用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 05金巴倫小朋友升U3? 入來傾下近況 (8)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋友升U3? 入來傾下近況 (8) [複製鏈接]

個校長話 有d 家長貪圖一d 不用考試ge course,小朋友完成個 course 後,便會有一張 cert. 頒發,而且 收集太多呢d cert. 做 Portfolio,令到個個小朋友ge Portfolio 入面d cert. 多多。  唉。。。:cry:  

原文章由 CMMANDY 於 07-9-24 09:54 硐表
SandyHung,

個校長意思是咪想講家長栽培d小朋友, 一路除了心機仲加金錢呀! 照正以DBS ga 名氣, 個校長無理由咁樣講野 架,如果真是買, 咁他可以試下小朋友, 這樣野騙唔到人 啊!

Tim 考級喇! :victory ...

CMMANDY,

我跟學校查詢過10月3日 可以照 穿著交通安全隊制服,所以 我會替 Tim 穿著交通安全隊制服!

Bowie 好叻仔呀 ,抵鍚!

原文章由 Bowiema 於 07-9-24 17:32 硐表
Hi, 各位,

入黎報下喜先.....bowie第一次中文背默全課攞到100分呀!! 佢好鬼開心一放學就打比我報料lak.....

下。。。。咁肉酸都得獎
等我 上去 look look 先! Thanks!

原文章由 CMMANDY 於 07-9-28 09:58 硐表
SandyHung,

Congratulation , Timba & Tim ga 傑作, 順利得獎呀!  哈哈! 好鐘意對飛機翼呀! 遲d問Timba 請教下, 點樣做得咁穩鎮, 我做親勞作都怕個度甩個度跌啊!   

CMMANDY ...

CMMANDY,

我真的真的太忙了, 其實我除了搞小學d 野, 還有很多事要處理,依家我最擔心Tim & Owen ge 安危, 其他野已係次要,等我settle好哂再傾,okay?

原文章由 CMMANDY 於 07-10-24 09:51 硐表
Dear Man & Furbabies,

前面仲有大把機會啊! Cyrus & Elliott 一齊努力, 很多好學校等待緊你們啊!

Dear SandyHung, cheachea,alalma, Audreyma, MMWong

等緊大家ga好消息, 得閒上來報料喇!

:loveliness: : ...

昨晚7:15我地全家連工人一齊到將軍澳警署報案,
個警察只把我地描適ge事件落簿, 並說現階段佢地乜野都做唔到, 因為無人有意外發生。
事原是這樣的, 星期日(1021)約晚上8:30左右, 有一男子致電我家 (剛好是我老公接電話), 那男子問我地個工人是否叫Jxxx, 當然我老公答係喇, 然後
個男子話我地個工人做左一個叫Shirley ge擔保人, 因為contact唔到Shirley, 所以
佢打電話俾我工人,
我工人態度好差咁回覆佢, 所以
call我地, 之後
我老公問佢
邊個俾我地屋企電話佢, 佢話做佢地呢行
實有辦法check, 然後
佢就話Shirley問佢地借左$18,000 加埋 $3,xxx service charges, total 欠佢地$2x,xxx, Shirley連續2期冇還錢, 同埋
佢叫我地
最好叫個工人還錢, 否則
如果Shirley同埋我工人唔還錢俾佢的話, 佢話
會行動升級, 到時嚇親細路就唔好喇!
我聽完我老公複述後, 又驚又嬲, 我心諗又唔關我地事, 點解要恐嚇我地,
件事唔發生都發生左, 唯有報警
同埋
叫個工人盡快搞掂呢單野, 另外
我知我工人已好後悔做左擔保人, 我仲發現佢偷偷地喊, 所以
我地決定唔炒佢, 我地唯有見步行步, 同埋
每星期check
債主
問下果個Shirley還左錢未囉!

Talk with you later, as my manager has passed a lot of things for me to do since last month.  

激死我喇, 真係想打死自己乜都唔理 , 今日我工人同我講 Shirley 將會到加拿大打工, 而 佢僱主已應俾佢提早走, 我問 咁即係點呀  , 是否 Shirley 不會還錢?   我工人話佢會 push Shirley 在11月頭還錢, 我話如果佢唔還, 你(即我工人)便要負責還, 佢好down 咁話 係呀, 我知道了!  , 佢仲同我講 話佢d friend話我好差, 因為唔俾佢時常傾電話, 但 佢依家喊住話覺得我地好好, 冇即時炒佢, 唉......我話我依家只想快d settle 呢單野咋!  我真係有排驚呀!

工人ge事, 有人已替我想好絕Shirley ge後路, 搞掂後, 再跟大家分享!:)

另外, 各位,

明天做多一次手術, 我Daddy已康復90%了。 除了要多謝邵醫生外, 其實最大功勞ge係白龍王, 我記得還未求見白龍王之前, 我細佬跟我講過佢有個同事曾經求見白龍王 有件事希望白龍王能替佢解決, 而 佢個同事回港後2個月後, 件事竟然順利解決左。 同樣情形下, 我Daddy到泰國見完白龍王(當時白龍王替我Daddy續左命) 2個月後 , 佢下半身腫脹得很厲害, 我同Mummy在一次機緣巧合下認識了邵醫生, 而 邵醫生看完我Daddy之前的報告後, 已急不及待即時替我Daddy做第一次化療, 因為當時我Daddy情況非常危急, 如果唔即時做化療, 佢可能會在幾天後死去, 所以 白龍王替我Daddy續命ge事, 我係深信不異。
而 那次認識邵醫生 我很肯定係白龍王賜給我地的"緣", 白龍王給我地ge指引, 我一生一世都唔會忘記!

好喇, 廢話講完 , 昨天好多教授替我Daddy做手術, 而 那部儀器, 原來係瑪麗醫院用開果部儀器ge第3代, 瑪麗醫院用開果部係要全身麻醉的, 但 我Daddy做手術果部係不用麻醉的, 科技非常先進, 現在只有邵醫生採用, 其他醫生仍suggest病者開刀割除癌細胞, 因為那部儀器係made in shanghai, 好多醫生都唔信呢部儀器ge功能, 最最最可惜肥肥唔信, 佢只信瑪麗醫院果部, 所以.........
雖然昨天我知道好多關於肥肥ge事, 但 人地ge事都是不宜講太多, 記著 不要相信記者ge報道。

邵醫生資料如下:
邵袓德醫生
中環德己立街2號業豐大507室
電話: 25861726

希望所有患癌病人都可以盡快康復!:)

哈! 你好似我, 我又係趕阿囝出街, 等佢喊飽先至俾佢返入屋ge人!
Tim 又係扭我買紀念冊俾佢, 我見咁多同學仔俾佢寫, 所以 最後都係買左俾佢! 其實我都唔明點解幼稚園學生要寫紀念冊?!

原文章由 SandyKL 於 08-5-15 20:49 發表
各位:

真係要呻下,Yola琴日要我買紀念冊俾佢,咁好啦,買左一本,今日居然又話要買多本,我查看佢呢本紀念冊,根本仲有好多頁,未分出去,當然拒絕佢唔買啦,真好野,居然匿係房喊過不停,飯都唔肯出黎食。工人抱佢出房,仲係咁哭唔收聲,真 ...

Hi, 其實自從 daddy 走後, 我沈迷於 facebook, 依家晚晚唔玩過都唔安樂! 至於派位, 我以平常心去面對, 冇乜緊唔緊張, 緊張又係咁過, 唔緊張又係咁過, 我唔想老得咁快!

原文章由 Furbabies 於 08-5-16 10:28 發表
I asked him already.  He said he has forgotten and he wanted a Thomas one

O by the way, welcome back both Sandy.  Long time no chat   How's life lately?

The primary school allotment  ...

我 Okay 呀, 不用介懷!
其實我的人生坐佑銘是: 永不放棄, 沒有事情是不可能的! 只要肯嘗試, 就會有成功的機會, 就算失敗, 便要檢討及尋找失敗原因, 從中學習繼而再次嘗試! 我要做到無悔今生!
雖然我 daddy 走了, 但 我 at least 會覺得 我甚麼方法也試過, 結果怎樣我也永不後悔!

原文章由 Furbabies 於 08-5-17 20:44 發表
Sandy Hung,

Sorry to hear about your dad.  My deepest condolensces.  May peace be with you.

Yeah time flies.  3 years' gone by with no trace.  Feeling really old!

到6月便足100日了!  話無傷心就假的, 但 我好快便回復心情投入工作!  
係呀! 四川d 人好慘呀, 呢幾日我一邊看報紙一邊流眼淚, 地鐵d 乘客以為我係ga。 我都損左錢給紅十字會!  

原文章由 SandyKL 於 08-5-18 00:04 發表
你心路歷程好似我當年父親去世一樣,佢發現有肺癌後,我完全幫唔到佢手,只有眼白白睇住佢走,我只希望父親不用被癌細胞煎熬至不似人型就係我最大願望,因為當時醫生同我地講,癌細胞有5類,有2類係有辦法可以抑制,好不幸我父親唔係 ...

我今日在公司都有默哀!
那3分鐘的默哀, 我們每一位同事都眼紅紅, 有一個還哭了出來!
呢個唔多唔少係人類造成的"嚴重"天災, 唔環保的結果就是這樣, 遲早到我地!

原文章由 Furbabies 於 08-5-19 10:11 發表
Yes, very sad.  I hope there will be more survivors coming out of the rubbles.

With one child policy, a lot of those kids are the only child and only hope of their parents.  It does add salt to the w ...

今早看報紙, 看到一個嬰兒在地震中痛失雙腿, 我感到非常心痛!   
另外, 四川有很多小孩變為孤兒, 一想到他們日後沒有父母疼錫, 我更替他們難過!   

我參加了!

原文章由 Furbabies 於 08-5-20 12:24 發表
Sigh!  Life goes on.

So are you all joining the graduation party?

Furbabies,

有呀, 我由頭到尾把整個畢業典禮拍底, 片長長達 1.5 小時左右, 但 因為我係用帶錄, 所以 仲研究緊怎放在 VCD or DVD 內。

原文章由 Furbabies 於 08-6-23 11:11 發表
Such a joyful party yesterday.  Did you all enjoy it?

I didn't record the Mandarin drama.  I thought I have turned on video record but I didn't.  Silly me.

Sandy Hung or ManLam, did you have that re ...

當然不是專業喇, 其實錄得很差, if you don't mind, 當然可以給你一個 copy, 但 你要等我, 因為仍研究中!
我把全程拍低, 其實想留待 Tim 長大時回味一番, 讓他再聽聽校長、Miss Fung 的聲音 以及 再次欣賞U3 所有學生的表演!

原文章由 Furbabies 於 08-6-24 09:46 發表
Good good!  Please let me have a copy.  No rush though, I can wait

And you were so professional as if you were TVB camera team

Good news! 恭喜 恭喜!
我們的兒子很快便要分別了!

原文章由 Furbabies 於 08-6-24 17:25 發表
Just got the call from Alliance.  Elliott's accepted.  Thank God!

當然記得!
真的猶如昨日!

原文章由 Furbabies 於 08-6-25 11:48 發表
I know.  Can't believe it's 3 years already.  I could still remember us chatting about choosing kindergarten in BK.  Isn't it just like yesterday?

Where has the time gone?

真的拍得很差 ga, 你唔介意, 燒隻給你 當然冇問題, 但 真的要給我時間, 我老公已問人借了個底坐返黎, 依家仲研究緊怎樣由 帶 搬到 DVD!  整好後, 再電聯安棑交收!

原文章由 CMMANDY 於 08-6-27 14:03 發表
SandyHung,
我都想要一隻Tim 爸爸製作的畢業典禮全程看 , 可唔可以燒一隻給我呢?勞煩勞煩
‹ 上一主題|下一主題