用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-9-30 14:39 發表
我女想報手語, 但已經截左止啦....

另外, 大家識唔識睇web class 入面有登佢地quiz 啲grading 出來. 我有小小唔係好明............

係web class邊個位???
若用學生個user name入,可以做網上exe.及有評分,但我無見到有平日校內quiz的grading !
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

尋晚seminar最終你地幾點走,我走時9:30但重有家長問緊班主任野!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 pigpigng 於 11-10-2 18:45 發表

我地9:15準時走,其實班主任沒有說什麼,只係教我地點上eclass!話叫我地家教會聚會再傾喎!

班主任都盡講佢所知,佢係出嚟講中文科個老師,有講佢地班上堂情況,quiz及默書成績等等,,,之後個別家長問個女上堂情況,佢亦一一有答呀,,,我都有問,,hahaha~

原帖由 heihei媽 於 11-10-2 23:36 發表
咁你滿唔滿意班主任既評語呢.

我個女個座位唔太好呀,又尾又靠邊,我坐住都覺遮左好多視線,,,我咪問吓班主任個女有冇好心散,,佢話我女好主動好活躍=.= and我女似乎曾捉班主任閒聊,老師講左少少阿女D野!!
10月尾係家教會攪的,班主任話當日會較多時間for家長發問,,,

原帖由 heihei媽 於 11-10-3 09:45 發表
icic.  唔記得係咪之前簽左個張回條呢...
另外, 我仲未揾到條past paper 既link.

我都未搵到邊度放左past paper =.=
上次有簽一張家教會通告大概問有冇興趣做家教會執位咋,但未講當日詳情安排~
and其實你地個女女有冇溫書?? 我個女無溫書!
佢會認真備課,認真做好份功課,認真上堂寫notes,但完全唔會返嚟重溫教過o既書,,,,,之前quiz又係求求其其咁=.=

原帖由 heihei媽 於 11-10-4 15:53 發表
我女都會備下課, 但唔太認真, 功課暫時ok. 上堂我有見佢寫notes. 番來温習, 唔多覺....

咪就係lor~~~
家長會先講完,唔會無野做個喎,可以溫習,可以整理當日教過o既野,但我個女今日放學返嚟又話自己無野做=.= ,死未?? hahahaha
校網post左6-9/10係第三輪課外活動報名呀,你到時留意吓有乜啱玩!

原帖由 pigpigng 於 11-10-4 21:37 發表
我女有4樣喎!備課同溫書就做完功課都會做,我只會提下佢。不過數學好似幾深,你地有無同感?其他subject佢就ok喎!

拿!! 咁證明你個女係乖^^ hahaha~
我完全無跟佢功課,無問佢,佢講乜我先同佢傾/講,佢無俾過數學功課我睇過,但我有見過science,IH功課,佢有心機做/做得好會俾我睇吓,,,,

原帖由 pigpigng 於 11-10-4 21:53 發表
我都無睇佢功課,不過有唔識就會問我囉!

佢好少問我功課o架,而家升左中就更加,我見佢地自己同班喺FB開左群組,有時就電話互問咋~
我見得最多咪佢張量體溫紙lor ,因為要我簽名=.=

其實對我女嚟講,最最最重要係串字,因為多左好多"新"字係佢以前未用過,但偏偏佢好抗拒,而且一定唔會自動串字囉,,,若要問我佢個程度,我直頭覺得佢日日都有需要搵二三十個字去串先夠=.=
家長會話最好用番字典去備課,因為有例句,全面好多,,,其實我女中文詞語會用詞典,但英文就一定唔用,佢就手就用字典機,有時開yahoo...用yahoo有好/唔好,佢有例句+發音,但一開左電腦好易又開埋FB同朋友仔online chat分晒心(佢自己都知)
我唔想/唔打算再鬧o既態度去話佢溫習/讀書返學D野,但我又唔識點用溫和/正面態度去令佢積極D溫習,,,煩腦~~~

原帖由 小白熊 於 11-10-8 19:35 發表
買o左冬季校服未,剛剛去金綸買,未有校褸,運動上衫無貨只買到一件。

之前跟學校訂左金綸,thu金綸預早send左長袖冷外套派,所以唔洗去買啊!

原帖由 小白熊 於 11-10-8 23:04 發表
校褸和運動上衫要月中才有貨。

係呀,佢地無咁快有貨,不過S1會急D囉,師姐就算買唔到都係件舊校服頂住先!
你留意住佢幾時返貨就好去買嘞,一斷左size要等得耐先再返貨,凍又無得著!金錀又勁多人(放工時間)

原帖由 pigpigng 於 11-10-9 11:27 發表

我都在學校訂,佢地都好細心派在長袖冷衫先又唔駛比錢住,哈!btw, 第三輪報名今日deadline, 你地有無報什麼呀?

阿女之前報過都入左圍呀,而家有2項ECA嘞,佢想再玩都無份啦,,,,

原帖由 heihei媽 於 11-10-10 10:15 發表
運動上衫係咪即係個件track suit?? 定係其實仲有另外一件呀??????死啦, 我一路都諗住運動上衫係track suit (即係好似windbreaker) 個件, 如有錯, 請告知.

你係咪指有拉鍊o個件外套呀??
PE衫夏天著短袖,冬天係長袖,不如你上校網再望一望,咁會無咁亂!

原帖由 pigpigng 於 11-10-10 21:11 發表

Cameo講得對,冬天長袖PE衫同另一灰色的tracksuit. 今日放6點,駁到7點先返到家又有好幾樣功課明天交

咁啱我女由nursery開始都跟金錀買校服,知佢地轉季真係好恐怖,所以明明學校度size我女無帶回條,我都2日後帶阿女去金錀補交條回條,,,,,
今次我著數左,因為阿女平日一至五都晏放學(二,四 7:00pm),(一,三,五 5:00/6:00pm),佢慣左一返屋企就起turbo,而家應該同大家一樣,趕緊功課,,,hahaha

原帖由 heihei媽 於 11-10-10 23:36 發表
我地都係啱啱做完功課同埋温左一啲SCIENCE, 因為要QUIZ

阿女今晚忙到十二點幾,,聽日實釣魚上堂=.=
你個女都會溫書丫,佢話唔記得左明要交science功課,今晚一做就做到傻,,,,,

原帖由 pigpigng 於 11-10-11 20:53 發表
我女竟然一個鐘就ko左,真係要比個like佢.

咁快攪掂??? 我都要俾個like佢,,,hahahaha

原帖由 pigpigng 於 11-10-23 09:58 發表

請問星期四開始term test, 係未考完試要繼續上堂, 如果係咁未無時間溫書囉!

無放早呀,,,阿女話照上堂~
平時我女做完功課都睇得,其實都無時間溫過term test,嚟緊WED假期,可以有時間去預備~ 不過到sat又要返去學校一個下午,所以個weekend都無左一日,我女sun去比賽,所以....都無眼睇咯=.=

原帖由 heihei媽 於 11-10-24 11:00 發表
係啦, 我以為有得放下午添... 你地温成點呀.. 我女平時做完功課都無温書.......... 今次真係係咁先

拖吓拖吓,到尋日一樣溫唔到,,,
尋日教番佢做maths,,因為近來佢攪唔掂maths功課,我見佢問人,咁我尋日教佢番佢,解吓,教吓,做吓,,,又一個下午無左啦,,,,
根本我女真係無乜時間溫書,平時最早都5:30pm放學,佢日日都天黑先返到屋企,沖涼食飯,做功課執書包都要瞓啦,,,,,有時功課多,佢都會十一點幾先有得瞓,邊夠精神第二日聽全日書??
今日提左佢帶齊番中文及IH返屋企,若少功課就溫吓~

原帖由 heihei媽 於 11-10-24 14:37 發表
我個個就通常5點幾先番到屋企, 跟住小姐hea 下, 沖下涼, 做下功課咁...食埋飯都成8點有多, 有時又未做晒功課, 又計續做, 跟住又話要睇下書.. (已經唔多時間) 到最后都成11點先瞓... 佢遲啲又要上badminton.. 都唔知 ...

羽毛球未開始??? 好多班開始左咯~~
我個女而家校內活動一至六都有,,,老實講,我個女又未至於好hea,但都一定唔係快靚正! 佢就知道自己可以參加活動有得玩,所以點都死掂堆功課,做好自己野,所以你女女嚟緊參加羽毛球都唔洗太擔心啊,到時只係少左hea o既時間啫^^

原帖由 小白熊 於 11-10-24 16:10 發表
請問各位mami 知唔知中文會以乜形式考?因為佢最驚中文, 佢成日覺得人哋好勁

你可以叫阿女入番校網睇,,,我女之前話學校有講點入去搵past paper~
‹ 上一主題|下一主題