用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-19 15:03 發表
吓,45”,唔係呀?你係咪好高大架?我上一胎重左55磅,臨生既肚圍都係36”咋!(我細粒啲,5’2”多啲)

我都係5'5", 依家重咗30磅, 手腳面都無肥到, 淨係去哂個肚度

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-19 20:29 發表
其實醫生未到果陣我都已經想生架啦!一路等我一路忍,等左佢十分鐘,所以佢入到產房到我生都係5分鐘既事咋!好彩我忍到咋,唔係醫生真係番黎同我聯針咋!

...

嘩 ! 你好叻呀 ! 呢d痛你都忍得到。
我上次因為胎盤前置, 所以一定要開刀
今次正常返, 醫生叫我試下順產, 我真係有d怕

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-19 20:37 發表

愈講愈入肉,連分娩過程都講埋,犀利 !!

哈哈 ! 我地真係乜都講得架

好嘢 ! 我聽日放假, 可以帶個女去玩具圖書館玩喇

原帖由 jjtseung 於 09-3-20 10:02 發表

咦, max1116, 你5月生, 咁SPN都係果段時間interview啊!

吓 ! 係咩 ?! 我預產期5月20日, 如果真係無辨法, 唯有只好叫daddy去喇

原帖由 jjtseung 於 09-3-20 10:31 發表

未生前, 我唔太想生...

女女出世後無耐, 我直頭想生夠3個...

而加, 順其自然, 生佐細佬後, 睇下仲想唔想生多個?

對於我地來講, 因為政府工, 工作穩定&有allowance, 相對輕鬆少少... 不過開支都好大! 如果自己置 ...

我都係呀 ! 我未生之前, 好怕小朋友, 見到街上d小朋友撒嬌, 亂發皮4, 我真係想過去打佢的。
但年齡越來越大了, 真係要好好認真地去諗吓呢個問題, 如果呢1,2年唔生的話, 就真係唔好再諗同埋後悔。
結果就生咗個女了, 之後再接再厲, 三年抱兩, 唔係為咗追個仔, 只係唔想個女單丁一個, 會好悶的。
同埋日後到我地兩公婆, 年紀大了, 有咩事都唔使個女獨力支撐, 兩個的話, 就可以有商有量啦

我只求仔女健康, 品德好, 唔好行差踏錯就得喇, 唔使同人比較什麼獎牌, 成績, 名聲 等等

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-20 10:20 發表
我反而覺得陣痛唔痛,係聯針時痛啊!
聯針前姑娘同我講,叫我聞笑氣,我心諗,生仔咁痛我都挨過啦,聯針,小事啦!點知,當上一水笑氣既藥力慢慢過時,我就知衰啦!
我住得幾近醫院既,打的十分鐘就到,所以無有怕!

max1116,你今胎試順產,洗唔洗 ...

"max1116,你今胎試順產,洗唔洗早啲催生呢?因為我以前聽我秘書講,試過開刀既人,如果想順產,要早小小生,怕個b太大。"

吓 ! 我都唔知夠唔夠位生, 咁快就要諗"催生" ????
其實醫生話我個b嘅生長進度, 較細3日, 依家我正想辨法追返近些少, 希望臨生時可以有7磅幾啦, 會好湊d架

上星期五去唔到中央圖書館呀, 聽日再去

hello ! 我地去完玩具圖書館設來了, 其實45mins 已經好足夠了, 玩完再睇下書仔, 借下書, 又玩咗大半個鐘, 食完lunch再去sogo玩具部再玩多一陣, 個個都好攰喇 ~~~

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 20:16 發表

個個人唔同ge~~

我本身都比陀上一胎肥佐幾磅!

好多人話第二胎個肚係大d架
so far 我到依家身手都好靈活, 仲揸車四周圍去添

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 20:19 發表

哈哈... 應該係大人就個個都好累, 小朋友仲未玩夠!

其實一離開圖書館, 亞女已經開始"放蚊"喇, 只不過去到sogo見到d玩具, 又振奮起來。到真係回程時, 一上車就已經瞓咗喇

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-23 18:37 發表
好似有啲人上年4月17-18號左右已收到INTERVIEW信喎。。。希望今年都係啦!

咁即係如果今次又係4月中收到interview信的話, 就會係5月頭in啦

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 20:18 發表

我4月去旅行~~~ 希望到時完全唔使掛住SPN... 哈哈! 希望返到來無耐就知道有無信啦~~~ 有or無都起碼得個知字, 好過呆等!

去邊度玩呀

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 15:23 發表

3日好少o者, 有時醫生度多佐dd就會有分別! 唔使擔心!

我都驚我呢胎大... 因為16周時已經開始over size1周(頭, 腿, 肚全部都大佐1周)... 加上我今胎個肚好大!mouth:" /> 我好想順產, 所以都prefer7磅鬆d就得啦! ...

醫生都叫我唔使咁擔心的, 不過呢排又抽筋喇, 好彩有老公幫手咋

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 20:37 發表

你咁大肚仲楂車??!! 我對自己手車實在太沒有信心...
所以我就搭車周圍去... 一滿3個月, 我就自己湊女去disneyland玩啦! 2個月果陣就一家人同朋友family去行山~~~ 返來比d老人家話, 因為我頭頭斷斷續續有見 ...

斷斷續續見紅都仲去行山? 你真係好大膽

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 20:43 發表

抽筋都幾難頂... 我陀大女果陣漏食佐2日鈣片, 即刻試過1次抽筋, 後尾日日食, 就無野啦!

我依家除咗日日食鈣片之外, 仲飲高鈣奶, 食有鈣餅乾, 總之乜都要有"鈣"

原帖由 jjtseung 於 09-3-23 20:40 發表

去偉大的祖國一遊!

奧運之後真係轉變好大, 值得一遊

原帖由 DalaDala 於 09-3-24 00:18 發表
我朋友剛剛幫我問左學校裡面相熟既人, 話我地應該冇機會啦, 因為絕大部份收天主教徒, 加上我地又唔係畢業生, 又冇兄弟姊妹讀緊, 即係「無分」。所以疊埋心水放棄lu... ...

大家都知機會好微架啦, 但一日未收到信, 唔好咁快打定輸數

嘩 ~ 今朝真係好大雨呀
好彩亞女出門返 playgp 時, 停咗雨又好陽光

其實入到邊間學校都好, 最緊要家長可以抽多d時間同自己個小朋友一齊參與學校嘅親子活動, 工人只係幫手睇頭睇尾, 你要講什麼培養品德, 操守等等, 就要靠家長自己喇。小朋友日後如何, 學校同埋家長嘅影響力係好緊要架。家長跟緊些少, 了解多些少, 小朋友同自己嘅距離都會close些少。
‹ 上一主題|下一主題