用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有學溜冰的小朋友嗎?大家入黎一齊傾下啦~~ ...
go

有學溜冰的小朋友嗎?大家入黎一齊傾下啦~~ [複製鏈接]

大家好,我小朋友剛學溜冰,有無家長分享一下?
   0    0    0    0

我係太古城學,咁你呢?

原文章由 babyoush 於 08-4-26 17:09 發表
I learn ice-skating together with my 3-year-old girl every Sunday. It's fun.

你好,mega box 個場係咪好大架?
呀仔學左幾堂,都可以唔要扶著啦!

原文章由 TT168 於 08-4-27 19:06 發表

你好,
我仔仔4歲,復活節係Mega Box開始學,可以睇住仔仔由怕跌直到可以自己行係好開心的!

想問下你女女幾多歲開始學溜冰?
學左幾耐先考到花式一級?

原文章由 siti 於 08-5-3 10:22 發表
Hi, 我囡囡都學緊溜冰, 剛考完花式一級, 都想請教下有無學緊花式溜冰既家長, 可以分享下?

我仔仔係半私人班1比2

原文章由 TT168 於 08-4-30 12:09 發表

Mega Box係幾大!還有海景!真係幾好,因為我唔鍾意大多人,對初學者會有個幾好環境學習!我仔仔都係學幾堂都唔洗扶,依家仔仔佢join私人班!會學得快D! ...

都好好ar....都要好有恆心至得架!一齊努力啦

原文章由 siti 於 08-5-5 11:14 發表
都學左成3年幾啦!  漫漫長路!

[ 本文章最後由 Rose^^ 於 08-5-5 22:03 編輯 ]

hi babyoush
學左幾耐到?
咁快可以v字腳打圈,好叻女呀!

原文章由 babyoush 於 08-5-5 15:18 發表

我個女都轉咗私人班, 真係學得快好多, 上堂咁q佢同學仔冇返(親子班最後一堂), 我同阿sir講考慮轉唔轉私人班好, 咁阿sir話試下比佢自己上一堂, 我企係旁邊睇, 之前都仲係學緊v字腳向前打圈, 但係上一堂我裝到佢已經 ...

我覺得1對1or1對2會比較好d,照顧上都會好d

想問下大家有無買溜冰鞋比小朋友?

我見仔仔好想學落去,想買比佢!

跌跌碰碰有時在所難免,所以我揀1對2,教練容易照顧得到,教練第一堂已教小朋友,跌倒至起身的正確姿勢,so far仔仔學左3堂,已經可以唔洗扶自己行,而且學得很開心,而每次上堂,我都為仔仔帶上手套、厚墊護膝!

原文章由 紫蘿蘭 於 08-5-8 11:18 發表
我有想過讓兒子學溜冰, 因我不懂及見鞋有刀鋒, 怕溜冰危險. 家長可否
請問1對1, 1對2 的費用大概是多少?  

[ 本文章最後由 Rose^^ 於 08-5-9 16:22 編輯 ]

我都覺得1對2會有伴d,而且學費又平d

原文章由 mmak 於 08-5-8 23:18 發表
Hi all,

我囡剛5歲, 舊年暑假開始學到e+... 學緊 BETA >> GAMMA

暑假時上過1次團體班, 跟著半私人(2個course)...> 私人(2個course)... 最近轉返半私人班

個囡話:私人班 悶... 唔肯學... 半私人班 有人陪係開心D  ...

當然戴會安全d,我試過係冰面跌低過,雙手擦落地面都確係幾痛!

原文章由 joeymos 於 08-5-8 20:18 發表
小朋友第一次去溜冰(試堂), 請問要戴手套 / 護膝 / 護手踝嗎?

我仔仔都係剛剛好4歲就比佢學,都係平日放左學去學,1對2學費$700/5堂!如果普通教練$650一個月。

原文章由 waxuphk 於 08-5-8 18:19 發表
學費貴唔貴?
我個仔4歲學唔學到
平日weekday有班嗎?
Thanks

仔仔係太古城度學溜冰架,我係自組既,因同事個小朋友咁啱又想學。我平日學的所以都唔會好多人,教練都教得幾好!

原文章由 estherangel 於 08-5-10 12:03 發表
Rose

請問你囝囝o係邊度學呢? 1 對2既話係咪教練幫你搵埋另外一個學生? 定係要自己組班呢? 今個暑假我都諗住比囝囝學, 邊個溜冰場無咁多人同埋有好既教練呢? 西九o個個好似比較迫 ...

[ 本文章最後由 Rose^^ 於 08-5-12 09:49 編輯 ]

咁又係,搵PARTNER都要夾先至得,係呢,你有無買溜冰鞋比小朋友?

原文章由 mmak 於 08-5-10 21:35 發表
半私人 ... 係好D ... 但要搵 partner 囉, 我囡最初都係半私人, 但partner 要請長假.. 停2個星期... 而且大家程度已經有距離...
夾唔到其他partner, 唯有轉私人班...
其實我囡唔願意, 我呃佢..佢升左班, 佢partner  ...

mmak
女仔係貪靚d架啦~
我好同意你咁講,佢地d腳仔大得好快,四五個月就要買過對鞋,我都等佢學多一輪先!

原文章由 mmak 於 08-5-12 00:12 發表
Rose,

無買溜冰鞋吖... 個囡見人有, 佢又想要.. 仲話要買裙tim...

我自己帶囡去學, 唔想拎住對鞋.. 所以唔想買, 而且佢地大得快D 鞋都唔平架...
遲D上到 freestyle 我會買, 想搵對2手... 聽講會舒服D, 新鞋會太硬 ...
‹ 上一主題|下一主題