用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

TSLiu, HeiHeiMa & cherriemama,
多謝關心, 清閠湯水一直都有俾佢飲, 其實Daniel 唔係食左好多西藥, 4-5日咋, 以前食成個禮拜都龍精馬猛, 今次都算不尋常.  不過可以話俾大家知, 今朝post完個message之後, Daniel 已經正常番, cherriemama, 無得抖喇 剛剛嚮樓下撞到個讀小學既女仔有以下對話:-
Daniel : What's your name?
女仔 : My name is xxxxx.  What is your name?
Daniel : My name is Silly

所以我肯定佢已經好番!!!

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

sumyinmama,
好笑咩? 如果Dan Dan去 CCKG咁答, 你估會點?

bbych2004,
Do you mean girls (including youself) like boys that claim themselves silly?

今日係Dan Dan back to normal 後既第一個 school day, 佢報料話講 Alice in Wonderland 既故事, 跟住就開始8喇:-
D : Issac 今日喊我幫佢抹淚.
M : 係抹眼淚
D : 唔係抹眼淚, 係抹淚, 好似落雨咁
M : 點解 Issac 喊? 你蝦佢?
D : 佢唔知我返左黎.
M : 咁佢點解喊先得架?
D : 佢唔知我返左黎.

HeiHeiMa,
Daniel 係C9 殺手?  所以我真係想佢做神父架.

tungtungma
Daniel 又係成日唔聽 instructions 架   今日我哋 Essex Crescent 呢邊派左 report 喇, 所有 rank 得麻麻既項目都係我認為佢好差既野, "can observe rules and follow instructions" 就係其中之一, 所以我覺得 fair enough, 老師好pro, d觀察能力好強.

tungtungma & TSLiu,
我意思係有一個 item 叫 "can observe rules and follow instructions", Daniel 較其他項目rank得差, 另一d較差既items 係"willing to share"(霸道?),  "play well with others"(蝦小朋友?) and "can concentrate"(遊魂?)   

TSLiu,
聽講座? 我無收到喎.

sumyinmama & all,
今朝去CCKG陪完跑返黎喇, 兩個字講晒...<失禮>.  同你一樣, 人人坐定定 beside 媽咪, 我家大少除外, 周圍走周圍睇, 驚死sit底   面試後亦無料到, 淨係顧住mit 校長俾佢粒瑞士糖既糖紙:-

M : 校長惡唔惡?
D : 唔惡.
M : 有無問你咩名?
D : 有
啱啱mit完糖紙放左粒糖入口講唔到野
M : 你食完粒糖先講, Okay?
Dan Dan nodded his head but 食完糖....
M : 校長俾story book or picture 你睇?
D : picture
M : 校長問咩?
D : 唔記得
M : counting定 colours & shapes定 animals........?
D : 食完糖唔記得
M : 唔記得定唔識? 好difficult架?
D : 佢話我啱晒.
M : What's <啱晒> in English?
D : <Arm Sigh>
M : 校長咁叻知你鍾意綠色 (佢粒瑞士糖係綠色)
D : 校長唔叻架, 佢俾other colours 我, 係我話要綠色咋!
M : 人哋俾野你你唔應該揀, 咁係無禮貌架.
D : 但佢唔知我鍾意綠色佢唔叻 (救命!!)
M : 咁你有無 say thank you.
D : 有
M : Really?
D : 食完糖唔記得  

QCBaby,
Her name is Mrs. C.L. Chan

心心, cherriemama, bignose, phoebe6 & HeiHeiMa,
唔係喎, d鬼馬野係同我講咋, 佢同校長講野時正經d架! (除左 ask for 綠色瑞士糖), 不過我已經幾滿意, 因為Daniel 開開心心咁入去, 開開心心咁出來, interview 無變成不愉快事件已經好好, 我無任何準備,亦無 mention "interview" 呢個字, 佢係pressure free咁去, 可能咁佢就特別鬼馬.

Hi all,
你話個仔係咪食住我, 問左成朝得個吉, 個maid同我老公一問就講, 佢同個maid講 there is a picture with colours and shapes, 係校長問, 然後佢"point" to the yellow triangle, 校長讚佢"Good", 所以 conclusion 係:-
GOOD = 啱晒 = ARM SIGH 我老公問都問到差不多既野,Daniel話有2個 yellow triangle, 佢揀左大d嗰個喎, 佢仲強調係佢叫校長俾粒綠色糖佢, 粒糖嚮成個 interview 對於Daniel 意義係最重大.

cherriemama & TSLiu,
Wish Cherrie and Thomas a rapid recovery.

cherriemama,
尋日見Cherrie仲好地地架 , 你好勁呀, 隔住幅牆都認到Daniel 把聲, 咁又係, 邊有人唱歌咁難聽而又唔mind嚮大庭廣眾面前做show.

tungtungma,
好多人諗住CCKG係外國人in, 將focus放嚮英文度, 其實in得嗰兩三分鐘, 問既野又rather basic,  更加無人講過一定要 answer in full sentences, (係d媽咪自己估之嘛), 所以我覺得無需要有壓力.

SC有人call左我星期四去做義工, 去送愛心禮物包, 我話俾Daniel知, 佢話要跟埋我去唔返學.

HeiHeiMa,
Dan Dan 都破天荒提教"F"/"f", 跟住就提佢d氹女仔威水史, 今日佢扣左2個新既 Hello Kitty公仔嚮書包, A女同學 & B女同學都話好靚喎.

tungtungma,
您既提議好好, 可惜派禮物包個活動係上午, Daniel要返學, 其實老師都有提過d禮物俾邊個, Daniel話俾無daddy mommy 既小朋友, 我成日都好想Daniel知道自己幾幸福, 同埋懂得珍惜自己既物件.

TSLiu,
我唔係善心, 星期一學校call我話揾唔到人去派, 咁啱星期四上午我OK, 咪去見識下囉.  Thomas康復就好喇, 您自己都要take care.

HeiHeiMa,
教學d野唔靠您靠邊個? Daniel d料靠唔住兼慢半拍架,佢今日突然先講番last week 既料, 問我知唔知有種鐘叫 grandfather's clock (梗知啦唔係點做你亞媽,懶醒 ), 係教 Hickory Dickory Dock 嗰時教既, 中文叫<公公鐘> (呢個佢自己翻譯)    仲有教唱 Happy Birthday Song (Putonghua version)

Daniel 報料:-
1. Story of the Three Little Pigs.
2. 唔好擺手手入電制"lone lone", otherwise會震震震,跟住死左.
3. Wet hands唔好搞TV, 唔係都會震震震

TSLiu,
Daniel 上星期病只返得兩日學, 又係MCC, 佢地報料唱putonghua歌, Daniel 話無, 總之咩都話無, 呢個星期先清醒番咋.  Thomas下星期應該OK架喇.

TSLiu & tungtungma,
I brought my maid along last week.唔係點可以安安樂樂咁同老師chat.

心心 寫道:
DANIELBOY
想問你家長日係咪同時見中英文老師? 定係分別見?
有冇操行分?  
中英文老師分別見, report 主要分5個category:-
1. Social, Emotional & Moral Development
2. Music, Art & Physical Development
3. Learning Attitude
4. Chinese
5. English
冇操行分, 但有近似既items eg. Under Category (3) 有<聽老師話及尊敬老師> and under Category (1)有<能遵守規則及遵照指示>

同埋cny holiday由27/1 - 6/2嗎?Yes

今日派禮物包既活動好有意義,亦係我咁大個女第一次參觀呢d 院舍, 獲益良多, 可惜Daniel不能參與, 唯有將我所見所聞同佢分享.

HeiHeiMa,
Dan Dan又係提及唔係Ms. Yiu or Ms. Skye講, 係姐姐講,問姐姐咩名, 佢話唔知,搞到我一頭霧水, 原來係"安全姐姐", Dan Dan話故事中小朋友好曳, 唔收玩具, 又唔聽媽咪話爬高, 終於跌左落黎撞到額頭紅晒. 家長日我每個老師見左大概10 minutes.

sumyinmama講得啱, daddy同個maid套好多料呀, 佢明玩我架啦!今日無啦啦話Mrs. Fielding showed him a picture of a lion, 係隻<daddy lion>喎.

差d唔記得講, Dan Dan可能想我死快d:-
D : 媽咪, 我18歲時, 你死左未?
M : 我唔知喎, 你想唔想媽咪死?
D : 唔想. 咁你幾時會死?
M : 我唔知架.
D : 你唔知咁我問老師, 老師咩都識架.   

HeiHeiMa & cherriemama,
Dan Dan 唔係有心想你地笑C架, 佢講嗰時經過深思熟慮, 一本正經架, 其實個個小朋友講野都好好笑架啦, 因為佢地個世界好得意, 我亦因為咁好鍾意同小朋友傾計, 等自己進入佢地個世界度一陣, 回味下自己個童年.話時話, 如果佢真係去問老師, 你估會點?     

死啦!  Daniel啱啱自動報案話自己少少曳.............佢竟然打小朋友個頭 我E+好驚又好嬲, 暫時未問到 details, 點算呢?  點解人生仔, 我生仔, 我生嗰個寧舍曳.

我唔理個仔天才定白癡, 打人就係唔啱, 如果人哋父母complain點算?  整親人點算? 激C我!

心心,
How can I make an appointment to see Dr. T?

cherriemama, HeiHeiMa & TSLiu,
您哋唔洗安慰我喇, 佢識話我知個女仔無喊, 但個女仔嬲話唔同佢玩, Daniel 佢都話嬲唔同個女仔玩. 但件事攪唔清楚呀, Daniel  話唔知點解打人, 問左幾次喇

HeiHeiMa,
真睇唔出Anson咁冷靜都會打人,男仔好難避免呢d事.

今日個老師係代課老師黎, 無人受傷小爭執, 唔call我唔出奇.

bbych2004,
Thanks a lot for your comforting words. I am feeling a lot better now. Thinking from the positive side, at least he took the initiative to tell me what happened in school and he knew what he had done was wrong.  Actually, I don't think Daniel is gifted as I note he is only a child of average intelligence quotient.  In addition, I am also pretty sure he is not an ADHD child.  However, he is often defiant, has frequent outbursts of temper, tends to argue with adults and refuse to obey most of the time.  I just want to know whether he is suffering from some kind of personality disorder, and if so, what can be done, in particular, whether a therapist would help.

HeiHeiMa,
Daniel said he is no longer angry with his classmate.

心心,
Naoki進步左就好喇, 慢慢黎啦, 每個小朋友都有佢哋既特質, eg. 有d小朋友食飯坐定定, 一教就聽, 有d train3個月就OK, Naoki & Dan Dan呢d, 3年d都未得.相反, Naoki天生獨立有自信, 唔怕醜唔洗warm up 既性格, 亦令你慳好多功夫, 有d媽咪花腦筋嚮呢方面你又唔洗啫.

Hi all,
Last week 顧住嬲個仔打人唔記得報料添, Daniel 話講左個故事關於個女仔夾親隻手指, 包左白色紗布, 隻手指腫到好大, Daniel 竟然覺得隻大手指超攪笑, 死啦, 佢會唔會當做experiment夾自己隻手指睇下會唔會變大?
‹ 上一主題|下一主題