用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 一家三口
go

SMCESPS - P2 2008 [複製鏈接]

一家四口

"Writing Dict 1-8"唔係我地數學Group 1嘅功課呀, 其實係Chinese as a 2nd Language嘅功課!

原帖由 一家三口 於 09-3-19 20:50 發表
請問數學group 1 今日功課,  "Writing Dict 1-8, sentence" 係乜東東呀?? Hazel 今日冇返學呀.

idylo

好似仲未有通告講 幾時正式換季wow! 不過我見開始有同學著夏季啦!

原帖由 idylo 於 09-3-19 14:39 發表
忘記了最遲幾時要換 summer uniform?

一家四口

你囡囡好返未呀? 聽講小一有好多小朋友中左流感無返學wow, 今朝返學入門口時, 每個小朋友都要消毒雙手呀!

原帖由 一家三口 於 09-3-19 21:41 發表

Thanks!

Intranet 真係shot shot 地, 我係响數學科到睇到....

一家四口

可以睇卡通即係就快好返啦 , 好彩考完試之後功課都未咁緊迫咋, 不過你就辛苦了, 要照顧兩個小朋友!

原帖由 一家三口 於 09-3-20 09:58 發表

我都叫佢多d休息, 因為呀妹都係病左, 所以2個一齊冇返學, 响到睇cartoon....

idylo

我個女好唵尖架 , 平時乜都係食小小:;pppp: , 佢尋日先話d紅蘿蔔好難食, 仲話想嘔添 , 老師叫佢一定要食左哂紅蘿蔔, 阿女就食少少瞞天過海 . 佢成日都叫我煮飯比佢, 嘩! 如果每朝早起身整飯, 起碼要6點起身呀! 輪到我頂唔順就真! 所以就算真係好難食, 都係要佢捱下了!

原帖由 idylo 於 09-3-20 10:20 發表
一家三口,

原來你小二已經冇訂飯,咁咪每朝早煮飯,真係好頭痛呀!! 坦白講我都唔忍心個仔日日食唔喜歡既野,我仔佢係屋企放得入口既東西都話好食,如果佢講得咁多次話唔好食,相信真係好難入口, 好似好慘咁.... 同其他同學日日 ...

idylo

有其他人包午餐, 都可以諗下wow,轉下口味都好吖, 收到料麻煩你話我知呀!

原帖由 idylo 於 09-3-20 11:10 發表
YoYoMa,

我仔形容同你囡囡一樣 ==> "話d紅蘿蔔好難食, 仲話想嘔添"
同你一樣呀, 如果朝早起身煮飯, 我真係頂唔順...
剛剛我打比同班一個媽咪, 佢見過有人每日, 包左十個八個同學送飯壺去學 ...

AAmother

你囝囝好返d未呀? 最近好多人病呀, 我都好驚阿囡病呀!
最近英文又要Free writing 又要Reading Journal , 尋晚先剛剛搞掂埋咋, 真係好倦呀!
中文作詩其實即係考佢地媽媽文彩, 我都諗唔到, 佢又邊識作吖, 阿囡亂作一通,比佢激死呀!
希望復活節唔好咁多功課, 比我休息下!

原帖由 AAmother 於 09-3-21 00:36 發表
YoYoMa

上個星期阿囝嘔了2次了, 放了學就怨埋怨起來

AAmother

果份功課都幾麻煩wow, 你不如send email比Mr. Holdway話比佢知你囝囝上星期無返啦,叫佢比多幾日時間先交啦!唔係好辛苦架!

原帖由 AAmother 於 09-3-23 18:48 發表
原來星期五有份 Free writing , 重要加 drawing ..

今曰 Mr. Holdway 冇比到份功課阿囝, 明日要交了..

死了...

idlyo

咦?! 咁Group 2, Group 3嘅Timetable 咪唔同?
我地上星期五有份功課要寫本書, 成8頁紙, 又要畫圖畫, 都好花時間架, 你地Group 2唔洗做嗎?

原帖由 idylo 於 09-3-23 20:04 發表
Yes, G2 & G3 英文都是他教....

AAmother

努力! 加油!

原帖由 AAmother 於 09-3-23 19:58 發表
YoYo Ma

係 la !!! 今晚要開晚都做唔完...

AAmother

你唔洗客氣啦! 你地尋晚做到咁夜, 今日希望無乜功課, 可以早些休息啦!
今朝返學超級大雨呀, Yoyo成身濕哂!

原帖由 AAmother 於 09-3-24 01:28 發表
YoYoMa , 一家四口  &  Idylo

多謝你地的資料, 如果唔係都未不能完成這份功課.

AAmother

你真係好掂呀! 我一直仲擔心你地, 你地尋晚同心合力去做, 我諗你囝囝一定會很感激你的!

原帖由 AAmother 於 09-3-24 10:52 發表
Idylo

我唸這份功課好重要的, 可能占第2學期好重分.
希望Holdway比你囝囝再做 la.

Mr. Holdway都係冇比 paper 阿囝的, 昨晚 YoYoMa
和 一家四口 話我知 paper 的 size , 我自己 cut 和畫
line :excite ...

idylo

咁都得?!! 唔交得唔得架? 你sent email問下MR. Holdway啦!

原帖由 idylo 於 09-3-24 09:59 發表
AAmother,

你地好夜呀, 唔知份功課重唔重要呢!!
G2原來由上星期四開始堂上做, 冇帶過回來, 昨日問亞仔佢先講, 星期一返去唔見了, 佢向老師講  I lost it, but Mr. Holdway said "no more paper" :naught ...

2/4 中文黙書添啦!

原帖由 一家三口 於 09-3-25 15:04 發表
15/4 數學quiz 啦.

idylo

阿囡都無講有同學調組, 好地地被人調走, 梗係唔開心啦! 不過好快識到新朋友, 又乜都唔記得啦!

原帖由 idylo 於 09-4-2 09:03 發表
亞仔話昨日 re-grouping 啦, 有小朋友唔開心....

AAmother

Yoyo邊有佢份架  , 佢仲係第三組, 不過佢在第三組好開心wow! 我地人少少, 幾好吖!

原帖由 AAmother 於 09-4-2 09:51 發表
阿囝話他地G3冇人轉組 wow..

YoYo 你轉了組未呀 ???

個個小朋友都係好叻的 , 成績可能只差幾分..
要轉落組一定有 d 唔開心.

AAmother

Yoyo話, Group 2中文教得快過Group 1好多wow!
數學好快就教 Book 2D啦! 數學都好快呀!

原帖由 AAmother 於 09-4-2 09:46 發表
你地覺唔覺近來中文教得好快呀 !!

AAmother, idylo & 一家三口

你地大抬舉佢啦, 你地小朋友都各有專長, 唔好咁客氣啦! 其實數學科大家都起剛剛起步, 仲學緊加減乘除, 只要小心d答題就已經好好架啦啦!
仲有一個學期咋, 大家都要努力呀!  
你地復活節去邊度玩呀? 會唔會去掘復活蛋呀? 我地10號去呀!

原帖由 AAmother 於 09-4-2 10:37 發表
YoYoMa

你真係謙虛 la

AAmother

哈哈! 唔係我養架, 係網上copy 出來的.

原帖由 AAmother 於 09-4-2 10:44 發表
YoYoMa

隻貓貓係你養的嗎??? 好可愛呀.

isabelme

愉景灣呀! 不過今年名額已full哂啦! 有興趣去呢個網睇下!

http://www.ddeck.com.hk/chi/home.htm

原帖由 isabelme 於 09-4-4 13:33 發表

去邊度有得掘復活蛋呀?
‹ 上一主題|下一主題