用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培僑書院
樓主: jojolcc
go

培僑書院 [複製鏈接]

Re: 培僑書院

多謝Aimee和rinapang的分享。

請問小朋友是否會分開面試?小組還是個別見?

profolio應該用英文寫,抑或中文寫?(因學校用雙語教學)

麻煩哂!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

Aimee & rinapang:
謝謝你們的回應,此校是我唯一心水,希望囡囡成功考到。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

heidi.li  & swyip:
我們三個都係囡囡?
你們都是住沙田嗎?

heidi.li:
表哥仔是插班入讀嗎?他點睇學校?會不會很喜歡返學?

swyip:
我囡囡學校現時每隔三日(三日為一個循環)就會有一次默中文生字或詞語,我又不是太擔心。我諗今年面試時,小學老師會遷就小朋友,不會默得好深吧?

我反而擔心囡囡的普通話和英文,她心情好時就講幾句,心情唔好時就話:「我唔識普通話�英文,你講返中文啦!」  
@_@

swyip:
我都好鍾意這間學校,上午上中英數,下午上音樂體育美術,讓教學科的老師有時間在下午備課,而且午飯後要小朋友坐定定上課,比著我都想。 學校這個安排,我覺得不錯。
@_@

heidi.li :
你無記錯,我囡囡現時讀k2,昨天的中文功課寫「清明節」,相信下周默書要默此詞語了。

表哥仔幾enjoy學校生活喎!

Leomami:
thanks for sharing! 我估學校想知道家長點睇學校的背景吧? 個人意見是,若然真係好唔鍾意「左派」背景,一定不會報讀此校吧?
@_@

heidi.li:
我囡囡當然有講好深,但她知道還有更深的字她未識寫,所以44地都係要寫。 下星期寫「兒童節」、「百合花」。

「衣」字已是K2上學期初學寫的字。

ALL:
家長面試那一環真係好似搶答,我去見工都未試過group interview。
@_@

hellomarry:
你的小朋友也是讀此校?
@_@

bbqueen:
Don't worry!!!!申請日期由7月1日至10月7日。學校話10月中旬面試,面試後一個月公佈取錄結果。
@_@
‹ 上一主題|下一主題