用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

Andrea..AM..Lai Chi Kok

原帖由 cccsmc 於 09-8-27 15:56 發表
我囝囝善樂讀上幼愛班,有同學仔嗎?

我個囡囡雅妍都係讀上幼愛班..係車車組...

我相信每班分組既名都唔同..可能方便星期五一齊做運動冇咁亂~

原帖由 cccsmc 於 09-9-8 16:46 發表
我囝囝都係車車組wor,不過我問佢坐旁邊嘅同學仔叫咩名,佢就話唔話比我知,係秘密~~
可能佢根本未知同學仔d名,因為依家冇點名,所以少咗認識嘅機會。佢上年n1因為要點名,佢好快已經知道全班同學仔d名喇~~

今日派咗手冊,今個星 ...

等我今日問下阿囡識唔識您個仔仔先~

我問左雅妍喇~
佢話善樂係坐佢隔離既隔離...中間有個同學叫景軒..
我問佢仲識唔識其實同學..佢話老師冇叫名點名..所以唔係好知同學叫乜野名~

原帖由 cccsmc 於 09-9-9 16:10 發表
我問樂樂係唔係有個同學叫雅妍,佢話係呀,X雅妍嘛(我聽唔到佢講咩,可能佢又整蠱我)~

雖然正式只係返咗一個星期,但我見亞仔每日返到課室已識得自己掛好書包,之後攞手冊同毛巾排隊比老師檢查,再放返好喺書包。我相信培正真係 ...

政昊媽咪..您好!!

原帖由 Calvin0413 於 09-9-9 21:15 發表

樂樂媽咪,你好!我是第一次登入這個網站,好多東西都不知怎麼用,初來埠到,見諒!
我仔仔都系上幼愛班,叫朱。他今天告訴我他是飛機組。今天上了四樓運動室,不過他說沒得玩滑滑梯呢。他說周老師告訴他們要等他們大些才能玩 ...

更新:
上幼愛班:
政昊 (飛機組)
希朗
雅妍 (車車組)
善樂 (車車組)
倚祈

星期六有事..所以未能出席!!

玫昊媽咪..您好~
原帖由 Calvin0413 於 09-9-10 10:01 發表
你好啊,雅妍媽咪:

你家雅妍跟我們政昊也是同一班的,哦,她姓什麼啊?太好了!
公司可以登陸留言(因為只用用內聯網,普通MSN都是禁止的,所以以為不能用呢,嘿嘿..)以後多多溝通。

我本身是內地來的(87年來港,來自江蘇省),可能習慣了 ...

有日我俾雅妍帶左包蘋果汁返學校做荼點
跟住老師就同阿女講係學校只可以飲水..唔可以飲果汁~

原帖由 marcusmom 於 09-9-11 11:00 發表
我都覺得放係書包前袋,又要放食物盒,杯同毛巾盒,攪到個食物盒唔可以太大.

茶點都幾令我頭痛,我多數帶餅,但又好似好乾咁,帶麵包呢,個盒又太細,放唔落個盒度. ...

帶茶點真係好頭痛既問題...如果學校可以提供茶點俾小朋友就好喇~

中午時候..學校打電話俾我..同我講阿囡既校車發生少少交通意外..好彩車上面個個小朋友都冇事...學校仲話如果今晚小朋友有什麼唔舒服..今晚真係要留意多0的呀~

以樂媽媽

有心..雅妍好彩冇事..當日校車部打電話同我講校車只是dum一dum..車上小朋友個個都冇事..不過當晚有個家長打電話同我講...原來校車車頭個pump把都luck左..原來事實係撞一撞..真係嚇死人呀~

係呢..以樂返學返成點..開唔開心?

依靈媽咪

雅妍搭k03車~

原帖由 YanHoMum 於 09-9-19 18:54 發表
雅妍媽咪,   請問雅妍係搭幾多號校車架?
聽起來都有d擔心? mouth:" />好彩雅妍無事.

我昨晚問雅妍...喜歡以前讀n1既學校還是培正..雅妍話鐘意培正..原因係好多小朋友一齊玩..好開心~

我問過雅妍...佢有同政昊玩呀!!
原帖由 Calvin0413 於 09-9-22 10:28 發表

雅妍媽咪:

我也問過仔仔同樣的問題,他也說喜歡現在的學校,原因是“有好多新玩具”。
不過仔仔似乎仍很懷念N1那間學校的校歌(那時他們天天播唱著校歌做早操),昨晚突然問我還記不記得舊學校的那首歌,然後不等我回答就自 ...

希望敬朗早日康復~

今天因為一早已預約左陪雅妍去驗眼..
所以今天未能出席學校講座..

另外..政昊媽咪..可唔可以post四樓既相俾大家睇下嗎~
因為每次雅妍講起四樓都好興奮..
所以我好想知道四樓係點樣~
謝謝

昨晚雅妍做功課
之後就朗讀"兒歌"
內容如下:

<<上學去>>
來來來, 來上課, 來遊戲, 來唱歌, 上學樂趣多

<<好朋友>>
好朋友, 點點頭,
大家手拉手, 做個好朋友

<<小寶寶>>
小寶寶, 微微笑,
背著書包上學去

昨日雅妍沒有帶燈籠回校..因為手冊沒有寫..雅妍又忘了同我講..再加上我冇出席家長會..所以唔知道要帶燈籠回校..好彩昨天上音樂堂時..周老師借了一個"超人燈籠"..雅妍先可以同其他同學一齊玩~

請問當天講座後回到課室..老師有什麼事同大家分享嗎~

政昊媽咪
好多謝您詳盡解說
多謝您~

原帖由 Calvin0413 於 09-9-29 12:56 發表

雅妍媽咪:

不要緊的,周老師說燈籠不一定非要昨天帶校不可的,這幾天帶去就是。

那天回到課室後,老師大概說了一下他們的上學流程,例如:
~ 每天課室有自選活動(小朋友最喜歡)
~ 週二/週三分組輪流上四樓活動
~ 週四上英 ...
‹ 上一主題|下一主題