用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 03年出世準備考大學~~~埋位啦!
樓主: silvia_ng
go

03年出世準備考大學~~~埋位啦!   [複製鏈接]

miriam 發表於 20-7-10 17:19
IES & SBA 係 S.4 已經要開始做

我記得生物、物理、化學嘅科學類的SBA係响中五以實驗型式作考核。

miriam 發表於 20-7-10 17:28
我地老一輩掛, 真係鍾意揭書既感覺, 報紙, 我都係鍾意用錢買一份份, 揭黎揭去有聲, 但又怕隻手黑晒咁囉
...

唔只老人家鍾意,看見阿女學校D同學仔都係書不離手的。

miriam 發表於 20-7-10 17:30
IES 係 S.4 時要交唔知咩野俾老師俾評語, 評完就開始寫大作, 作野個 "作"

阿女話未開始,等我叫佢問下人先。

silvia_ng 發表於 20-7-14 10:46
又要zoom兩星期。。。。真係冇眼睇了

同樣無眼睇!

October. 發表於 20-7-13 15:07
我地和老師面談及攞成績表已取消。

我有估計過我校係有諗過用Zoom型式見家長,耐何時間控制不知點解決而矣!我係好支持利用Zoom嚟派成績表和見家長。希望學校肯做啦!

October. 發表於 20-7-14 19:49
我地成績表ECLASS 派左,原本學生見老師面談,依家改為師生電話傾,我地家長好耐冇見過老師了。
...

都好吖!話晒都算係有得傾講下,了解孩子學習情況。

October. 發表於 20-7-14 20:50
中5啦,時間冇多,呢界同學仔好慘。

係呀!教會中五嗰批年青人,e+個個努力溫習中,當正下個月就係DSE大考,今年教學時間少咗,唯有自學時間要增加番多DD啦!

October. 發表於 20-7-14 21:02
我仔報左ELEMENT 7.15考試,依家取消要延期,原本諗住返學返成咁,自己揾補習加強啦,點知。。。
...

唉!希望"疫"快D走,讓學習快快重回正軌。當年沙士出生率最底嘅哩3年,真係給一個"特別年"就底消晒所有""優勢""嗎?!

October.    發表於 20-7-14 21:24

miriam 發表於 20-7-14 23:30
用 zoom 見家長.........唔使返工都仲可以..........返工時間真係無可能, 我同我囡講通知班主任要搵我就聽 ...

我校一般都係安排响星期六。不過,係擔心Zoom嘅時間控制,家長是否準時入席,如果一個遲咗開始就連累後面嘅人,越想越難成事,致電最多找你唔到可以即時找下一個,易控制得多。

Charlotte_mom 發表於 20-7-15 11:05
各位,入貨時間到了

大出血

Charlotte_mom 發表於 20-7-15 16:21
少少啦。之前襯考完dse,在旋轉木馬執左好多,學Miriam話齋供奉完平售,好抵
...

我無買練習習作的經驗,一直都想買嚟俾女兒做,耐何她做功課生性援慢,喜歡歎慢版才不想掉錢落海免得浪費,但e+高中了,點都要買些番嚟做下操下。你或其她jm們有無好介紹,理科嘅?thx.thx

silvia_ng 發表於 20-7-17 10:46
可能仲會有優勢嘅,應該會少左外面嘅人嚟考香港嘅大學學位,位就有係度,佢無理由唔收生嘅。希望在來年 :w ...

係喎,內地生都應該少人嚟咗!內地研究生都應該少咗人會嚟!變相學位增加咗!

LingChiBaBa 發表於 20-7-20 17:50
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/admission-selection#03

其實簡單的說,

請教,咁!修晒物理、化學、生物係咪三科都有得x10架?thx. thx

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-21 12:15
如果 Best 5 or best 6計,而呢三科又最高分,應該係三科都可以乘。所以有啲人就係食到正。
...

thx.thx

LingChiBaBa 發表於 20-7-21 12:19
係Preferred subject咪可以。如果報工程,Any Best5嘅x10可以係Maths/Phy/Chem/Bio/M2。

ICthx.thx

silvia_ng 發表於 20-7-21 21:35
我仔都係呢三科再加M2,不過佢呢啲科嘅加權,都未必幫到佢CORE嘅失分
...

我都明白,但係阿女好在有自己強嘅phy、chem、bio可以乘上10倍,她比較弱嘅主科點都係會獲分少嘅話,咁drop少一科選修科咪多一點點分數可增加囉!配撘起Best5Best6便可組合出更多的分數。好似著數DD,不知有無理解錯呢?

miriam 發表於 20-7-25 22:23
zoom class 點都講唔到咁多, 課堂互動真係有需要, 希望會 keep 到剛剛停課後考試前個種自我溫習態度
...

唉!Zoom學習實在唔太理想,我感覺到就連老師也好難投入"教學",顧得教學內容都看不清楚學生的反應,不及傳統上堂面對面可因應學生反應加加減減學習內容。

miriam 發表於 20-7-25 22:50
衰少少咁講, 學生戴住 headphone, 有講下野, 係咪對住部 notebook 上緊堂無人知, 真係個個咁乖開住個 cam  ...

唔會,係個個都唔開視像就真。

miriam 發表於 20-7-25 23:05
我都用野貼住左 cam 位

你唔開視像老師係俾嘅,只是老師好似對住空氣講嘢無乜教書氣氛。不過,老師都要知學生係咪仲响到聽緊書,時不時當老師問大家明不明白時,學生需要按制代表舉手示意明白或清楚意思,無舉手的同學即俾老師叫問你有咩唔明,所以學生就算無開cam都必需聽緊書,唔聽書都不可能了。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-26 11:35
我仔用 Zoom 上上下堂老師會突然叫同學個名,所以好難訓覺

偷偷地訓教已經係少事,jm個囝囝Zoom期間與同班另外兩個同學一齊玩網上game,無關聲音俾老師聽到斷正。
‹ 上一主題|下一主題