用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學(幼稚園部) 07 K1培道小學幼稚園家長討論區-開幕
go

07 K1培道小學幼稚園家長討論區-開幕 [複製鏈接]

Re: 07 K1培道小學幼稚園家長討論區-開幕

雜費無乜放心!茶點書簿包左生日會千幾5貴!

培道幼稚園topic 一向5興旺成日沉底ga!

我仔K3 la!

Tony爸爸

唔知荃灣葵青區有冇校車? ....................有,好早姐!around 6:30am - 7:00am 上車

LEON
請問校內有冇課外活動?收費嗎? .........參觀ge 車費law!有限數

LEON
我意思係課後興趣班?有冇架? ................幼稚園咋喎更係無!出面無乜幼稚園有課後興趣班.

gordonchou
請問一下,九龍灣有無校車?................有
幾錢...........兩年前ge 表寫4百五
另外,上小學時...如要升其他小學要否放棄直升的機會?.............不用

Tony爸爸

今早忍唔住去培道問下D司機叔叔, 佢話8:00鐘上車, 不過未實, 未必咁早..............咁遲?我係TKO都要7:25am上車
1. k1不能坐咁耐.............早D返到去可以玩玩具ga!around 8:15am 到
2. 家長唔放心坐咁耐........有seat belt ga!D校車EE好叻放心!
3. 實做唔成生意...........校車遲唔當遲到,打風落雨放便好多

kylam100
我想問原校升小一機會大唔大. ................一定收返自己小朋友先,但5係人人讀返,我1st round 抽到所以29号唔會交留位費

Hebron

請問在TKO返學是8:15a.m.上車,.........係7:25am上車TKO中心,8:15am 到學校la!
那麼放學下車是幾多點呢?..............around 12:30pm,我未接過唔肯定   

gordonchou  
可否簡單說一下,升上小一的流程..........無乜ga! before 1st round 學校問你留5留返係樹讀, of course say yes la! 過左1st round 放榜之後先交留位費。

Tony爸爸5好玩我la!我知有乜所為  

Tony爸爸 寫道:
Dear wensi

有您E位expert幫我們解答咁多問題真係好,
多謝晒!!

大家比D掌聲, 唔該!

Tony爸爸

KV AM都收了, 點算???我老婆想去KV多D
..................which 幼稚園?

Tony爸爸

KV=根德   

你問自已想入乜小學?
根德 for 考私小good. 地區性小學就要讀地區性幼稚園因有聯系關係好。
再問下自己有幾多分?
無分ge 就要有私小做back up買個保儉先,到1st round時可以試高一線
再問下自己有無九龍塘地址?
無ge 為乜差隻腳去九龍塘先?
答完就自己想點ga la!

gordonchou
牧愛vs培道又點睇...............乜牧愛有幼稚園ge 咩?

May be 佢打自己都5定  

gordonchou 寫道:
我想問下你有什麼主意,會去那一間.幼稚園而已,做乜打我

kwong4472

請問培道是否一定直上小一,...............一定收返
學費能否减免,因有二個小朋友,開支會很大,..............有要申請要看income, 留到六點做功課不用加錢有老師睇位,但要自己接
有否保母車,收費如何?..............有depend where you live

kylam100 寫道:
之前我問過唔係所有學生都有機直升小學~~~...............who you ask?我問主任ga wow!自己5升居多,我諗除非曳到不得了啦!我見人人派紙問你升5升返原校ge。

都話培道成日沉底ga la!   

要過左註冊之後先知有無位轉返上午,到開學又會有人5讀,又會有位放返出來.

Mimichuchu 寫道:
I have not register since my boy was only accepted as PM class... :evil:

My son is very happy study in 培道 女多可能D仔乖D5定!  

Mimichuchu 寫道:
And I have one more concern..
Seems there are more girls then boys in this school.. say 3:7 or 4:6 ..
Is 培道 is more suitable for girls?

Anyway, it is too late lu.. today is 8th Dec..

gordonchou
原來真的是潛水艇來的..................我第三年la!  
但原來宣道不是直上小學的---現在才知道..................得30%上小學又5係平,所以我當年無去考

‹ 上一主題|下一主題