用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 請教St Nic 畢業生家長
go

請教St Nic 畢業生家長 [複製鏈接]

原帖由 kakajune 於 08-11-19 14:45 發表

sn嘅課程對上小學係絶對無問題.
你放心一定唔會比其他幼稚園差.
so far 我個囡嘅幼稚園同學個個都讀得好好, 小一就更加駕輕就熟

想請問你個小朋友現讀小學幾年班呀 ?
於 sn 時有沒有 join 課外活動呢 ?
thx ~ !

原帖由 kakajune 於 08-12-9 18:49 發表
我個囡讀小二.
於 sn k2 時join 過 drama 一年, 係咁多.都幾好玩嘅.
k1 和 k3 都無參加校內課外活動, 而其他同學就有參加畫班,
普通話班......等等.
我個仔讀k3, 依家逢二, 四上興趣班, 好似係叫做小一預備加
英 ...

唔好意思, 好多嘢問添 ......
仲想知你有無比你個小朋友於街外學其他嘢呀 ?
因為我 friend 話我知, 佢姑奶個囡囡又係畢業於此, 但於 k2 及 k3 時卻於街外學 phonics ... etc...
所以我個 friend 叫我考慮清楚, 比佢嚇窒咗我添 ~    
因為呢間學費對於我嚟講唔算平, 如可以的話我唔打算再加額外的開支....

原帖由 kakajune 於 08-12-10 12:24 發表
其實唔出去學都夠用, 佢地嘅課程, 叫做樣樣都有, phonics, 普通話. 英語方面, 除了有外籍人士, 又有show and tell , 有好多機會比小朋友講英文, 至於聽方面, 日常生活喺學校啲英文, 都無問題, 數學用英文教的, 中文 ...

明白晒 ~ !
謝謝你耐心及詳細的解答.
many thx !

原帖由 kakajune 於 08-12-10 15:17 發表
其實學校都有phonics 學, 又有書, 你亦可以買埋cd, 返屋企一齊聽, 更見成效.  出去學與否, 就睇家長自己喇

好多家長(包括我) 見倒小朋友學得好, 又學得快, 又吸收, 咁又會想比佢學多啲, 都好正常. 就好似 ...

又有嘢想問啦....
請問書同 cd 是否學校教科書包埋, 定係自己於街外買 ?
唔好意思.....

原帖由 kakajune 於 08-12-11 18:45 發表
買書時包埋呀? 定係另外出街買?
sorry, 我都唔記得左~~~~  

唔駛 sorry, 其實你已解答了我很多問題.
thx !

原帖由 BNTYA01 於 08-12-12 05:03 發表
於 sn  join 課外活動後,有冇校車接送呢?

我之前問過, L2 先開始會有課外活動, 如返 am class 課外活動將是 pm 舉行, if 返 pm class 的, 課外活動便安排於 am, 換句話說即係如 join 課外活動, 小朋友便等於返全日.

如 join 課外活動而又是搭校車的話, 便會安排跟正常 class 的小朋友一齊搭校車.

希望你明白我講乜啦 ~    (我是於早前填 form 交表前, 打電話向學校查詢的, 希望冇會錯學校意啦. )

原帖由 Kangaroo 於 08-12-12 22:48 發表
Then how about the lunch? Does SN provide lunch?

至於 lunch 如無會錯意應該係家長自備, 學校代為保溫. 或 到時送飯亦可. (如有錯, 煩請知情者代為更正 ! thx !!)
‹ 上一主題|下一主題