用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 jjtseung 於 09-3-31 20:44 發表

我女其實自細都好獨立, 唔痴人架! 不過, 大大下, 越來越懂人情事故~~~ 亦都好識掛住我地, 更加有期望!

平時玩&返學, 佢係好獨立的!

所以, 真係要同佢講好數, &講到就做到! 小朋友好好記性! ...

有時我都好驚訝, 依家d小朋友都可以咁懂事的

係喎 ! 想問吓大家, 你地有無幫BB留臍帶血呀 ??
我第一胎有留到呀, 依家仲諗緊第2胎留唔留呢

原帖由 jjtseung 於 09-3-31 19:26 發表

無事就好啦! 我女都試過比人撞到成個人向後跌到個頭, 仲要係磚地, 擔心C我!

我下星期二出發, 玩1week度... 不過呢個星期都好忙~~~ 同老公拍拖! ...

咁你"忙"得開心d喇
會唔會帶埋女女去祖國呀 ??

原帖由 jjtseung 於 09-3-31 21:42 發表

爸爸放佐假, 對得佢又多佐, 車出車入, 有d搞亂之前的例行公事, 所以佢又會嗲d... 越大個真係越嗲人!

最慘豬就係坐門口等我返來... 因為我係電話度話比佢知, 媽媽好快返, 大個女, 唔喊啦... 佢就係咁等門lor... :i ...

係電話度聽到佢咁講, 個心已經一早返去屋企要見佢了
所以個女依家差不多2歲, 我都唔捨得離開佢多一日, 直至依家只係去過澳門2日咋, 我都覺得心掛掛咁

原帖由 jjtseung 於 09-3-31 21:43 發表

而加個個小朋友的營養好... +個個父母更重視0~3歲的早期教育! 真係好緊要的!

尋日朝早, 我同佢講, "你係學校乖的話, 爸爸媽媽就會等你食完飯之後來接你... 我地下午去同amb??, 逸?, 嘉?... 一齊玩!" 佢好開心咁應 ...

依家嘅配方奶粉真係會令到小朋友聰明些

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-1 09:24 發表
嘩,JJ一出,洗左2版啊!
我個女尋晚扭計唔瞓,加上有小小咳,結果咳+喊=嘔左3次!我兩公婆同佢換兩次衫+抺兩次床,成晚無覺好瞓!

係唔係上次d咳咳未清呀, 要快d睇醫生喎, 經常咳對氣管都唔係咁好架

辛苦哂 你地喇

原帖由 jjtseung 於 09-4-1 08:21 發表
又要去街啦!

咁早 !

原帖由 CoffeeCake 於 09-4-1 12:23 發表
呢個問KAHEIBABA會清楚啲。
不過入學時都兩歲幾,大多數都戒左啦!

我依家正在努力幫佢戒, 如果真係入到的話, 都唔使麻煩咁多人
到下個月開始放產假時, 就要加多兩錢肉緊喇 !

原帖由 Snoopywy 於 09-4-1 12:27 發表

噢,收到...我都係八下先,因為呀女係細b...

我個女係6月頭出世, 對SPN來說係細B了, 我都要加把勁, 幫吓個女, 唔使到時相差太遠。

呢排手足口病好勁呀, 真係要多d注意自己嘅小朋友呀

原帖由 jjtseung 於 09-4-1 17:30 發表

除佐我女, 我兩公婆都係早睡早起的人!

我地送佐亞女返學先! 再歎佐個早餐之後, 就去睇戲!

睇, 睇到twins一生一C的感情戲, 我又喊! 真係眼淺!
後日去睇, 實又會喊...mouth:" />mouth:" /> ...

快d义電啦, 聽日又要"忙"喇

JJ, 你仲未出發咩 ???

原帖由 Snoopywy 於 09-4-4 21:03 發表
jjtseung :
我朋友個囡家下仲響蘇浙讀N班,今期SPK 收佢讀下午班,當然佢會轉去喇..
佢話如果今次SPK吾收的話,佢都會繼續響蘇浙讀暏,哈哈!

你地對每間學校認識好深,相對我家下做既真係好少! ...

你地真係好厲害, 身邊有一班年齡相若的小朋友嘅friend, 可以互相交流, 而且你地好了解每間學校的特點, 相反我就乜嘢都一頭霧水, 真係烚吓烚吓

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-4-6 15:18 發表

SPN 就係咁,幾個長假都係差唔多(放假日數):暑假、聖誕節、農曆新年、復活節,都係約莫個幾兩個星期,相差都只不過係幾日;暑假真係超短,叫做係稍長少少o既假期,都只係得兩個多星期,唉 !! (就係咁o既關係,所以要交12個月學費) : ...

我之前都覺得奇怪, 點解成5千幾學費但又要交足12個月囉
依家成日都有睇吓佢嘅網頁內嘅假期表同埋每週餐單, 請問是否N1至N4都係一樣呢 ?????

原帖由 Snoopywy 於 09-4-6 15:28 發表

jj仲犀利...間間學校佢都識

係呀 ! 係呀 !  好厲害呀 (仲勁過果本XX全攻略)

原帖由 Snoopywy 於 09-4-6 15:29 發表
kaheibaba :

我剛剛搵到你最勁個編...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1223662&extra=page%3D122

KAHEI 真的有福了

原帖由 jjtseung 於 09-4-6 18:56 發表

聽日ㄚ... 朝早仲可以上來舖頭!
今日執野執到我腰骨痛!mouth:" />而加上邊好多地方都係四季溫度, 溫差好大, 所以厚衫薄衫都要帶... 真係煩!

我個同事上星期去完返來, 都話溫差好大, 全程都係一件褸走天涯, 佢地係跟團的, 食方面就真係麻麻地喇, 完全唔可以講"好食", 食得飽已算很好了。鳥巢同水立方係自費節目。overall, 佢話都ok啦 (佢10幾年無去過喇)
玩得開心d, 但唔好太粗勞, 小心身體呀

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-4-6 17:32 發表

咁都俾妳搵到,一次過可以睇哂,唔駛四圍搵 !!

有冇心機睇哂先 ?? 我有時都會睇o下 SPK o既 topic,甚至 SPCS 小學部、SPCS 中學部o既 topic,有時間我都會去做 CD ROM !! :fun ...

kaheibaba, 麻煩你pm埋俾我啦 ! 唔該

今日有無見過coffeecake ????

原帖由 jjtseung 於 09-4-6 20:37 發表

唔記得妳個女幾多月出世ㄚ?

佢好似講過話依家7個月大架
‹ 上一主題|下一主題