用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物! ...
go

kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!   [複製鏈接]

回復 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,請問用 kindle 睇 scan 成的 Harry Potter pdf 啲字係咪好細隻?定你有辦法整大啲?

回復 shadeslayer 的帖子

shadeslayer, 有好的認繁體中文 OCR app 或軟件介紹嗎? 我試過幾個,都是認英文好好,但中文唔得

回復 杰杰媽媽 的帖子

txt file 就咁 send 過 kindle 都查到字典架!唔駛轉 .mobi 都得。
另外想問下,部 scanner 個 ocr 程式,係咪可以成個 pdf 檔案一次過 convert? 認英文準唔準呀?

可以pm 你個 seller 俾我嗎? Many many thanks!

回復 樂消遙 的帖子

Kindles 有幾種:
1. US69 Kindle: 最平、最輕,但無燈,亦𣎴能上 amazon.cn 買書;不過平平地俾小朋友粗用幾好。
2. 大牛龜 Kindle DX: 睇 pdf 最方便,但要 jailbreak 才能看中文

3. Kindle Paperwhite: 有燈,可以上 amazon.cn 買書,剛出了新版,有新功能如 vocab builders。我估大家等新版,所以暫時斷貨。新的美版只有 2G vs 日版有 4G; 不過日版講明唔支援中文 menu,最好睇下有無其他影響先買。新日版尋日出咗,啲 sellers 應該月尾會番到貨,到時問清楚先決定會穩陣啲。

回復 happyvalley 的帖子

$50 牛津英漢字典?係咪呢本?

http://hkgolden-kindle.blogspot.hk/2010/11/blog-post_08.html

回復 樂消遙 的帖子

一本書大約幾百k, 多圖的書 file size 會大啲,有啲 kindle 書係 scan 成的,呢啲又會再大 size 啲。如果睇完嘅書會剷走,2G 應該夠用架。
不過如果日版又平啲,又無廣告,容量又大啲,點解要買美版?因為寄番去保養方便啲?

回復 shadeslayer 的帖子

amazon 舊雲好方便,不過佢地試過無端端封人戶口,剷走舊雲,所以還是自己留個 backup 好。
http://www.bekkelund.net/2012/10/22/outlawed-by-amazon-drm/

shadeslayer  我用 calibre  發表於 13-10-25 11:57

回復 杰杰媽媽 的帖子

有人測試過話日版只是沒有中文 menu (有英文的),但一樣可以睇中文書、登記上 amazon.cn、甚至用中文 keyboard。 不過日版壞了的話,只能退貨不能換,因為日版 officially 不寄出國的。

有人敢試國產 彩色 e-ink reader 嗎?

http://www.cydreader.com/bbs/for ... &extra=page%3D1

Hi mw7183! 你指用 iPad 睇 ebooks? 定係用 kindle?  
iPad 睇書傷眼,但 kindle 只得黑白,睇原装書或 .doc or .txt 都可以查字典,.pdf 無得查。  
理論上小朋友開始睇 chapter books 就可以轉 kindle,不過唔係個個轉得成架,家長堅持加小朋友鍾意睇書會易D.

回覆 sampapa 的帖子

我地都係平均一人一部:Kindle 3 & Kindle 5 (x2) & Kindle DX,啲書 share 嚟鬥快睇

回覆 fion6406 的帖子

我啲小朋友鍾意嘅書 prime 都無,自己睇下先決定啦

http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_p_n_feature_browse-b_2?rh=n:283155,p_85:2470955011,p_n_feature_browse-bin:618073011&bbn=283155&ie=UTF8&qid=1361294919&rnid=618072011

可以按作者名、歲數 etc 去 search 架

回覆 aria 的帖子

aria, kindle keyboard 無再出喇,小心買到二手或倉底貨,無保養。
Keyboard 把聲都 ok 架,不過讀得慢,好吊癮;我成日覺得佢係併音嚟讀,唔知有無錯,所以亦唔敢靠佢學讀音。除咗新買時玩過,之後都無用過 text to speech function。

amazon.com 有 refurnished kindle touch 賣,會發聲,有一年保養,可以唸下。

第一代 paperwhite  sell 有燈 & touch screen. 我地怕壞眼,暗嘅地方唔睇書,所以盞燈用唔著;touch screen 唔可以單手揸機加揭頁,所以我其實鍾意㩒掣多啲。一隻手揸 kindle, 一隻手拎杯飲品,嘆D !

後來有了 amazon.cn, 只俾 paperwhite & apps 登記,不過我橫掂要用電腦簡轉繁,是不是 paperwhite 都無所謂。

第二代 paperwhite 又多了些新功能,我仔想要 vocab builders 架,不過撞見 DX 減價,睇 pdf 好好,所以我又揀咗 DX 唔要 paperwhite.

errrr... 日版第二代 paperwhite 的新一 lot 貨好似有 bugs... 你上網八下先好買!

回覆 aria 的帖子

國內好多人去日本 amazon 買 第二代 paperwhite, 因為平。第一批貨無中文 menu, 無問題;之後有約一星期斷了貨,再有貨後大家發現 in-built 已經有埋中文 menu, 不過多咗投訴話用用下死機 = 不停 restart = 變磚。
有人估係加咗中文 menu 嘅新 version 有 bugs, 撞咗嘢,不過未能肯定。  

本來保養期內死機可以換,不過因為日本 amazon 不對外賣 paperwhite 的,所以日本外的壞機好似係只能退,不能換。退的郵費要自付,退回的錢會存入日本 amazon account 內。但日本 amazon 現在查得很嚴,要自己經 jxshopper 買 paperwhite 經常被查出、截單、甚至封戶。封戶會連戶口內的錢都沒有了! 結果有人要用退回的錢買象印水壺!

現在買日版 paperwhite 好似風險比較高⋯ 踗下睇定D先?買美版?買其他款?

回覆 林嬌嬌 的帖子

應該係先去 .cn 開個 account, password 一定一定要同 .com's account 不同。跟住 deregister 部 kindle from .com's account, 再 register to .cn account 就可以。(can be done on kindle or website)

回覆 林嬌嬌 的帖子

方法一:http://blog.tsaiid.idv.tw/2012/1 ... raditional-chinese/

方法二:http://robbin.cc/archives/2013_01_21/28727

我只試過方法一!

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

Google Play 有個 list 話 support Sony ereaders, Kobo & Nook.
不過佢啲中文書差不多全部係 scanned pdf。我係第二個網站買過本中文 pdf 書,resolution 好低,唔放大就字太細,一放大就起狗牙,不堪入目!

回覆 杰杰媽媽 的帖子

電子中文書暫時我用三個辦法,自己 scan pdf 放係 kindle DX 睇、上 haodoo.net download 或者上 readmoo 買。Readmoo 係少數有賣不是 scanned pdf 的中文電子書(唔肯定係咪全部都係!),可以將本書 copy and paste as .doc word or .txt file, 再 send 過 kindle 就可以同普通 kindle 書一樣睇。不過只有台灣書。

佢地有D 免費書,有興趣可以試下:
https://readmoo.com/search/free

http://haodoo.net/?M=hd&P=martial-1
好讀網!

回覆 fion6406 的帖子

use the .prc files

You can use the kindle browser to directly download the files OR download the files to your PC then transfer to your kindle via USB.

‹ 上一主題|下一主題