用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-3-18 08:35 發表
你like唔like屋企附近果間??  like的話, 我會去, otherwise, 唔去, 因為已經有一間做backup....

所以我成日問自己, 啟思同埋呢問 (萊恩英文幼稚園 St. Lorraine English Kindergarten), 你會去邊間 ??
啟思係中文幼稚園, 而萊恩係英文, 交通, 學費上, 兩者都差不多
不過可以好肯定的, 就係兩間只會讀N1的, 明年再向其實幼稚園申請報名K1的。

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-18 09:35 發表
咁咪要辛苦两次囉?

早晨呀  CoffeeCake
唉 ~ 有頭髮邊個想做xx
讀上N1之後, 年尾就會去考九龍塘嘅K1同埋SPK喇

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 10:29 發表

唔怕! 好多人都係咁... 我女轉校仲多...

19個月~2歲... 保護XXX day care, full day
2歲~2歲7個月... 另一間N1, full day
2歲8個月~??? ... SPN(如可中彩) N1 or K1

...... 我原本都擔心, 女女由day car ...

早晨 jjtseung
如果咁講的話, 讀過英文N1的, 日後報K1, interview時用英文會唔會著數d呢

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 10:29 發表

唔怕! 好多人都係咁... 我女轉校仲多...

19個月~2歲... 保護XXX day care, full day
2歲~2歲7個月... 另一間N1, full day
2歲8個月~??? ... SPN(如可中彩) N1 or K1

...... 我原本都擔心, 女女由day car ...

點解囡囡咁細個 (19個月), 你會捨得俾佢去 day care呢 ?

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 11:21 發表

仲要我係full time mum, &有工人...

其實呢... 呢樣野好見人見智, 個個睇法唔同... 又要配合小朋友的性格!

導火線係: 一入歲半, 女女開始勁trouble 2 & 勁active... 搞到我好煩好煩(因為由朝到晚都對 ...

你的分享好精彩呀, 唔講唔知原來效果係咁奇妙的
我就係唔想個女成日跟實工人姐姐, 係屋企成日無所事事, 睇dvd, 玩玩具過一日, 好似上次工人放2weeks大假, 我地就好似如臨大敵咁, 諗返轉頭, 真係好有問題。再加上我發覺佢依家識得點工人做嘢, 要工人攞嘢俾佢, 原本train緊佢自己食通粉的, 食2-3口之後就要工人餵, 咁就更加有問題啦!
所以我點都要個女早d返學, 唔怕佢唔適應架, 因為我知道佢好鍾意同其他小朋友玩的, 觀察同埋模仿能力好強, 有樣學樣之下, 我相信我個女好快會上手的。

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 12:48 發表
做佐亞媽之後真係好眼淺, 我睇緊都 ...

真係好偉大, 都唔知點形容了
你講得啱呀, 做咗亞媽之後真係好眼淺, 見到d新聞有關bb的, 都會好容易代入, 個心好唔舒服

報咗一個通利兒童啟蒙音樂班, 對象年齡為2歲, 其實係我個女9個月大時已經報咗名喇, 報名前打過電話去問, 點知佢地話"依家報名都差唔多喇!", 真係好誇張

請問玩具圖書館d資料, 上網check唔check到架 ?? 我想星期五放假帶個女去玩下

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 14:36 發表

好似website資訊唔多... 你問下電話打去book好過...

單單圖書館玩唔到好耐, 你言念定下一站節目啦...
推薦: 數碼港 wisekids playroom, 西寶城playtown... ...

數碼港 wisekids playroom, 上年chrismas party 我地都去過一次, 真係好多嘢玩, 尤其是大型玩具, 平日好似要$150入場的

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-18 14:39 發表
我BB上星期都番TOM LEE既音樂班第一堂!
感覺上比其他PLAYGROUP既音樂教育做得好啲,阿女都好似幾ENJOY。

講開原來咁多位都有join到tom lee的, 我只知要去megabox上堂, 但就仲未知幾時開始

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-18 15:22 發表
咁你覺得我BB讀完2Y班值唔值得繼續讀?
我本身都係有玩3樣樂器,但無信心自己教。。。

你真係八足咁多爪喎, 仲識玩3樣樂器添, 我只係識玩一種中樂咋

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 15:24 發表

小朋友大佐自然多選擇, 多喜好!

香兒, 演藝, 葉氏等, 似乎仲pro些!

由醫院床位開始, 小朋友真係由細爭到大

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 15:37 發表

我最想女女可以多些外出表演機會... 對培養自信, 能力的提升有好大的幫助!

個個媽咪,daddy都抱著共同目標邁進 !!!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-18 15:45 發表

呢個 point,都係我o地好想 KaHei 入讀 SPN o既其中之一 !!

你已經成功咗啦 kaheibaba

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 15:44 發表
我要抖下先...
一陣湊女去遊樂場玩... 今晚再傾!

今日咁好天, 玩得開心d啦 bye

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-18 15:35 發表

其實都可以酌情地放鬆,唔需要迫得太緊 !!

講真都係想給她最好的, 點都唔想退而求其次的

我地仲未收到信呀, 如果你想知, 可以問吓過來人kaheibaba架

原帖由 elmolly 於 09-3-19 00:17 發表

我個女下個星期會去in Creative, 可唔可以話比我知有咩事? 真係唔好既話, 就費事side時間去喇. 唔該晒.

我上次in啟思時, 係group interview, 一大班小朋友, 每位再加2位家長, 好迫, 好熱。
每位小朋友貼上自己個名字之後, 圍一個圓圈聽老師講故事, 唱歌仔, 打拍子, 其間就會有2,3位老師在外圍觀察同埋評分。都攪咗成個鐘頭。跟住就帶家長參觀校舍同埋介紹學校教學理念, 臨走時問吓家長想報上午定係下午班。
我地in完之後, 2 weeks 就收到信喇

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 22:34 發表

仲好熱添! mouth:" /> 我問女女, 而加去邊啊? 佢即刻答:"遊樂場!"

太古城邊度有遊樂場??

Hello, coffeecake,
我3個月果陣好似5個月咁大架, 依家我差不多8個月了, 腰圍有45吋喇 ! (破咗上次記錄)
‹ 上一主題|下一主題