用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 有冇家長 in 咗元朗宏信書院?
樓主: cindy1227
go

有冇家長 in 咗元朗宏信書院? [複製鏈接]

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-16 11:17 發表
圓玄有非華籍的朋友, 李忠德唔知因為無報。

圓玄那天不見, 李宗德見過一個 mix.

其實覺得現在較新,存在很多未知數. 但相信幾年後會攪得不錯, 而且會難入很多. 不過學費,校車, 加加埋埋, 對我們的家庭負擔和壓力都不輕, 所以應該會放棄了.

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-17 07:54 發表
係唔係要親身去註冊呀?:)

封信寫學童不需親身出席.
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

我囡囡都係3間直資都收了, 右諗左諗,右問又左問. 不知那一間才是最好的選擇,真很難決擇. 確是各有長短.

反覆再想了多天,我會揀最近屋企和囡囡最喜歡那間,這間未必會是最好,但起碼近和囡囡最鐘意就是兩大的支持的理由,日後讀得如何就要睇返亞囡自己了.

宏信是最後有結果的一間, 在 second in 後都有考慮會唔會去讀, 現決定放棄了.

原帖由 petpet1117 於 09-11-18 10:09 發表

我識得有好幾個同學仔,係第1輪申請的,但見完2nd in 都係要waiting list, 點解你可以有3rd in ?

囡囡同幾個同學仔都是 second in 完全部都收了,所以覺得新校會較易.

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-18 17:47 發表
你囡囡間幼稚園英文水平係唔係幾好呀? 所以收晒!
因為宏信都好注重學生英語(尤其conversation)水平!

你說得對, 囡囡學校大多數小朋友英文 conversation 都完全無問題, 反而寫同讀英文都較差,真是有長有短.而普通話多數都有自己出去再學.   這3間直資,學校都很多小朋友考到,不過一出到Kln 區很多就唔得了, 市區競爭太大&小朋友們都好叻.

初時都以為宏信好容易收,因為我識的幾位都全收了.考這間都諗往是一個backup. 元朗對於我來說不算好遠,但都要乘校車半小時左右. 但我考慮的就是太多野未清楚了,雖然我相信這校不會攪得太差, 但相信最少2,3年學校會上軌道.而且對IB課程前途不太肯定. 一入讀就要12年, 有點擔心日後家庭經濟環境會否變.

原帖由 尚宮大人 於 09-11-18 23:06 發表

:)多謝你的讚賞。

我想我會揀「宏信」。

原先我對佢的辦學團體「基督教香港信義會」好有信心啦,佢之前辦的「心誠」直資中學,成績不錯。加上佢 IB 國際模式,課程設計,有日文、法文學,相當吸引。好似「聖瑪加利」同「 ...

對 !!! 陳守仁,聖瑪加利是超難入.  宏信少左區外人競爭. 如果佢係我屋企隔離,唔使坐車. 我就唔考慮一定會讀了.

圓玄,我都煩左幾日,因好多人都話幾好,保良局幾好,又多 net teacher,學費又平. 本想先交留位費再慢慢諗,但到最後我沒有交, 一來家人不太讚成去太遠, 而且net teacher 的質素不知如何,好的一樣可能走. 校長我反而沒有 search到太多資料. 二不想 hold 往個位,三,想早點決定不想成日心大心細,又聽人講完又煩.

宏信校長感覺很 nice,成日笑笑口巡視. 但副校當日 in 我,就覺得佢較 cool 同都問得較尖銳.

原帖由 Hinbabyma 於 09-11-19 15:16 發表
現階段肯定係學校揀學生,到下年6月就唔知。有朋友試過8月30收到dgs call, 有位讀唔讀,這麼熱門名校都有人放棄,可想想學位到最後都可能有的,要睇各家長選校策略,才知最後花落誰家

...

一定會有位多, 有好多都係幾間收左,留晒位慢慢揀.

原帖由 fooky-hk 於 09-11-19 23:19 發表
Hinbabyma,

其實我想個仔從小打好英文底子同埋用d creative學習方法, 傳統死咪書果隻唔啱佢亦都唔啱我 hehe, 而家見佢日日寫d字求求其其, 數學計數d轉數又慢又大意, 都擔心佢如果讀d傳統學校跟唔到. 加上我會打算將 ...

由幼稚園我已經有這想法, 所以入讀了活動教學幼稚園, 亞女讀得很開心,抄寫不多,人地覺得教得淺,但不用花很多時間,又pick up 返同樣的東西了. 而且知想法較靈活, 見識都很廣,語言溝通能力都不錯. 只要小朋友喜歡學習就唔使迫,自自然去學得好. 傳統我地一定唔buy, 所以唔會揀派位學校.

原帖由 hlbaby2004 於 09-11-20 23:32 發表

如果我話聖碼嘉利比宏信優勝 ? 大家認同嗎 ?
‹ 上一主題|下一主題