用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 圖書堂帶什麼書?
樓主: bbsonyy
go

圖書堂帶什麼書?   [複製鏈接]

我覺得唔洗打電話去學校,不過可以寫係手冊:女兒只聽到不准漫畫書之指示,沒有留意少字的書也不准,便帶了教畫簡筆畫的書回校,還望老師見諒,免女兒於「欠帶圖書」之過。

畢竟女女真係有帶圖書,只不過帶左本老師唔鍾意嘅書,唔屬於冇帶,有需要還返個公道畀女女。

如果老師咁都睇家長不滿的話,咁就....

回覆 ar_mak 的帖子

呢類畀老師屈嘅情況,我小一開始已經見識,仲好嬲個老師,明明唔係我唔聽指令,做咩塞個罪名畀我?我阿媽都係用寫手冊解決(我阿媽中文更加唔好,段野仲長,本手冊都冇寫花曬啦,我本手冊同普通藍色練習簿一樣 size),老師都即刻收返言論/懲罰,不論事件是否只係得我一個或者有其他同學,都會寫曬幾個學生手冊解釋。我阿媽又冇畀學校感覺係麻煩家長,又唔係事事投訴,偶爾一兩次,向老師反映下而已。
不過咁,我學校慣例,奉欠帶/欠交都一定寫手冊,兩個欠就記小過,三個就打電話畀家長,所以我好看重「欠」。如果事主學校對「欠」嘅懲罰/處理係好寬容的話,可以唔追究,當冇事發生。

我將來都會做老師,見到個手冊咁樣寫,咪照樣同個小朋友講「對唔住,下次帶返多 d 字嘅書啦」,然後寫返手冊回應。下次警醒 d,指令要清楚 d,同小朋友 double confirm。個家長唔打電話畀學校就冇問題,可以自行拆彈,好小事。

回覆 little_yolky 的帖子

我試過之前畀代課老師攞左我本手冊,講真相之後反被老師屈我講大話,攞張紙寫我係「欠帶手冊」。所以有時候要家長開聲先可以令老師聽其言。

個主任有一刻係諗緊:「死仔包,公然撩女仔」
我呢 d 壞學生,屈一次,衰一次,冇事冇幹就唔好再染黑我個底啦。

其實老師可以就咁講:「下次記得帶本多 d 字嘅書啦」就咁算數。

ar_mak 發表於 17-10-10 22:04
拿拿拿,呢句岩勒,金句~!
其實家長可以就咁同小朋友講:「下次記得帶本多 d 字嘅書啦」就咁算數。
...

如果學校好似我果間咁,每次欠交欠帶都記過,家長一定唔會就咁講就算。

話說我小二上學期,個老師話:「本來想畀個 A-操行同埋品學兼優,不過你欠帶牧童笛一次,所以我地要只能夠畀 B+ 你。」

我好多英文作文都係咁,一定唔會畀 90 分,儘管我文筆流暢,冇錯字,詞彙畀同樣年級嘅同學豐富好多,篇幅長過要求 2 倍。我明白一定冇 100 分,但係明明隔離個同學 80 分,錯好多隻字同文法,用字又淺白,點解我同佢個 level 竟然只係 5 分之別?問個老師點解唔畀 90 分我(我明一定冇 100 分),佢話:85 分係頂分,到呈分試因為方便你地考學校,先可以畀 90 分。

我唔明白你如何得出呢返心得,我只係想帶出我咁著重是否真欠,係因為有 d 學校真係會每欠一次就扣操行。品性兼優就因為我一次過失而失去。如果係真係我過失,我冇得唔認輸,所以果次我同父母都欣然接受冇品學兼優獎。如果次根本唔係欠,係老師強加嘅罪名,我掂都唔服。
題外話,你二年班點解可以咁有童真相信?我阿爸同樣幼稚園講同一番說話,我已經話佢少講費話。
‹ 上一主題|下一主題