用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港大同學會書院(HKUGAC)交流區
go

港大同學會書院(HKUGAC)交流區   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

已經請到喇
我8到話應該已經出左通告俾升中一既小學部學生, 同埋現有中學部學生, 不過唔方便講太多 (in case學校未正式公佈)
有無家長可以補充下?
原帖由 cp3g 於 11-7-14 10:57 AM 發表
有新校長消息嗎?
9月會入讀中學中一,真有點擔心

醒目開學勳章 王國長老

小學部, 升p6
原帖由 cp3g 於 11-7-15 12:07 AM 發表
有無家長可再透露多d,擔心ing

charlotte_mom你小朋友在中學or小學?

醒目開學勳章 王國長老

hello各位, 我唸我應該黎呢度報到, 我女正式升中喇
我仲煩緊對黑鞋, d家長都叫我睇定d, 唔好買咁貴因為佢地會貪新款對腳又大得快, d書都仲買緊(死唔甘心買咁多新書)

醒目開學勳章 王國長老

書院(同其他中學)第一界DSE成績:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

非常唔錯啊! 英文水平令人喜出望外, HISTORY就更勁! 第2時我都要個女TAKE HISTORY先

醒目開學勳章 王國長老

vf_mom 發表於 12-7-20 11:02
回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte mom,

多謝你先, 其實都打定輸數搵唔到, 因為似乎SCIENCE舊年仲係SECOND EDITION, 今年已經係THIRD ED, 而中史舊年似乎唔係全方位, 另外數學WORKBOOK應該要買新, 想問"拾香記" "初中文言文閱讀能力步步升"同"朗文中文新詞典"係咪可以唔買架, 因為佢話係參考書
我而家只係欠左數學NEW CENTURY果份LEARNING CARD, 因為買舊書時(我有去書院買舊書呀), 個學生無左份LEARNING CARD

醒目開學勳章 王國長老

唔該晒你, 講起文言文, 哎, 我都唔知點教, 我自己都係ya ya烏.......
而家做緊p6英數練習, 補一補個底先, 遲d就開始備課(數呀science呀), 始終一時之間180度轉語言, 我女英文又唔係特別叻, 真係有d擔心

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問幾時會有簡介會及open+day?+Thx!

原帖由 jo10 於 13-03-14 發表
請問幾時會有簡介會及open day? Thx!
對上果次係11/24

醒目開學勳章 王國長老

哎, 見到家長信了

醒目開學勳章 王國長老

引用:校長做到幾時?+知唔知因乜事走呀?+我個囡下

原帖由 cindy11841 於 13-03-19 發表
校長做到幾時? 知唔知因乜事走呀? 我個囡下年S1, 都係因為覺得校長幾好, 對他有信心先讀, 點知佢竟然走:nau ...
做埋今個學期。暫時聽到係健康出問題,詳情吾方便講亦只係互相88下。哎,令人擔心(為自己擔心亦為校長擔心,健康無價)

醒目開學勳章 王國長老

經過幾日七上八落, 事情終於SETTLE, 校長會STAY, 安樂晒

醒目開學勳章 王國長老

引用:女兒是外來生,+想問難適應嗎?+另外想問暑假

原帖由 cindy11841 於 13-04-07 發表
女兒是外來生, 想問難適應嗎? 另外想問暑假會有S1的預備班上嗎?
吾難,我都好surprise,我預左正常小學上果d會自己玩,外來果d又自己玩,點知根本吾關事,我女同d外來生都好close,聖誕節已經約晒出街玩(事實上我女要求我快d同人地家長混熟,咁佢就可以去sleep over)。我觀察到最吾受歡迎的同學,係果d自以為好叻講野串串果d,尤其港小學校氣氛比較和洽,小朋友永遠都多各種機會老師吾會睇吾起邊個,所以佢地讀書叻吾叻都不嬲平等,咁見到有d巴巴閉外來生,就不免會吾鐘意

醒目開學勳章 王國長老

唔駛擔心適應, 真的, 我見我女同D同學不知幾愉快, 我有問過佢"D男仔呢?", 我女話"咪一齊發顛LOR", 我女俾我睇XMAS PARTY上, 成班男仔跳GANGNAM STYLE (果期興), 原校上又有外來生又有, D女仔就拎手機出黎影, 笑到震晒, 簡直係合作愉快

港小學生其實思想好簡單, 開開心心又一日, 無話特別惡性競爭D咩或者邊個唔叻就睇唔起果D, 我見佢地S1就算係拎老師黎開玩笑, 都係BB級同善意, 既然老師都唔介意我都笑下算 (幾可愛架, 例如老師要佢地唱山歌, 成班緊係覺得勁老土, 就玩改歌詞話老師迫佢地唱, 老師話:現在我迫你們嗎? 成班又笑騎騎賣口乖唱: 不過老師是為我們好呢~!) 始終港同D老師好多都比較玩得, 青少年呀, 唔鬧得架, 要靠溝通, 所以老師學生都好融洽, D細路都單純D

試下叫你女放開自己, 老師都俾好多機會同學架, 唔好怕唔得, 咩都試下呀, 我女無學過管樂都俾老師捉入樂團(因為果樣樂器岩岩無人學開), 我女笑晒咁因為老師讚佢有天份, 然後我女校隙鋼琴有獎, 交分紙俾老師時, 老師又叫佢去週會表演, 我女好開心架! 佢好多同學都一樣係無學過俾人捉去訓練/入隊/入咩團, 所以好多小朋友都自我感覺良好

暑假無預備班呀, 考完PRE S1就等開學日了 (舊年9月1日好似係星期六, 學校照開學做ORIENTATION, 咁算唔算?)

醒目開學勳章 王國長老

係幾開心架, 我女呢2日作病, 呆呆地, 係都要返學, 今日就真係頂唔順無返喇! 我女話可唔可以WED至請病假因為有堂好悶, 我話"緊係唔得啦!"

醒目開學勳章 王國長老

thank you, 好返喇, 佢作感冒, 呆左2日食左藥, 今日又返學

功課深架, 港同就算小學, 功課都唔淺, 不過功課量唔多咁解姐, 一升中明顯功課忙左, 睇既野多左, 我女快有humanities測驗 (如果你未清楚我要更正你, 係有測驗的, 唔少tim), 尋晚陪一陪佢go through d notes, 嘩, 印出黎2cm咁厚! 我陪下佢, 佢就睇得快D lor, 自己慢慢睇就有排咁

醒目開學勳章 王國長老

正正經經叫考試係6月, 但中間都好多TEST, 1月有評估週, 其實類似考試, 而開學到而家亦好多小測, COMING TUE我女都要TEST HUMANITIES同SCIENCE, 忙架, 不過還算OK, 等佢地KEEP住緩步跑都好 (放心WOR, 我地直升HEA慣果班都頂得住)

醒目開學勳章 王國長老

港小都係中文小學, 你唔知咩

唔怕WOR, 慢慢黎, 港同唔係谷到上腦既中學, 我舊年都擔心架, 咪襯暑假頭D人放2手書, 特登去買一SET平貨返黎, 花綠綠都唔緊要, 我用黎備課, 自己帶住小朋友先睇一次, 等佢上堂時唔會太辛苦, 我舊年有SCIENCE, 中史, 數學

我女而家"大挑戰"係文言文, 大家鬥屎, 我女完全唔知做咩, 所以我前幾日至去書店買左本導讀返黎(之前O係大陸抬左本文言文字典, 39蚊人仔抵玩), 好似細個初小學中文咁, 由頭學起, 尋日上中文, 老師派張WORKSHEET叫每人根據"岳飛"篇文, 用文言文作自傳, 全軍覆沒+吹水唔抹咀, 老師同學笑到卡卡聲, 佢地無所謂呀明知學生去到咩LEVEL, 我就無眼睇

我反而覺得壓力唔係黎自學校, 係黎自DSE, 睇見D題目心都寒埋, 屎啦, D高年班家長一早叫定我地要陪小朋友睇報紙預備考DSE, 中英都要睇, 而家文言文又要陪睇, 唔好咁乖日日做, 都一星期做幾次丫.....我已經覺得好忙!

醒目開學勳章 王國長老

講起DSE真係好恐怖通識又唔知個女第2時有無咁既腦筋, 英文閱讀理解又好似要求能力唔低, 中文又有文言, 連中文ORAL都考埋晒D天馬行空既野, 我同事個女岩岩考緊, ORAL問"如果你可以帶個古代歷史人物返黎教新高中, 你帶邊個", 我返去問我女, 我女話秦始皇, 嘩, 心唸好丫叻女, 好多豐功偉業有排講, 我問我女, 好WOR, 點解揀佢? 我女答:因為佢夠兇殘,D學生唔認真上堂即刻拉出去斬 OMG! 以我女咁既低B唸法, 我真係無法想像佢點去考公開試 (可能去得高中版多自己嚇自己, 但真係好惡怖!)

醒目開學勳章 王國長老

我上教育王國呢度買呀, 舊年書院迎新日都有賣舊書, 不過唔多家長

醒目開學勳章 王國長老

引用:每年大約會有幾多學生係小學直上

原帖由 cindy11841 於 13-04-20 發表
每年大約會有幾多學生係小學直上
小選生約120個,每年約十幾個吾直升。我女果班33人,21人原校,12外來生

醒目開學勳章 王國長老

引用:聽朋友講港大同學會書院校長八月離任。星島

原帖由 bkmum2005 於 14-03-03 發表
聽朋友講港大同學會書院校長八月離任。星島教育程尚達2問28日都有點評,不滿三年離職頗突然。她說家長都感 ...
都叫做到完約,如果請辭都係呢個時候通知,學校都要搵人。太遲搵人的話,候選人決定左去向就唔會改

‹ 上一主題|下一主題