用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴
go

買琴 [複製鏈接]

Ming2,
我想請教你,我個仔只得四歲,學琴已有大半年,最近有人話有部二手
Karl Muller 鋼琴可賣給我,叫價6000元,話用左數年,你可否比些意見我呢?Karl Muller的質素如何?唔該晒!!
原文章由 ming2 於 08-1-15 23:02 發表

Kwok

正如我之前個post所講,要求唔高KX21一樣可以用到八級,更何況係一隻U1(我指新琴,二手琴太多因素影響個質素,所以好難比較)...我成日都同人講我自己都係用大陸Hero琴用到八級之後先轉日本琴,廿幾年前用大陸琴都 ...

唔該晒,Ming2,其實我同pearjadema都有相同問題,想平平地買二手琴,但又自己又唔識彈琴, 唔知點叫手感好

我囝囝次次練琴我都要坐在旁邊,篤住佢,不過佢會叫我坐响後面,好似觀眾咁聽佢彈

Maggie3493:
無錯,我地是同區,以前在其他討論區交談過呢!我囝囝在柏斯琴行學,初初是兒童鋼琴班,一班兩三個小朋友,依家已升級單對單跟老師學,佢都對彈琴有興趣架,所以味想買部二手琴lor!你對孖仔係邊樹學呀?
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 00:20 發表

hinhinmami,
你仔仔是自己在琴行學的嗎?他有興趣嗎?
如我無記錯,你好像和我同區的(你無用仔仔的相做大頭相,我怕認錯人 ),你在哪兒學?我仔仔們剛開始學幼兒音樂班. ...

Maggie3493:
哈哈,輕井澤梗好玩啦!我仲意佢好寧靜,令人好舒服!我個仔都好怕醜,咁你囝囝開始彈歌仔味呀!
原文章由 Maggie3493 於 08-1-18 09:56 發表

好彩無認錯人:)輕井澤好玩嗎?
柏斯是否海柏那間?我仔仔在馬鞍山中心的匯揚學緊幼兒音樂,兩兄弟一班,接觸下音樂.因為他們好怕醜,好在琴行的姐姐好nice,好識"乙水"小朋友,他們才可開始.你仔仔好o力,我想我那兩個未必 ...

我想問個'白痴'問題,鋼琴的 serial number怎樣看,即從中可得到什麼資料?例如出產年份??
‹ 上一主題|下一主題