用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!! ...
go

你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!! [複製鏈接]

你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!!

我的姪仔4.5yrs,學寫自己名/單字時總會左右反轉,但家中並無人用左手,因此筆劃亦不能用左手的次序順利teach他!!
請問有何方法/有否教左手寫字的輔助工具呢???

Re: 你們的小孩有左手寫字的障礙嗎???請賜教!!

yankit,

多謝你的回覆!!

唔好意思呀...其實佢個名就姓陳但就好多時會寫到左右反轉
e.g. 陪 / 部 (佢唔係要寫這宇,不過就係好似陪/部的寫錯個陳字)

我會通知佢媽媽多點注意你提供的1-3意見!!

tingwong

多謝你的意見!!
我唔係經常見到佢,但都有握住佢隻左手慢慢一筆一筆教佢寫,不過下次見可能佢會唔記得個筆順,再次寫錯,可能個名對佢來說比較難寫,多筆畫,要多練d才ok!!
thanks!!

wksin,

佢爸爸&媽媽話左手係難學寫字的...而且唔想唸個字係有讀寫困難的小朋友,所以我咪post出來問下左手寫字有什麼困難law!可以話比佢爸爸&媽媽知道!!唔好要個小朋友o甘可憐,日日都話佢寫錯這個字..那個字.....so poor ma!!
thanks!!!
‹ 上一主題|下一主題