用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

mansonma
我依家要同個女去食下午茶餐喇!你收左就post我知o唔ok啦!

see you soon

原文章由 hhma 於 08-7-24 18:17 發表
我地上次既經驗係...用nds交流

mansonma
You are welcome

hhm
咁又真係gei!nds一出,成班小朋友就會聚埋一齊,有傾有講ga喇

原文章由 Zoey 於 08-7-24 19:15 發表

其實地鐵沿線真係 no problem, 可以放心一試 !  不過我地學校唔近地鐵, 要行一段路, 再由 mtr 駁 van 才番到屋企, 所以都要 keep 住手機聯絡, 但始終都要放手比佢地自己去做 ! ...

唔記得講我認為最重要的;其實我決定俾唔俾佢地自由行,重點取決於路程是否安全。好似阿女上學的路程只有一段短距離巴士路程,之後只要橫過一條經常很多人一起過的大馬路之後直行就到達學校,所以我至敢博下;但是阿仔間學校好了lun,坐完mtr之後,仲要行15分鐘至到,其間要橫過幾條縱橫交錯的馬路,有很多重型車輛出出入入,真是大人都要好小心過馬路,更何況小朋友有時掛住傾計,又或是發緊夢的話,就非常危險了,所以我諗我唔敢咁快俾阿仔自己返放學。

[ 本文章最後由 Eva 於 08-7-25 02:18 編輯 ]

原文章由 jazzmama 於 08-7-25 14:17 發表
Eva

sorry, 尋日出差上大陸
依家至有時間追番 d message
我上次去台灣都係出差公司數
你有無 budget & 要求幾多星,
我可以叫 d 客幫我問下價
通常  thru 公司有 discount

我 plan 左星期日去書展呀
唔知有咩好介 ...

見你咁耐無上來,一定有野忙緊^^
自由行去台灣一事,因為阿女的証件問題,所以不能去,改了去曼谷芭提雅五天,遲一日去(24號),每人平四百

我都係星期日去,會盡量早d去,希望趁小人d的時候,買到目標貨品。我地有機會碰見但不相識

原文章由 jazzmama 於 08-7-25 14:21 發表
睇黎今個 week 都無攪唔成嫁 la

8/17 or 8/24 可以嗎 ?

如無特別事情,我們每個星期日都 free的,因為星期日是我們的family day,盡量不會安排課外活動。

原文章由 hhma 於 08-7-25 17:43 發表
yes, in Grand Hall
漫畫黎架, 買左一本
我想買埋其他
呀仔話d字都幾深

英文三國誌 你們的P.5仔/女好利害

原文章由 alicetong 於 08-7-26 11:15 發表
hhma
係Grand Hall邊個counter呀?唔該
今次同仔行書展都買左8本英文小說迫
佢睇下囉..: :

我之前同你一樣想迫佢睇,結果d書原封不動,連那些放近洗手間的也請願唔拿書都唔碰一下英文書,激c 我。

今年姑奶讚助他們五百元買書。我決定每人給二百蚊他們自由買自己喜歡的書,不過最小要有一本英文書。希望他們真的會睇哂自己選的書。

原文章由 Zoey 於 08-7-26 23:07 發表

阿女剛巧相反, 追得太多 chapter books, 但每本好似只係追故事發展 , 又睇得好快好快, 對學習上似乎幫助不大, 所以暑假我都冇比佢再買, 要佢係圖書館借書, 最好仲要借番多 d short stories, 要慢慢睇, 希望 ...

佢可以睇得明整個英文故事,已經很不錯喇!這些內在潛質,相信遲下就會發揮作用。可惜我阿女只對中文有興趣,英文要係學校叫睇,又要用來做功課的,她才很勉強地睇。

諗住去書展,剩係向classroom買兩個的上下學期作業同訂左本雜誌就已經駛左五百幾蚊,仲買左d英文story books給亞仔,兒童科學連小手作和木版模型等,都算滿載而歸。不過佢地好想訂傳說之旅,之前定過,見佢地幾沉迷,所以堅決say no。後家之後,他們又說可以邊學邊玩,很多野學。有d後悔唔訂係佢地!

反常地熱,有人預言5,6年後就因為環保和天災人禍而世界末日  

都係放鬆d,嘆下世界先

原文章由 jazzmama 於 08-7-31 09:31 發表
joanneka

我仔尋日做完一本中文咋
仲有 3 本

3本  學校叫做ga? 我女學校只叫做一本中文作業咋!我自己就要佢做多一本薄chee的三合一同一本comphrension,阿仔都一樣。書展買的是考試預習,要到考試前才用得著。

下期電費單我都無眼睇,佢地有活動好過在家裡。

原文章由 jazzmama 於 08-7-31 13:25 發表
Eva

我地有4本
一本是普通的暑假作業4 in 1
另外要做多 3 本類似 TSA 的練習 中英數各一

我無入考試預習呀..等你 SHARE 比我

講起share,我就肉赤。
因為書展時,我們分道揚鑣,阿女都唔知我買乜。返來之後,佢見到d考試預習,就問我仲乜仲要買,佢話我print出來給她做的papers同學校的內容和形式很相近,有用過做作業多多聲wor
請問有無得退貨呀

原文章由 hhma 於 08-7-31 21:03 發表
我就係怕晒呀, 所以只係keep住一星期游三晚夜水咋
因為都有兩三日中午會係條街度(上完堂), 所以我每星期都煲冬瓜水呀!!!

一星期游三晚,very good 呀!我阿女以前好喜歡游泳,現在懶到c,情願在家也不去游泳,好彩打波都ok 咋!

阿仔舊年參加11:00-12的游泳班,曬到成舊炭咁,今年都怕左無同佢報,本來想報室內的,但是不是時間就是地點唔岩,結果無報到,希望開學之後的時間正常些時,才報過。

天口咁悶熱,小朋友要在戶外做劇烈運動,記得提佢地勤抹汗同飲多d水。

好開心!我姨甥仔會考取得9A1C(bible)
佢地之前的目標只是拔尖,讀小一年就ok (6A),現在估唔到佢連弱科中文都A埋,所以家姐好開心,仲話個仔走埋來攬實佢,好感動wor!真係替佢地高興。

好彩姨甥仔都無飛左上天。當我打電話用狀元來祝賀他時,他說始終沒有10A,所以叫我不要這樣叫他,我說有很多人都drop宗教,所以9A我都算狀元galar,係都咁叫佢,激c 佢 佢仲話現在只是一個新的開始,還有漫漫長路wor!好似好識諗

原文章由 Zoey 於 08-8-6 16:57 發表

屋企張 sofa 有針 '桔', 佢鍾意出街 law ~

比佢留係屋企, 都考唔到第一嫁啦 !

最近比較忙,所以只眼看手沒動
上次我話阿女懶惰,情願留在家,其實多是游泳時發生,她說不喜歡游泳之後的善後工作wor!你話係未懶到c ,相反叫佢出去吃喝玩樂,佢就行第一。

眼見暑假就快完,雖然日日都哦佢地做暑期功課,佢實情不知道他們有無做,自己都要快快收拾心情,check他們的進度至得mouth:" />

各位媽咪
姨甥仔讀St Jeseph,由小學到中學佢都是全級top 3之內,我覺得,除了是他自己的能耐之外,我家姐就是他背後的女人。

唔知係咪個個狀元都係咁,因為聽親訪問,d父母都講到d仔女好天才,唔駛佢地理都有勁好的成績,但是我親眼看見家姐就十分落力。

自低班開始,唔理考試定測驗,家姐都提早三幾個月謝絕探訪,要仔女溫習。佢地因為自己生意,所以兩公婆輪流回家看管他們。我一向都笑說家姐在軍訓。

今次會考,中四已經聽見家姐著緊,幾乎全部課外活動都唔俾個仔去,我叫佢唔好咁緊張啦,佢就話d課外活動去完之後,仲會有好多野要follow up,攪到個仔好心散,又無時間讀書wor!

係呀,有補習ga,以我所知,已經有三、四科以上有上補習班,家姐話當俾佢溫習wor!不過我都覺得上補習班係好的,因為有人選擇試題給學生做,可以節省許多時間,又可以溫故而知新。

出年輪到佢細妹會考lar,之前她的成績同阿哥一樣咁好,不過到了中3以後,很小聽家姐提個女了,可能是drop了些,希望個女唔會因為阿哥而有太大的壓力吧。

不過,雖然家姐在學業上很專橫,但是她對他們的起居飲食照顧週到,事事親力親為,有求必應,所以孩子對她又愛又恨。

唔止仔女的學業,家姐做乜都好緊張,就算係我的事,她都好著緊,事事都想做到最好,可能因為咁,佢有血壓高!我就自問做唔到佢咁軍訓d仔女,或者可以話,我唔想好似佢咁辛苦lor!

第日阿女有一兩個A我已經好滿足,要還神hlor

原文章由 JP 於 08-8-8 18:22 發表

Eva>>

Congratulationsssss to your 姨甥仔/your hard-working家姐 !!

會考取得9A1C--so brilliant!!

9A can go to U through Early Admission Scheme wor! Which U/subj ...

家姐話拔到尖之後,讀完中六便可以唔駛再考試就直接報U,到時由間U決定收唔收wor。這是她早前想個仔拔到尖時說的,不知道現在事實是否一樣,等我問真d,如果有變再update你們。
我諗如果有得揀,多數會揀港大,因為好似正統d。

一諗起仲有大學,大家仲有排捱

原文章由 JP 於 08-8-12 09:41 發表

Eva>>

9A成績間間U搶住來收喇!!
據聞港大最搶手科目係精算、醫科、Law & Business,環商,任妳姨甥仔揀!

Anguswongkid>>

5好太擔心,check&問清楚e生先決定喇! ...

JP
家姐話想佢讀business(唔知真定假,因為之前佢好喜歡醫科),但是個仔鍾意醫科多d wor,他唯一堅決保留的課外活動就是聖約翰救傷隊,仲時時要佢阿媽貼錢買救傷物資 。不過佢要keep住至得,醫科真是很辛苦。

Anguswongkid
係呀!真係要多睇幾個醫生。我之前卵巢生了兩三個水瘤,睇左兩,三個醫生都叫我做手術,話怕會變壞,又話怕會爆,引起腹膜炎等,正當我想做手術時,同事介紹個話幫佢地scissor生bb好好手勢的醫生給我,當我去看她時,她問我是否仲想要bb,我說想要第二個,她說做手術有一定的風險,所以叫我生完bb至考慮做唔做,我話怕之前的醫生說的事發生時,她很堅定地說:唔駛怕,我做了那麼多年,從來沒有見過這樣的水瘤爆破過。她叫我放心,生完bb至找她,我見佢咁有信心,就這樣,我就很放心地生完第二個之後,都拖了很久,她才幫我做手術。

所以,我覺得醫生的經驗和良知很重要,你可以去看看這個醫生,她叫fok lai ling,我覺得她是個有經驗而又比較樂觀的醫生,不是隨便叫人做手術那種,可能好多媽咪都識佢。佢好full(多是大肚婆),要等兩個鐘起碼,不過很久沒有看她了(因為要等太耐),所以不知道現在情況如何。

hhm / M&M
哈哈!原來個個都係奧運迷,所以今個暑假做小許多課內活動

zoey
最乖你阿女,我個女成日掛住電玩,講極都唔聽,我今日出最後武器,就是把router條線帶埋返公司
以為佢就此無得玩,點知剛才一看,她拿了些陳年舊game cds 出來玩   明早要捉佢地去打乒乓球
‹ 上一主題|下一主題