用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sleepingbo
go

08-09崇真K2繼續Talk [複製鏈接]

[quote]原帖由 nghoitung 於 08-10-8 23:20 發表
各位有冇心儀小學? [/quote
有無考慮崇小?聽講升中成績不太好
我大概會報SFA

原帖由 nghoitung 於 08-10-13 22:44 發表
SFA??是否聖方濟英文小學?不過本區較好的都是私小

係呀,咪係斜路行落去個間,佢地响學校網頁清楚列出每年升中校名,都好好喎,99%都係英中,唔似崇真好鬼祟,而且取巧地將幾年的升中校名合起來公布...梗係升得唔多好才咁做啦

我個小笨友係k2F,到依家本手冊都係比老師cup大餅,一個三文治都無, 上兩個星期老師仲無cup印tim, 都唔知小笨友响學校搞乜, 定係老師唔記得蓋印, 有無其他2F的家長? 你地有無咁既情況?

原帖由 IrisLau 於 08-10-17 09:18 發表
hi, 我囡囡係K2F, 到e家老師只印大餅, 無見過三文治同四方型....無錯有一次試過全版無印....

你去親子旅行嗎?我參加左..

我都參加左旅行,你自己去,定係返校坐旅遊巴?

我個小笨友連續兩個星期無印

你囡囡係咪叫迦善

原帖由 nghoitung 於 08-10-17 10:55 發表
全版無印是否打風果個星期,是否因為大部份時間不在校所以看不到表現因此無印!  

唔係打風果個星期,而且係連續兩個星期無印

原帖由 nghoitung 於 08-10-17 10:50 發表
大家會考慮私小定讀津校?

兩種都會考慮掛,講唔埋會點,又要睇下小笨友今年表現如何,才決定報乜學校,不過我都會報崇小,希望容易d收佢,有個安全網先,再考其他學校,就算考唔到或派位不理想,都唔駛咁傍徨

原帖由 nghoitung 於 08-10-25 00:22 發表
上年沒去,旅行當日會做d乜?

照上年經驗係玩(半個小時以內)集體遊戲,之後就自由活動,即自己搞掂啦,在傷緊腦筋當日吃乜,唔知公園有乜買,有沒杯麵或魚蛋之類,可頂肚的東西 懶得就懶啦,自己整好煩,又怕變壞,食到上吐下瀉仲慘

我個小笨友好高興話老師頒閱讀計劃獎給他 小笨友都唔知呢個係豬肉獎,人人有份,仲以為自己真係好威,我惟有附和話,咁你以後做閱讀報告要更加認真囉....

原帖由 IrisLau 於 08-11-20 09:28 發表
我囡囡帶左個蘋果返屋企, 第日又話要帶番學校開舖頭, 跟住見到係通告袋內有兩蚊, 佢話老師叫交比我...

我個小笨友帶左一個奇異果返來.佢話老師叫吃奇異果時留起裏面d核帶返校,但係,個奇異果好生未食得...所以無比佢帶
琴日佢又話要帶食譜,揾遍全屋都無,所以又無帶

原帖由 IrisLau 於 08-11-25 13:42 發表
低信班小朋友都應該試左唔同既水果, 因為我囡囡行過水果店話呢個係火龍果, 老師請佢食...

呢排主題係食物,功課經常都要食物圖片, 屋企無printer, 左搵右搵係d飲食雜誌度剪圖片, 好side時間, 都係時候買番部printer.. ...

哈哈,唔好意思,無同你講我個小笨友係邊個,
佢咪係旅行當日,响旅遊巴,唔停口唱獅子山下個位囉,佢叫anson,佢仲口花花讚迦善"三條辮好靚喎!" 記得否?
小笨友都有帶火龍果返學校,佢地去taste買左好多水果,有橙,西瓜,奇異果....,之後個日响課室玩開水果店,扮買水果,小笨友仲話可以試食先買,玩得好認真....所以食左好多水果

原帖由 IrisLau 於 08-11-25 13:42 發表
低信班小朋友都應該試左唔同既水果, 因為我囡囡行過水果店話呢個係火龍果, 老師請佢食...

呢排主題係食物,功課經常都要食物圖片, 屋企無printer, 左搵右搵係d飲食雜誌度剪圖片, 好side時間, 都係時候買番部printer.. ...

探子回報:
星期二低信班調左位兼轉左組,仲選左新組長
呢個禮拜要帶聖誕裝飾返去佈置課室
星期一响操場玩大灰狼捉小羊,好開心刺激,分左兩次玩,一次由迦善做大灰狼,另一次係晫曦,仲有xx湛做牧羊人...

原帖由 IrisLau 於 08-12-4 09:24 發表
無見到有賣旗通告喎

等小朋友k3先...驚佢e+無耐性

我都有收到賣旗通告喎,係咪漏左無比你呀,事關今個FRI好多通告,簽名都簽到手軟...

原帖由 IrisLau 於 08-12-8 13:26 發表
應該漏左...係la, 真係好多通告, 漏一張都唔出奇..

你小朋友有無參加sat英文同普通話興趣班, 我囡囡e+返緊, 唔知下學期收唔收....

問左我囡囡e+佢轉左去蟹組...你小朋友返全方位近係上午班?

...

有呀,佢有返緊sat的英語加油站,唔見你既?
下期我無報名啦,比佢多d休息或去下街,依家搞到要sun做功課,做完都無左大半日,想去下街或郊遊都無時間

小笨友係全方位,所以佢d時間好趕,每天返家都趕著沖涼吃飯做功課...趕在九點前上床..咁樣佢先可以有九至十個鐘睡覺..k3都或者唔讀全方位啦,因為小笨友實在無哂自由時間

探子回報:
k2操作式數學要温書啦,蔡老師呢兩個星期會問書,今個禮拜已問左四季排列,下星期會問哂全本書,大家努力,加油啦

原帖由 RoyceMa 於 08-12-10 11:23 發表
我囡囡都係讀全方位, 但佢每日都會在學校做晒功課回來, 只是上兩個星期有些worksheet要返屋企做, 但好快就做完啦

我個小笨友,很多時都寫到鬼劃符咁,直情個個字响到跳緊舞,仲要跳哂出界...又周不時寫錯字,所以我會叫小笨友自己揀兩三個,實在唔似樣的擦掉重寫,就係咁所以搞好耐,因為佢寫一個字都好耐,有時又寫錯筆劃,於是又要教佢,....之後又要做全方位功課
星期六,日 5,6樣功課時,真係要做 三個鐘....

原帖由 IrisLau 於 08-12-17 09:30 發表
晚上的christmas party係著便服, 上台表演記得著靚啲

K2唱平安夜,小笨友响屋企都有唱...

原帖由 lala1125 於 08-12-17 11:35 發表

你囝囝有冇扮合埋對眼睛 , 難有感情呀 !  
我同老公都忍住笑 !                     

有呀,真係好好笑,佢扮合埋對眼,好陶醉咁樣搖頭擺腦,我忍唔到笑左出黎,佢就唔肯再唱...
琴日佢話表演時會有鬚鬚燈拿著... 佢好想快D表演有鬚鬚燈玩....

原帖由 namnam320 於 09-3-12 12:08 發表
觀課日由我老公代勞,全場就只有佢一位男家長

我先生報告,幼勇班小朋友個個都好留心,聽老師說話,個個都好精靈

學校遲下o係附近用唔打樁方式起多棟樓,擴建小學部份,不過唔會加班數。在答問大會中,好多家長資詢有關小 ...

喺邊到起?係咪响路旁斜坡到起?若繼續讀崇小,個環境會唔會變地盤,沙塵滾滾....
‹ 上一主題|下一主題