用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 一家三口
go

SMCESPS -P3 2009 [複製鏈接]

Web

不用客氣, 制服已經好夠厚了, 不用再穿底裙啦! 校裙都一樣無穿底裙, 因為校裙本身都有兩層, 相信都唔會透底呀!

原帖由 Web 於 09-10-21 09:00 發表

唔該晒

因校裙話要著全身底裙, 故唔知交全隊係咪都係咁.

spiderlily

我記得阿囡講過: 老師大約會問3條題目, 答得又快又準就越高分, 問題都係圍繞住考試範圍. 我都記得上年有次考試係問港幣exchange,例如 $100 可換幾多$2?
唔洗太擔心, 唔會太難的, 只要小朋友留心聽就可以了!

原帖由 一家三口 於 09-10-23 12:18 發表

spiderlily,

我都唔太sure, 只記得有一次problem solving 係用道具紙幣作exchange.  會唔會有oral .....係可能會有....

different 是 written paper要做約7版紙的題目.  

有冇其他媽咪記得problem solving 考 ...

一家四口

測驗黙書多到唔記得邊日打邊日啦! 我地睇怕要等考完試先有得休息啦!

原帖由 一家三口 於 09-10-27 15:33 發表
下星期二GS Quiz 啦.  考試前真係勁busy 呀....

idlyo

下星期又多一科中默 , 我都係將測驗默書日子記在電話度. 法文靠Yoyo自己啦, 或者幫佢串下生字就算啦!
邊度有時間做小書虫吖! 一本都未做過呀! Yoyo後日要考琴, 唉! 最擔心佢唔合格, 我驚我忍唔住又鬧佢呀!

原帖由 idylo 於 09-10-27 16:43 發表
YoYoMa,

我要把所有project、Dict、Quiz、reading report, 寫係台上個月曆, 多到冇可能記得,我見到都已經頭痛。
咁多科之中,我最驚係 French Quiz。
考試前已經係冇時間做"小書虫",唯有留返考完試之 ...

AAmother

最慘係淨係得我緊張呢, 佢越彈越差,錯漏百出, 就快激死我啦! 聽日測數都唔得閒理佢啦!
過左考琴呢關, 我就輕鬆好多架啦!
等result好漫長架, 都唔明點解唔快d話比人知個結果. 你囝囝3首pieces和scale都無彈錯 , 合格就一定了, 希望可以攞到高分數啦!  

原帖由 AAmother 於 09-10-27 20:19 發表
YoYoMa

放鬆 d
YoYo 一定冇問題的,後日考琴比 d 心機定 d 就得了。

我對 YoYo 好有信心

我而家等緊成績,好擔心個囝唔合格

...

idylo

係呀! 不過我又聽有位家長講: 有高年班小朋友有學琴, 寫封家長信比學校, 就可以唔洗學另外一種樂器, 不過唔知係唔係一定得, 唔好擔心先啦, 仲有年幾, 搞掂d測驗默書先啦! 我唔諗住啦!

原帖由 idylo 於 09-10-27 20:28 發表
Stephaie, YoYoMa, AAmother,

Crazy... Carzy...
家長會時講過學校要求由P.5開始, 每個學生要學一種學器, 但聽講鋼琴唔計算在內(我遲些要問問音樂老師是否真的), 如果仲忙過現在, 我地邊有咁多時間呀?:to ...

一家四口

尤其係數學測驗, 兩次測驗內容都有部份重複左, 其實係無需要分兩次測呀!

原帖由 一家三口 於 09-10-27 20:47 發表

講真, 其實考試前一個數學和GS quiz已經足夠, 都唔明點解要分2次.  數學我地都唔温啦, 留番d時間温french 好過....

idylo

好同意啊! 眼大,嘴鈿鈿, 白雪雪, 好靚女呀!

原帖由 idylo 於 09-10-27 21:01 發表
AAmother,

Adam妹好可愛 wor

AAmother

唔好咁易放棄呀, 中途放棄就白白浪費呢幾年的心機啦!

原帖由 AAmother 於 09-10-27 21:56 發表
阿囝學緊 paino and violin ,其實想cut 一樣樂器好耐了,唔夠時間去練習 但係阿囝2樣都鐘意而且
P5 又要學樂器,為有 keep 住

idylo

Please check PM!

原帖由 idylo 於 09-10-28 09:17 發表
YoYoMa & AAmother,

想問你地借一樣東西, pls check pm. Thx!

idylo

你真係唔好彩, 坐崔生架車, 唔好為呢d人激氣呀! 不過真係考慮同學校反映下!

原帖由 idylo 於 09-11-2 15:58 發表
好怕坐崔生校車, 佢好心急, 每朝要鬥早咁, 佢架車愈來愈早到, 明明係話我地站 7:25, 仲之校車到左, 學生未到的話, 就係遲到, 我地都盡量早到的話, 都早少少, 可能係一路慣左遷就校車, 怕見到佢面黑黑, 上星期五扮鬼, ...

idylo

我要多謝你至真 , 好彩你打電話來, Yoyo先醒起要做法文功課咋, 唔係又欠交啦!
Yoyo法文都唔掂, 都係要一齊查下字典先搞掂d功課咋 !聽日French Quiz, 大家比心機呀!

原帖由 idylo 於 09-11-3 13:52 發表
唉... 我仔都做唔掂呀, 好彩問到 Yo Yo & Jerry 咋...

idylo

Yoyo話勁難, Listening好多都係亂撞答案, 今次合格都成問題呀!
事前都無講有Listening and reading, 唉! 算啦! 都測左!

原帖由 idylo 於 09-11-5 16:29 發表
French Quiz 原來有 listening考呀! Oh No.....

一家四口

得Yoyo自己作文, 都唔知佢會作d乜出來, 今次慘了!

原帖由 一家三口 於 09-11-5 19:00 發表

Yes! For Chinese exam. 仲要係冇圖畫, 只有題目...

你囝囝同Yoyo一班wow! 我剛問Yoyo, 佢話無見過. 你囝囝幾時唔見呀? 我諗你等多幾日, 等下會唔會有小朋友比返你囝囝啦!

原帖由 1081 於 09-11-5 19:55 發表
小兒喺学校課室唔見咗八達通+学生証+住户証(喺証件套內),小兒話佢冇囉過出來,問過校務處又冇,可以點做

一家四口

佢地作文經驗真係好少, 仲要求作150字, 我諗阿囡真係做唔到!

原帖由 一家三口 於 09-11-5 21:02 發表

要求真係高左d , 我諗要佢地作150 字英文會容易d...

G-Ma

原來TSA係要求150字, 咁囡囡真係要努力d啦!

原帖由 G-Ma 於 09-11-5 22:01 發表
你地咁早知已經好好啦, 我地舊年到考完試收到派返黎份卷先知要作150字, 真係好驚嚇.  因為TSA評估要作150字, 不過佢地都好快上到手, 迫下迫下到學期尾又ok哦. 唔洗咁擔心.

...

一家四口

唔係幾快, 係好好快, 阿囡完全聽唔掂, 佢話大部份都係"亂撞"!

原帖由 一家三口 於 09-11-9 15:24 發表

聽聞普通話listening 都讀得幾快.....

一家四口

哈哈, 佢地唔緊張都係好事呀! 英文都唔知點同佢溫, 我阿囡而家仲玩緊LEGO.

原帖由 一家三口 於 09-11-10 16:23 發表

明天考英文,成日諗住會深過去年....... 真係唔知點温, 囡囡宜家同朋友講緊電話......

isabelme

乘數表係好重要, 遲d要學除數就一定要用到乘數表呀!

原帖由 isabelme 於 09-11-10 16:46 發表
囡囡宜家仲睇緊電視......佢都係乘數表都會錯
‹ 上一主題|下一主題