喊 but比之前active左小小 同多左笑容 講多左小小甘law 我成日同自己講 自己知個女既性格 要慢慢黎個只 比d時間阿女 希望下次mn ng打黎時係讚我個女la
原文章由 Krystal 於 07-8-23 20:40 發表

N1A 今日有上p.e.堂呀,Andreas 話今日有跑步 & 做運動 , 佢做出黎d動作似一般熱身運動咁 ~

one two three -- 唔知係唔係首 apple song 呢 ...???因為 Andreas 成日都話學左唱 apple song , 但問佢點唱就 ...
‹ 上一主題|下一主題