用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀sfa還是培僑?
樓主: 阿里媽媽
go

應該揀sfa還是培僑?   [複製鏈接]

入到 SFA,我會入,備戰小二插班入有直屬嘅津校,咁就唔需要顧慮細。

回覆 阿里媽媽 的帖子

SFA 收得你,仔仔一定唔會差!SFA 看似谷,但係呢度好多用家都話其實唔係咁恐怖,就算雙職家庭都冇問題。

回覆 阿里媽媽 的帖子

但係你都應該會估摸到佢係咪咪咪磨磨嘅人,例如著衫、執玩具等會唔會慢吞吞唔專心,做做下野突然游左雲望下風景。
讀 Happy School,冇特別谷,都入到 SFA,更加證明到女女係可塑之才。我有幾個學生都係讀 Happy School,資質唔錯,都算係快手同專心,但係都入唔到。

回覆 阿里媽媽 的帖子

記性好,領悟能力高,事半功倍!有 d 學生真係講幾次都唔明,所以就算讀輕鬆學校都有 d 辛苦。
抄寫慢應該都係練習得唔夠,開學前練一練就 OK。我會同小朋友鬥,睇下我畫 Mickey Mouse、卡通人物 快 d 定係佢抄寫果堆字快 d,佢慢過我就畀我吱。或者我話如果限時內佢做曬,就同佢玩,即刻效率大大提升,快到我都唔相信。
至於游雲唔專心,我自己以前都係咁,不過功課就真係會認真做,快快做完休息,就算有十幾項功課的話,個半鐘內搞得掂。

唯一顧慮就係,如果讀 d 輕鬆悠閒嘅學校,會否怕佢習慣左?之前有其他人講過,身邊有朋友都係咁,讀開心輕鬆學校,到中學突然唔適應。

回覆 mc_pigpig 的帖子

認同。私立、直資語境比普通本地學校多係正常。自己補過一線、二線,私立、直資、津貼,只要夠流利,都可以全英語溝通,就算係英語能力好弱,好多字都唔識,都會願意用英語溝通。三語流利,就算不在培僑都唔難達到。
少少離題,有幾個朋友中小學讀 WFK 等英語授課嘅學校,但係英文同普通話都唔太流利,亦都好怕同外國人講野。反而有好多內地台灣學生,起步晚底子差,但係完全唔怕講,半年時間口語就可以追得上香港學生。所以「唔敢同外國人講野」係睇性格思想多。

每間學校都有可取之處,培僑校長著重網絡,就算讀書成績唔係最彪炳都可以有機會透過 IFY 入讀外國大學,同埋睇過用家分享,校長係真心付出,比較少機會出現「只谷尖子,放棄籮底,忽略中游」。
‹ 上一主題|下一主題