用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)
樓主: melodywong903
go

明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)   [複製鏈接]

引用:下?唔係掛,係同校 我地中文老師話唔可以

原帖由 melodywong903 於 16-05-23 發表
下?唔係掛,係同校
我地中文老師話唔可以有腳喎!妳係咪舊基灣呀?返錯學?

...
枉你仲話自己讀新基,仲老屈我份功課係k3 功課上黎老吹,連自己小朋友做過嘅功課都認唔到,有冇搞錯!

引用:緊係唔使推薦信,根本就無,叩門呀!好辛苦

原帖由 melodywong903 於 16-05-23 發表
緊係唔使推薦信,根本就無,叩門呀!好辛苦喎!我都經歷過,但我仔叩得好輕鬆,愛基(新基)、嘉諾撒、滬江 ...
你究竟講緊咩?又話辛苦又話輕鬆。。。
叩門有咩咁辛苦,我只叩一間,無你叩最少3間咁辛苦。

引用:下?唔係掛,係同校 我地中文老師話唔可以

下?唔係掛,係同校
我地中文老師話唔可以有腳喎!妳係咪舊基灣呀?返錯學?

...
似係你吹水返錯學多啲囉,自己個仔學校功課啲樣都應唔到!

引用:一般人叫基灣:愛基/新基/舊基,妳咪吹水喎

一般人叫基灣:愛基/新基/舊基,妳咪吹水喎!係咪想入想到傻左?
你講乜野呀?
愛基=新基
舊基就係舊基
係兩間學校黎喎,你搞清楚未架?

引用:我不是虎媽,我唔會日日跟功課,開學成日比

我不是虎媽,我唔會日日跟功課,開學成日比中文老師話有腳要改,妳竟然唔知,我一早講左依12宗罪係綜合好多 ...
我都唔係虎媽,但我有責任喺學期初跟功課,但真係從來無老師捉過佢啲字個捺。你要去搞清楚係咪個別老師要求。

引用:回覆+melodywong903+的帖子 樓主,你仔仔

原帖由 1224cheung 於 16-05-23 發表
回覆 melodywong903 的帖子

樓主,你仔仔真係好叻,東區一綫學校都叩到三間,我相信明我既功勞都不小,不 ...
講得好!
其實真係有關的,主要唔係因為明我谷,其實係因為明我要求小朋友要有禮貌、規矩,所以去考叩門試時已贏左一節。
不過老實,如果想考直資私校,就真係考慮清楚好唔好揀明我,除非你喺出面谷返小朋友啲英文,或者小朋友本身好活躍勁多野講,好多直私都唔會首選明我生。但如果一心諗住叩官津,明我生的確係有優勢。

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+16-05-23+發表

我會問中文老師,點解圈我地唔圈妳仔,係咪宜家接受返寫腳,我會比教育局封信佢睇

...
希望你快啲同老師溝通,放下執著!
唔好再鬧了!
其實小學老師更加唔應該強行迫一個剛喺幼稚園上黎嘅小一生,我一直堅持明我個寫法唔係錯,即使你教局封信都無話明我係錯,只係話老師不應執著迫小朋友嘅撇捺。只係各間幼稚園有唔同寫法,你可以追返以前嘅 post,  另外有間東區幼稚園都係同明我教法一樣,但該家長無開名。

引用:我可接受佢谷,唔代表佢冇問題,唔代表我可

我可接受佢谷,唔代表佢冇問題,唔代表我可以接受佢令我小朋友行冤枉路!錯就要改,真係不必要掙拗。原意不 ...
算啦,唉,真係唔想再同你爭論落去,溝通唔到。
而家都已經有哂證據顯示,既然我仔同你仔同校,我仔老師接受,只係你仔老師唔接受,你仍然夠膽堅持話全港無學校接受,堅持話明我個套係錯,我真係無野好講,嘥氣!
留待大家自己睇。

引用:我覺得妳都可以問返妳個中文老師係咪可以寫

我覺得妳都可以問返妳個中文老師係咪可以寫隻咁嘅腳(只是討論),其實明我改左唔係一了百了?妳又唔使用3 ...
我再三强調!我從來無刻意用3個月去改,我當時話3個月甩左隻腳仔,只係想講其實好快小朋友已自動跟返小學個套寫法,而老師亦由始至終、頭3個月都從無圈過佢啲字個隻腳有錯。咁我憑咩返去問老師點解唔圈隻腳?我班老師從來都無當係錯,救命呀!!!

引用:我覺得妳都可以問返妳個中文老師係咪可以寫

我覺得妳都可以問返妳個中文老師係咪可以寫隻咁嘅腳(只是討論),其實明我改左唔係一了百了?妳又唔使用3 ...
一直被圈個個只係得你,要批評對錯個個又係只係得你,要爭拗嘅都只係得你。

引用:Quote:原帖由+Sharon111+於+16-05-23+發表

我會問中文老師,點解圈我地唔圈妳仔,係咪宜家接受返寫腳,我會比教育局封信佢睇

...
先小人後君子先,
你最好去問清楚,但問完如果你個中文老師堅持唔接受係佢嘅問題,明顯只係個別老師要求,唔好到時返黎話係我仔個老師睇漏眼或者寬待我仔唔圈我仔啲字,或者又黎要求我再拎證據出黎證明自己個仔係同一間學校。

引用:Quote:melodywong903+發表於+16-5-23+00:40

明白樓主心情,都係重視自己仔仔,亦想舊校改進。但你仔仔叩到東區三間神校,已幫明我做左宣傳喇,佢又點 ...
就算我同樓主讀埋同一間小學,我都唔認同小學老師咁樣迫個小一生改字。
幼稚園堅持用呢套教法,係有佢嘅原因,指引就係指引,唔係硬性規定,更何況現時教局對所有幼稚園係無字體同寫法上嘅指引。even小學都係只有教局指引,而無硬性規定間間小學一定要跟死個一套,只係一個 reference畀老師。
小朋友改極改唔到亦可能有佢嘅問題同原因。無可能因為個別小朋友改唔到,就一口咬定一定係幼稚園教錯。呢個並非對錯問題,而係兩套教法問題。
除非教局規定全港小學及幼稚園一定要統一指定一種教法,否則任何小學及幼稚園嘅教法都無對與錯之分。

引用:Quote:Sharon111+發表於+16-5-23+02:27+就

Sharon,你小朋友同樓主仔仔係同校,大家都有緣份,不如同樓主做朋友,互相照應仲實際啦! ...
道不同不相為謀。
我唔會做啲損人利己嘅野。
就算幼稚園老師又好小學老師又好,唔係話受欺壓唔出聲、唔係話老師大哂,老師都係人,雖然我仔個小學老師無圈過個捺有腳係錯,但學期初都會對字嘅寫法執得幾緊,我諗好多小學一年級都會執字嚴少少,因為想統一返來自唔同幼稚園嘅寫法。試過幾次,同一老師,改兩個學生同一隻字,老師喺隔離起返個正字都有唔同(我地喺 whatsapps gp有時互傳仔女功課因唔知個字錯乜), 亦試過老師改兩次功課嘅同一隻字,兩次嘅要求都唔同,我唔會選擇返去同老師理論或者認為幼稚園老師教錯,我教我仔返去向老師虛心求證,問返老師其實隻字錯乜,正確應該點寫,一來小朋友咁樣印象會深刻左,二來亦唔會對小朋友做成壓力。

回覆:明我12宗罪 (可能有更多, 不能盡錄)

試過幾次,效果好好。阿仔問完老師返黎都好正面地解返畀我聽老師要求,往後都好少再錯返同一隻字。

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-05-23+

原帖由 dreamdream081 於 16-05-23 發表
不如幾位家長省點時間,少點筆戰,多D時間同自己小朋友玩玩,全面停戰!否则是沒完沒了

...
就算我收聲,樓主都會繼續,唔會放過間幼稚園,而家煩埋小學。我收聲,唔係認同佢或投降,只係唔想連小學班學生同老師都被連累。

引用:一直都係妳想拗,妳想嘈,證據確鑿都要拗返

一直都係妳想拗,妳想嘈,證據確鑿都要拗返直,道理係我度,我唔驚同妳爭辯,事情我一定要搞清楚,學校都唔 ...
唉,你仍然覺得呢封咁嘅信就叫所謂嘅證據,真係無言。

引用:吾寫拉,寫再多樓主也不會看。他只看自己喜

原帖由 CCPHILIP1972 於 16-05-23 發表
吾寫拉,寫再多樓主也不會看。他只看自己喜歡的。
現在你孩子讀培理又好愛管也好,你過多兩年等他們畢業後 ...
可能到時細仔畢業入到新基,就嫌培理太淺搞到細仔追唔到新基課程,跟住就去開 post數培理教得太淺,去信教局迫培理改深課程。
所以如果佢開 post講培理12 讚都好,勁支持,等日後假如真係出現培理12 罪時,都幾有趣。

引用:同意!+樓主大仔都響明我讀到畢業,仲入到

原帖由 ffmok421 於 16-05-23 發表
同意! 樓主大仔都響明我讀到畢業,仲入到心儀小學。 其實應該感到高興,可必處處迫人,講到「罪」咁嚴重。 ...
同感,過橋抽板。

‹ 上一主題|下一主題