用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding) ...
go

有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding)   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

在我姨甥學校應該係b2a,基本上有8字頭都心驚(除非近9),有7字頭灰晒
不是誇張,姨甥學校,平均分差3分,排名差幾十!我姨甥呈一二級名次相差19,竟然無份拎進步獎(唔好意思前面有幾個升得更勁),簡直係血肉戰場

至於你的疑團:

靠師兄姐呢樣投訴,你可以話唔公平,亦可以話公平。如果唔靠師兄姐水平(或者簡單講學校水平)去adjust,一間深一間淺,點去比較?中學一次過睇晒全區係較公道

何不直接以「全港統一試卷」去考試,然後分派中學…
你都識講仔仔已盡力,在校內爭取唔到好排名,難道同全區/全港一齊考,排名就會突然扯高?面對現實吧,不是串你,如果姨甥唔係呈2發力,會同你面對一樣情況。小5考一(不是呈1)數學走個c出嚟,(其實就係差1-2分會係b)幾乎連申請心儀直資嘅資格都無,真係會灰

希望你仔仔呈3大躍進

醒目開學勳章 王國長老

cyym 發表於 22-1-7 13:42
唔強求了,自行兩間都報了BAND 2,入讀已經好感恩 :)

加油!雖然姨甥而定穩坐b1,我哋都唔貪,求自行入b1c,心足矣

醒目開學勳章 王國長老

kenwong888 發表於 22-1-9 12:20
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Totally agreed 簡直血肉模糊。

我識唔少家長,事實上,為咗呈分去補視藝、補音樂。尤其無學樂器嘅為咗惡補學理知識如臨大敵,幾百蚊一堂1:1咁學樂理,視藝一早問定高年班點考,搵人操定,「戰具」都買得高階d
此消彼長,有準備嘅人越高分,同無準備嘅分別就越大
‹ 上一主題|下一主題